My Twitter Feed

17 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Παρεμβάσεις τώρα στη ΠΑΘΕ» -

Σάββατο, 16 Φεβρουάριος, 2019

«Οι άποροι δεν χρειάζονται σόου» -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Τι προβλέπει η β` φάση του ΤΕΒΑ -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

ΚΚΕ: Εκλογή νέας ΤΕ και γραμματέα -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Αγωγές από συνταξιούχους -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

30 «διμηνίτες» στο Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκρήξεις σε άσκηση χωρίς προβλήματα -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκλογές και πολίτες…

…σε απόγνωση.

Του Γρηγόρη Κυριακού.


Είμαστε ημερολογιακά στο χειμώνα και μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές του Μαΐου. Όσο πλησιάζουμε στο χρόνο των εκλογών θα εντείνονται οι προσπάθειες των υποψηφίων να πείσουν για το αγαθό των προθέσεων τους προκειμένου να κερδίσουν τον σταυρό που θα τους οδηγήσει στα έδρανα της εξουσίας.

Αυτές οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διαφέρουν λόγω της απλής αναλογικής, η οποία διασφαλίζει την ανόθευτη εκπροσώπηση της επιθυμίας του εκλογικού σώματος. Αν συνοδευόταν και από τη δυνατότητα ανάδειξης δημάρχου και δημοτικών συμβούλων ή περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων από χωριστά ψηφοδέλτια θα μιλούσαμε για τομή στην εκλογική διαδικασία. Θετικό στοιχείο η απλή αναλογική αλλά με κινδύνους λόγω του συνωστισμού μπροστά στις θύρες της εξουσίας. Αν ο συνωστισμός σχετιζόταν με την προσφορά προς τον τόπο κατά τον Επιτάφιο του Περικλή, τότε θα είχε θετικό πρόσημο.

Σε όλη τη χώρα διαφαίνεται πληθώρα υποψηφίων που είναι αμφίβολο αν όλοι καταφέρουν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο ώστε να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Η διεκδίκηση της ψήφου από όσους έχουν ασκήσει εξουσία και δεν δύνανται να παρουσιάσουν απολογισμό του έργου τους εντυπωσιάζει και προσβάλει τη νοημοσύνη. Απολογισμό με βάσεις για το μέλλον και όχι απλώς την διαχείριση της καθημερινότητας (σημαντική χωρίς διάθεση υποτίμησης). Απολογισμό με άσκηση πολιτικής και όχι μικροπολιτικής, που να εκμεταλλεύεται με έργα ουσίας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κάθε διαθέσιμο πόρο και όχι χρηματοδότηση εορτών για φρούτα και λαχανικά (η προβολή αγροτικών προϊόντων χρειάζεται μέθοδο και όχι πυροτεχνήματα) ή μόνο αγορά κάδων και αγροτική οδοποιία. Απολογισμό για την προστασία και ενίσχυση του περιβάλλοντος και όχι για το απλό «κούρεμα» των χόρτων. Απολογισμό με πολιτικές επιλογές χωρίς απαραίτητα με οικονομικό τίμημα που να διεκδικούν υποδομές και λειτουργίες προς όφελος των διαφόρων δήμων, δίνοντας ταυτότητα στις πόλεις και αναδεικνύοντας τα θετικά χαρακτηριστικά περιοχών που φαντάζουν μαύρες τρύπες στο χάρτη των περιφερειών τους. Απολογισμό με συντονισμό υπηρεσιών ώστε να μην σημειώνονται αλληλοεπικαλύψεις με μελέτες έργων που έχουν μελετηθεί αλλά επειδή οι εντολείς της μελέτης δεν ήταν της ίδιας ιδεολογίας με εμάς τα ξαναμελετάμε. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση καταγράφονται στην ιστορία και κυρίως στη συνείδηση του πολίτη ως αρχολίπαροι που επιθυμούν την εξουσία με σκοπό να εισπράττουν την αντιμισθία ή την αποζημίωση για τη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα. Ο συνωστισμός προκαλεί ανησυχία για τη διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας εντός του δημοτικού συμβουλίου. Διαπραγμάτευση όχι με την έννοια του γόνιμου διαλόγου αλλά για την κατάκτηση αντιδημαρχίας ή έμμισθης προεδρίας σε νομικό πρόσωπο.

Εκτός από τους έχοντες προϋπηρεσία, υπάρχουν και οι πρωτοεμφανιζόμενοι στον εκλογικό στίβο ή όσοι δεν έχουν καταφέρει να ασκήσουν εξουσία. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι είναι μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Στην περίπτωση αυτή είναι αναγκαία μια αναφορά στην κοινωνική τους προσφορά και μόρφωση. Γιατί αλεξιπτωτιστές στα κοινά δεν υπάρχουν και απαιτείται η απόδειξη ουσιώδους διαδρομής ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση σπουδαρχιδών με οίηση για τους νεότερους σε ηλικία υποψηφίους που αργότερα θα διαιωνίσουν το φαινόμενο των αρχολίπαρων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο πολίτης βρίσκεται σε δίλημμα για το ποιος είναι το λιγότερο κακό που θα πάει τον τόπο λιγότερα χρόνια πίσω. Πολίτες σε απόγνωση που φέρουν ευθύνη για την όποια επιλογή τους αν αυτή περιοριστεί στο κριτήριο του κερασμένου καφέ ή ποτού ή του πιο φιλικού χτυπήματος στην πλάτη και όχι με κριτήριο το μέλλον. Και επειδή σε αυτό το ερώτημα όλοι οι υποψήφιοι θα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους και θα δίνουν όρκους, είναι καιρός να ζητήσουμε και καμιά απόδειξη με βάθος και ουσία, όχι με επιφάνεια.

Σχόλια
One Response to “Εκλογές και πολίτες…”
  1. Ο/Η ΠΑΥΛΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ λέει:

    Γρηγόρη τα γράφεις καλά εξαιρείς όμως την κεντρική πολιτική σκηνή,όπου συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα.Αρχολίπαροι και αλεξιπτωτιστές όπως Ανθρακίδης και λοιποί μουστερήδες.

Σχολιάστε