My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ειδομένη: Γιορτή Σιδηροδρόμου;

Την ιδέα να καθιερωθεί Γιορτή Σιδηροδρόμου στην Ειδομένη, καταθέτει η  Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Σε διάφορα δημοσιεύματα διαβάζουμε για εκδηλώσεις στον δήμο μας που λαμβάνουν χώρο σε τοπικό επίπεδο. Ο κόσμος εκεί έχει την χαρά να συμμετέχει σε δρώμενα. Σε άλλους οικισμούς αυτά είναι συχνά, ενώ σε άλλους, σαν του δικού μας, σχεδόν ανύπαρκτα.

Αφορμή για τις ανησυχίες μας στάθηκε η εκδήλωση του Δήμου Παιονίας «Γιορτή Ντολμά, Μνήμες Ιστορίας – Μνήμες Γεύσης» στον Ευρωπό Παιονίας την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019. Μνήμες ιστορίας και γεύσεων αναβιώνουν με αυτήν την γιορτή, η οποία αναδεικνύει και την σχέση των γεύσεων με την πολιτιστική ταυτότητα. Η γιορτή τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Παιονίας, διοργανώνεται από την τοπική Κοινότητα Ευρωπού με τη συμμετοχή του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρωπού.

Διαβάζουμε και για άλλες καινοτόμες εκδηλώσεις, όπως «Ημέρα Σιταριού στο Αξιοχώρι/29 Ιουνίου 2019», για την επιτυχημένη εκδήλωση «Ημέρα Καλαμποκιού 2018 στο Αξιοχώρι», εκδήλωση προς τιμήν του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη το 2018 στο Αξιοχώρι, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς, πανηγυρικές εκδηλώσεις, ποδηλασία, “γλέντια της παρέας” και Ανθοέκθεση στο Αξιοχώρι. Σε άλλη περιοχή η εκδήλωση Γιορτή Καλαμποκιού στο Σ.Σ. Μουριών

Ακόμα και μια τυπική διαδικασία αυτή των αρχαιρεσιών του τοπικού συλλόγου, την μετατρέπουν σε γιορτή, σε αντάμωμα. Σε αλλά δυστυχώς μέρη, εκεί που ο σκοπός δεν είναι η ανάπτυξη αλλά η κατοχή του αξιώματος, οι αρχαιρεσίες γίνονται με σκοτεινούς μεθόδους ή και καθόλου.

Τι κάνει τέτοια χωριά τόσο δραστήρια πολιτιστικά; Πώς καταφέρνουν να οργανώνουν τόσο ποιοτικές εκδηλώσεις; Ο ενεργός Πολιτιστικός Σύλλογος; Η εθελοντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο; Η αγάπη προς τον τόπο τους; Όταν υπάρχει συμπόρευση, συνεργασία, ανιδιοτέλεια, ομαδικότητα υπάρχει και επιτυχία στις δράσεις.

Συγχαίρουμε και επικροτούμε τέτοιες προσπάθειες και ευελπιστούμε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί και σ’ εμάς Δημοτική αρχή υπάρχει (νυν και νεοεκλεγμένη), τοπικό συμβούλιο υπάρχει (νυν και νεοεκλεγμένο), Πολιτιστικός σύλλογος υπάρχει (από ετών), εθελοντές μπορούν να βρεθούν, πολιτιστική γιορτή δεν υπάρχει.

Κάποτε κάποιος …. Σε ερώτηση μου πως μπορεί το χωριό να ανά δραστηριοποιηθεί πολιτιστικά, απάντησε ότι έπρεπε να δημιουργηθούν να εφευρεθούν γιορτές ώστε να αποτελέσουν αφορμή για εκδηλώσεις.

Ποιο είναι το “χαρακτηριστικό προϊόν” της Ειδομένης; Τι την έκανε γνωστή από παλιά στην Ελλάδα και στα ξένα; Αν δεν πήγε ακόμη ο νους σας να σας το αποκαλύψουμε: Ο σιδηρόδρομος!

«Γιορτή σιδηρόδρομου», λοιπόν, στην Ειδομένη. Μια πρόταση που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους: κατοίκους, ετεροδημότες, Δήμο, Περιφέρεια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου, Σιδηροδρομικό Μουσείο, συνδικαλιστικό όργανο σιδηροδρομικών, εθελοντές και λάτρεις των τρένων.

Μια εκδήλωση-ετήσιος θεσμός στον ανακαινισμένο σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης με «εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού πάνω στις ράγες που ενώνουν τους λαούς». Ιστορικές διαλέξεις, έκθεση μουσειακού υλικού, αμαξοστοιχίες παλαιού τύπου που θα μεταφέρουν τους ταξιδιώτες από Θεσσαλονίκη/Αθήνα και Γευγελή/Βελιγράδι/Μόναχο για τη συνάντησή τους στην Ειδομένη.

Χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, φαγητό και ποτό, δημοσιογραφική και τηλεοπτική κάλυψη, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που γινόταν εδώ στα σύνορα η υποδοχή των ξενιτεμένων Ελλήνων της Γερμανίας. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί; Δε νομίζω…

Μας άρεσε πολύ το σύνθημα: Ο σιδηρόδρομος μάς ταξιδεύει (στην Ειδομένη), μας ενώνει, μας εμπνέει! Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να γίνει πράξη.”

Σχολιάστε