My Twitter Feed

13 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης στη Νέα Σάντα

Στην Νέα Σάντα, Ιστορική Έδρα του Δήμου Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς, η ομώνυμη Δημοτική Κοινότητα, ο Σύλλογος Ποντίων και τα αδελφά ποντιακά σωματεία απέδωσαν τη Κυριακή 12 Μαΐου τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, έναν και πλέον αιώνα από το τραγικό αιματοκύλισμα των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη. Πένθιμη η ημέρα ανάμνησης των γεγονότων έδωσε τον ανάλογο τόνο στη Φιλαρμονική της Νέας Σάντας που προεξήρχε της βουβής πομπής από τον Ιερό Ναό στο Μνημείο της Πλατείας των Παλληκαριών.

Εκεί έψαλε τρισάγιο στη μνήμη των χιλιάδων αθώων αδελφών ο ιερέας της Ενορίας Χρήστος Καζνακίδης ενώ στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Θεόφιλος Ασλανίδης και ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Κιλκίς Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης

Τιμούμε τη μνήμη της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου ανέφερε ο κ. Σημαιοφορίδης υπογραμμίζοντας ότι η 19η Μαϊου για όλο τον Ελληνισμό είναι Ημέρα Πένθους, Μνήμης και Χρέους. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια πληγή ανοιχτή στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας, όσο εκκρεμεί η διεθνής καταδίκη της και όσο η Τουρκία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραδεχθεί το στυγερό της έγκλημα. Ηθικό χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λησμονιά την ιστορία μας και να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία των αγώνων μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη και τη βαρβαρότητα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν

η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου. Μίλησε από καρδιάς για τον σιωπηλό θρήνο που κουβαλούν οι Πόντιοι στην ψυχή τους, για το ψυχολογικό τραύμα του ξεριζωμού του ποντιακού λαού, που εν μέσω διωγμών και άγριων σφαγών, δεν πρόλαβε να θάψει μάνες, γιους και παιδιά, για τα κατ΄ εξακολούθηση εγκλήματα των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και την έλλειψη κάθε σεβασμού στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στον πολιτισμό των άλλων λαών. Οι θύτες έχουν το θράσος σήμερα να γίνονται υμνητές της ειρήνης τόνισε και συμπλήρωσε ότι η άρνηση αποδοχής της Γενοκτονίας από τους Τούρκους διαιωνίζει ένα ιστορικό έγκλημα και ότι μόνος τρόπος για να σωπάσει ο θρήνος είναι η αναγνώριση της ενοχής τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε στη συνέχεια ένα τραγούδι για τον Ευκλείδη Κουρτίδη συνοδεία ποντιακής λύρας.

Στη μνήμη των νεκρών θυμάτων της Γενοκτονίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ν. Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Τσαλικίδης, και οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Τερζίδης και Χρήστος Ανθρακίδης.

Σχολιάστε