My Twitter Feed

1 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ελευθέρια Στίβου στο Στάδιο Κιλκίς -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Έφυγε νωρίς ο δικός μας Σταυράκης -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη ουσίας Παπαδημούλη -

Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Αφέθηκε στη τύχη του! -

Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Καταγγέλλουν διώξεις μαθητών! -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Έκτακτη επίσκεψη Γιαννακού -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Εθνική στρατηγική για το…

…δημογραφικό.

Της Ειρήνης Αγαθοπούλου*


Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των γεννήσεων, αλλά και η φυγή των νέων στο εξωτερικό, όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη απογραφή, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για το δημογραφικό της χώρας. Πρόκειται σαφώς για ένα πρόβλημα πολυσύνθετο και ιδιαίτερα σοβαρό, όπου δεν χωρούν ιδεοληψίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά απαιτείται η χάραξη μιας ενιαίας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής.

Μια τέτοια πρωτοβουλία αναλήφθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε σαν αποτέλεσμα την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το Δημογραφικό, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα συναίνεσης των κομμάτων.Η έκθεση κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού εργασιακού και οικονομικού περιβάλλοντος για τους νέους ανθρώπους, για τη σημασία της ύπαρξης δημόσιων δομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και για τη σημασία του σχεδιασμού πολιτικών για την κοινωνική και οικονομική ένταξη μεταναστών, σύμφωνα με το παράδειγμα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της όλα τα παραπάνω. Αποδείχθηκε πολύ λίγη στη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων, υγείας, ακρίβειας, στέγης, ενέργειας, της τελευταίας περιόδου και συνεχίζει να προκαλεί ανασφάλεια στους νέους,που επωμίζονται πολλαπλά το κόστος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της, καθώς η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τα νέα ζευγάρια που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους δυσβάσταχτους όρους ζωής, πόσο μάλλον να αποφασίσουν να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει και έχει δεσμευτεί για ένα ευρύ πλέγμα οριζόντιων μέτρων για την εργασία, τη στέγη, την κοινωνική πολιτική, την υγεία και την εκπαίδευση καθώς και για την προώθηση της ισότητας των φύλων, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του 35ωρου, την δημιουργία τράπεζας στέγης και τη ρύθμιση του ανεξέλεγκτου τοπίου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών, που εκτοξεύει τις τιμές των ενοικίων στα ύψη. Με άλλα λόγια, προτείνουμε την κατοχύρωση των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των στοιχειωδών όρων ζωής των νέων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις τα νέα ζευγάρια να ζουν καταρχάς αξιοπρεπώς και να διαμορφώνουν το μέλλον τους με βάση τις επιλογές τους.

*Βουλεύτρια Κιλκίς και αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Άρθρο στη “Μακεδονία”

Σχολιάστε