My Twitter Feed

2 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Πράσινο» για νερό από Πάικο -

Σάββατο, 2 Μάρτιος, 2019

Ερώτηση ΚΚΕ για Χειρουργική -

Παρασκευή, 1 Μάρτιος, 2019

ΚΚΕ: Βανδάλισαν τα γραφεία Κιλκίς -

Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος, 2019

«Επαναλειτουργεί η Χειρουργική» -

Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος, 2019

Επίκαιρη ερώτηση για ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

1,7 εκατ. σε αγρότες του Κιλκίς -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

Ο Πιτσόρλας θα έλθει στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

Για τη συνέντευξη τύπου της ΕΝΙΚ -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

Εκδρομή της ΤΕΧΝΗΣ στη Χαλκιδικής\

Ημερήσια εκδρομή σε Πετράλωνα και Άφυτο Χαλκιδικής πραγματοποίησε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ΤΕΧΝΗ Κιλκίς. Εν μέσω φθινοπωρινής περιόδου, αλλά με σύμμαχό τους τον ηλιόλουστο καιρό, οι 50 περίπου εκδρομείς επισκέφθηκαν ένα από τα σημαντικότερα Σπήλαια της Ελλάδας, αυτό των Πετραλώνων και περιηγήθηκαν στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό της  Αφύτου.

ekdromi4Ως γνωστόν, στο Σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκε το περίφημο απολιθωμένο κρανίο του Αρχανθρώπου, που αποτελεί αρχαϊκή μορφή του σύγχρονου ανθρώπου -πρώιμο μεταβατικό εξελικτικό στάδιο από τις προγονικές ανθρωπιδικές μορφές στον σώφρονα Άνθρωπο – Homo sapiens. Τόσο η ιστορία του Ανθρώπου των Πετραλώνων, που όπως έχουν δείξει έρευνες  έζησε πριν από 700.000 περίπου έτη, όσο και ο πλούσιος σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες διάκοσμος του σπηλαίου, ενθουσίασε τους Κιλκισιώτες εκδρομείς.

Εντυπωσιασμένοι όμως έμειναν και από την μετέπειτα ξενάγηση στο Ανθρωπολογικό Μουσείο, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και άλλα σπουδαία ευρήματα όπως απολιθώματα ζώων, αρχέγονα παλαιολιθικά εργαλεία, την αναπαράσταση της πιθανής θέσης εύρεσης του κρανίου του Ανθρώπου των Πετραλώνων, όπως επίσης και το εκμαγείο του κρανίου (το αυθεντικό φυλάσσεται στο Α.Π.Θ.).

Ακολούθως, στον κορυφαίο τουριστικό θερινό προορισμό, την Άφυτο, οι συμμετέχοντες με τη συνοδεία του αγαπητού φίλου της ΤΕΧΝΗΣ και γλύπτη Βασίλη Παυλή, ο οποίος διαμένει μόνιμα στον οικισμό, καθώς και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής κ. Κ. Μπαλαρούτσου ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου στην κεντρική πλατεία.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλία του Ν. Παραλή και στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο Αλετρά. Στον χώρο του φιλοξενείται μεγάλη λαογραφική συλλογή, ευγενική χορηγία των κατοίκων του χωριού.  Αντίστοιχα, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου κτίστηκε το 1859 στα ερείπια παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο Άγιο, ο οποίος καταστράφηκε το 1821 στο Χαλασμό της Κασσάνδρας.

Ακολούθησε ελεύθερο πρόγραμμα για φαγητό και βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού, ενώ η εκδρομή έκλεισε με επίσκεψη στο εργαστήρι του Β. Παυλή.

Εκεί, στον χώρο δημιουργίας του ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης αναφέρθηκε στη σχέση του με τη γλυπτική και στα θέματα που τον εμπνέουν και απάντησε σε απορίες σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας των έργων του.

Η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς ευχαριστεί θερμά όλους τους φίλους και τα μέλη που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και συμμετείχαν στην εκδρομή, καθώς επίσης και  τον Βασίλη Παυλή για την εξαιρετική φιλοξενία του.

Σχολιάστε