My Twitter Feed

30 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Ορκίστηκε ο Δ. Τοπαλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένουμε έξω από το “κάδρο” -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

ΕΚΤ: Δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Η εβδομαδιαία οικονομική επισκόπηση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ. 

zotos-elladaΗ ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχει έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ποσοστό, το οποίο έχει τεθεί βάσει του προγράμματος QE.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη (33%) το οποίο έχει ξεπεραστεί στην περίπτωση της Ελλάδας.Ο Μάριο Ντέγκι επισήμανε πως είναι επίσης απαραίτητη η θετική αξιολόγηση του προγράμματος καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικού ρυθμού.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ  επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Ουπουργός οικονομικών δήλωσε πως το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, γιατί η Ελλάδα τις θέλει.Tο αντικείμενο εργασίας είναι να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας, με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup.

Από την επάρκεια των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί το κατά πόσο και αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συμβατικών της υποχρεώσεων ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως μέρος των δόσεων του ΔΝΤ, των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ ή την αύξηση των ορίων απόκτησης εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Τα δεδομένα ρευστότητας και χρόνου για την κυβέρνηση φαίνεται ότι παραμένουν ιδιαίτερα πιεστικά και καθώς ο Μάρτιος βρίσκεται μόνο στην αρχή του αναφορικά με το μέγεθος των δανειακών υποχρεώσεων που μένουν να καλυφθούν το αποτέλεσμα της ∆ευτέρας επισκιάζει κάθε άλλη μάκρο ή μίκρο εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

zotos-eeΣτις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις αγορές κρατικών ομολόγων (QE), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως  Θα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσει να αγοράζει τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities – ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Αύξηση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς ο σχετικά ήπιος χειμώνας ευνόησε τον κατασκευαστικό κλάδο.Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, σε προσαρμοσμένους όρους, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτιμήσεων για μια άνοδο της τάξεως του 0,5%. Παράδοξο είναι το γεγονός πως μειώθηκαν σημαντικά οι βιομηχανικές παραγγελίες από την αρχή του έτους υποχωρώντας κατά 3,9% τον Ιανουάριο.

Την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την πολιτική του πλεονάσματος, επιλέγοντας τη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και αμφισβητώντας τα οφέλη της λιτότητας, εξέφρασε η Σουηδία. Οι σουηδοί πολιτικοί στρέφονται τώρα  υπέρ των επενδύσεων και της κυκλοφορίας του χρήματος. Είναι κυρίως οι ασθενέστεροι που πλήττονται από την πολιτική λιτότητας και τις περικοπές και  υποστηρίζουν πως την ανάπτυξη την στηρίζει η μεσαία τάξη που έχει πληγεί.

zotos1Κίνδυνο Brexit βλέπει βρετανός υπουργός της κυβέρνησης καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του τον ερχόμενο Μάιο, θα προκηρύξει δημοψήφισμα το 2017 για την τύχη της χώρας του στην ΕΕ. Υποστηρίζει πώς η Ε.Ε. ήταν ελκυστική πριν από 50 χρόνια για τη Βρετανία, που είχε δύο φορές περισσότερο ποσοστό ανάπτυξης από ότι σήμερα.

Σταθερή ήταν η ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2014, χάρη στις ισχυρές ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,9% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν αυξήσεις 0,4% και 1,8%, αντίστοιχα.Στο σύνολο του έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 2%, έναντι 1,9% το 2013.Μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της Ελβετίας κατά το τέταρτο τρίμηνο ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, που αυξήθηκε κατά 0,3%, καθώς και οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες σημείωσαν άλμα 1,9%.

zotos-usaΣυνολικά 295.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,5% από 5,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.Σημειώνεται πως ο δείκτης της ανεργίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό του 2,25%, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia), αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιτοκιακών μειώσεων εντός του έτους.Η απόφαση της RBA ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω υπερθέρμανση της αγοράς κατοικίας, η οποία απειλεί να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

zotos-rosiaH Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε την Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να διασφαλιστεί η συνέχιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως τα τέλη του Μαρτίου, καθώς και να εξασφαλιστεί η διαμετακόμιση μέσω των αγωγών που περνούν από την ουκρανική επικράτεια του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση της Κύπρου ελπίζει ότι θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές δανεισμού φέτος, δήλωσε στο Reuters ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία έχει περισσότερα κοινά με εκείνη της Ιρλανδίας παρά με εκείνη της Ελλάδας. Η Ιρλανδία, η οποία προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων αφότου σχεδόν χρεοκόπησε, αποτελεί το υπόδειγμα για την Κύπρο, η οποία είναι σε μια ανηφορική πορεία για να βγει από την ύφεση και να δανειστεί από τις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής της, στα μέσα του 2016.  Στο  μεταξύ εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και προωθείται άμεσα στην Βουλή της χώρας το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αφορά την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων και τη διαγραφή χρεών, καθώς και τον νόμο που διέπει τις δημοπρασίες, και προστατεύει όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

xrimatistirioΟ Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,85% στις 850,27 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,43%.Συρρίκνωσε το εύρος διακύμανσης χωρίς να κινηθεί επιθετικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση διατηρώντας ακόμα μια απόσταση ασφαλείας από τις κομβικές για την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση 820 μονάδες. Συμπερασματικά η εβδομάδα παραπέμπει περισσότερο σε στάση αναμονής διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ με τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες να βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας.

Με βάση τις εξελίξεις σε εταιρικό επίπεδο κινήθηκαν  οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι κατέγραψαν  μικτά πρόσημα μετά την αναρρίχησή τους σε υψηλά επτά ετών, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Κάτω από τα επίπεδα των 1,10 δολαρίων και σε χαμηλά 11 ετών κινείται το ευρώ, συνεχίζοντας και σήμερα την πτωτική του πορεία, μετά την ανακοίνωση για έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 9 Μαρτίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη αξία από τα αντίστοιχα προγράμματα που εφάρμοσαν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, καθώς θα αυξήσει σημαντικά την ποσότητα χρήματος στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρώ εκτιμάται ότι θα πιεστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, όσο η αγορά θα τιμολογεί τις επιπτώσεις του QE.

9_4-page0005

9_5-page0006

zotos-1

Σχολιάστε