My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Εγκαινιάστηκε η Αυστροελληνική

austroelliniki-kapnapothikiΤο ανακαινισμένο κτίριο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης, στην οδό Ν. Παναγιώτου 50, εγκαινιάστηκε χθες Τρίτη 17 Ιουνίου 2014, παρουσία της δημοτικής αρχής Κιλκίς, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και πλήθους Κιλκισιωτών, οι οποίοι μετά το κόψιμο της κορδέλας περιηγήθηκαν τους χώρους του κτιρίου, όπου την τρέχουσα εβδομάδα θα φιλοξενούνται η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση “Η ιστορία του καπνού στο Κιλκίς”, με πολλά και παλαιά καπνικά αντικείμενα από την ιδιωτική συλλογή του Κιλκισιώτη καλλιτέχνη Χάρη isxnopoulos-xarisΙσχνόπουλου, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, κοσμήματος, κεραμικής, παιδικής ζωγραφικής και ζωγραφικής ενηλίκων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΙΡΙΔΑ” (πρώην καλλιτεχνικά τμήματα ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς). (Διάρκεια εκθέσεων: 17 έως 22 Ιουνίου 2014.  Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11 με 1 το πρωί και 6 με 9 το απόγευμα).

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τέλεση του αγιασμού από τον αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Διογένη και ολοκληρώθηκαν με μια ξεχωριστή συναυλία στο προαύλιο της Καπναποθήκης, από την ομάδα κρουστών “άϊΝΤΟΣ”, με ελληνικά παραδοσιακά, αγαπημένα τραγούδια.

DSC_1087Το έργο

Το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον Δ. Τερζίδη, ενώ η νέα διοίκηση προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις του φακέλου του έργου- μέσα από την επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής – στατικής – Η.Μ. Μελέτης, κατέθεσε πρόταση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, για να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Διαχειριστική Αρχή της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Η σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκατ. ευρώ περίπου, υπογράφτηκε στις 15/12/2011 με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Αμπατζής-Στομαχόπουλος Α.Τ.Ε. (ΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ). Το κτίριο περατώθηκε τον Απρίλιο του 2013.

astroelliniki_7Ιστορικά στοιχεία

Η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής συγκαταλέγεται στα πρώτα βιομηχανικά κτίσματα της πόλης του Κιλκίς. Κατασκευάστηκε το 1920, ενώ ήταν γνωστή και ως WICKS από το όνομα του Γερμανού αρχιτέκτονα που την είχε σχεδιάσει. Ανήκε στον Θεσσαλονικιό Εβραίο, Δαυιδ Φαρατζή, που είχε κτίσει πολλές καπναποθήκες και τις ενοικίαζε όλες στην Αυστροελληνική.

DSC_1177Η Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού Α.Ε. ήταν από τους μεγαλύτερους καπνεμπορικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε με εργατικό δυναμικό από την πόλη του Κιλκίς, απασχολώντας 100 περίπου εργάτες, κάτω από τη διεύθυνση του καπνομεσίτη Κωνσταντίνου Ζιώγα.

Ο χώρος της αποθήκης τις πρώτες μέρες του πολέμου, λειτούργησε ως καταφύγιο. Επίσης εδώ φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες από τον νομό Σερρών όταν οι Γερμανοί παρέδωσαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής στους Βούλγαρους.  Η λειτουργία του διακόπηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Σχολιάστε