My Twitter Feed

6 Απριλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιός: Επέλαση αμείωτης έντασης! -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

“Να συνετισθεί η διοίκηση του ΓΝΚ” -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

Εστίαση στον καιρό της παΝΔημίας -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

Εμβολιάζονται οι εκπαιδευτικοί μας -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

“Ανάγκη αυξημένης επιτήρησης” -

Δευτέρα, 5 Απριλίου, 2021

Τεστ: 4 κρούσματα στην Ευκαρπία -

Δευτέρα, 5 Απριλίου, 2021

40μερο μνημόσυνο κυρού Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 5 Απριλίου, 2021

“Δεν αντιδρά το σύστημα Μητσοτάκη -

Δευτέρα, 5 Απριλίου, 2021

Εκδήλωση για γενοκτονία Θρακιωτών

*Μήνυμα του δημάρχου Κιλκίς Δ. Κυριακίδη.

Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης με το Γεώργιο Μάνο, διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς, από τον οποίο εκδόθηκε η ακόλουθη σχετική ανακοίνωση:

“Η 6η Απριλίου είναι ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό της Θράκης.

Έχει καταγραφεί στη συνείδησή του ως το Μαύρο Πάσχα των Θρακών καθώς η 6η Απριλίου του 1914 στάθηκε η αφετηρία του βίαιου ξεριζωμού τους από τις πατρογονικές εστίες τους σε εφαρμογή του σχεδίου των Νεότουρκων για την πλήρη εκκαθάριση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης.

Ο Δήμος Κιλκίς με τη συνεργασία των Θρακικών Συλλόγων του τόπου μας τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης με διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Απριλίου στις 19:00.

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Κιλκισιακής καταγωγής ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Γεώργιος Μάνος ο οποίος και θα αναφερθεί στη γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού’’.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γεώργιος Μάνος γεννήθηκε στη Νέα Δήμητρα (Ν. Γυναικόκαστρο) Κιλκίς, από γονείς πρόσφυγες απ’ τα Θρακικά περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.
Σπούδασε Γεωπονική στο Α.Π.Θ. και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΠΑ.ΜΑΚ. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και στην Αγροτική Τράπεζα. Ζει στην Καλαμαριά.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και του Δ.Σ. του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Είναι επίσης μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, επίσης, των ιστορικών αφηγημάτων “Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι”, “Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς” με θέμα τις χαμένες πατρίδες, και του ιστορικού μυθιστορήματος “Η ψυχή τους όμως έμεινε πίσω” με θέμα την προσφυγιά του 1922 και τη μετανάστευση του 1960.

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης θα είναι ενεργός ο παρακάτω σύνδεσμος:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/ 88129705187?pwd= WEtZaFBBTkhUTjZuTytGM0FDTDJFdz 09

Meeting ID: 881 2970 5187

Passcode: 123456789

Μήνυμα του δημάρχου Κιλκίς: 

Η Θράκη ήταν το πρώτο φρικιαστικό δοκιμαστήριο μιας καλά μελετημένης επιχείρησης κατά του Ελληνισμού της Ανατολής. Εκτελεστές του οι Νεότουρκοι, που σαν σήμερα το 1914, ανήμερα της λαμπρής γιορτής της Χριστιανοσύνης άνοιξαν τον κύκλο αίματος στα χωριά της Ανατολικής Θράκης με διωγμούς και βίαιες εκτοπίσεις πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες. Ήταν ένα Μαύρο,ένα Σταυρωμένο Πάσχα για τους Έλληνες της Θράκης που είχε δυστυχώς και συνέχεια με δολοφονίες, ομαδικές σφαγές, βασανιστήρια και με την εξόντωση πολλών ανθρώπων στα τάγματα εργασίας. Με τους ίδιους θύτες και συνεργούς και με μεγαλύτερη ακόμα αγριότητα συντελέστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας στον Πόντο και στη Μικρά Ασία που αποσκοπούσε στον πλήρη εκτουρκισμό της περιοχής.

Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης ολοκληρώθηκε το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Η γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, παρά τη στοιχειοθέτησή της με επιστημονικά πειστήρια, για πολύ καιρό ήταν ελάχιστα μνημονευμένη στην ελληνική ιστοριογραφία.

Η 6η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Ημέρα πένθους αλλά και καταδίκης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά των Θρακών και του ακμαίου πολιτισμού που δημιούργησαν στις χαμένες πατρίδες.

Γι’ αυτό και η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Θράκης προβάλλει ως μία ακόμα δίκαιη απαίτηση της ιστορίας μας.

Σχολιάστε