My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

“Είδος εν ανεπαρκεία” οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

giatroi-nosokomeiaΔύο συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ (ΤΕΒΕ) παιδίατρους έχει ο νομός Κιλκίς, ωστόσο δεν είναι το ίδιο τυχερός και με άλλες ειδικότητες, αφού υπάρχουν μόνο ένας γαστρεντερολόγος, ένας δερματολόγος κι ένας ουρολόγος.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της Νικολέττας Μπούκα στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής:

Με το… κιάλι ψάχνουν να βρουν γιατρούς συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας.

Άφαντοι είναι οι παιδίατροι, αφού υπάρχουν ολόκληροι νομοί όπου δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται και σε ειδικότητες όπως παθολόγοι, γαστρεντερολόγοι, χειρουργοί και μαιευτήρες-γυναικολόγοι.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να εύχονται να μην αρρωστήσουν, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι αναγκασμένοι είτε να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς και να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο, περιμένοντας από μέρες έως και μήνες για να υποβληθούν στην αναγκαία εξέταση.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Πέλλας, Σερρών, Ημαθίας, Φλώρινας και Γρεβενών όπου δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε για δείγμα και οι γονείς χρειάζεται να ξοδεύουν τουλάχιστον 100 ευρώ για δύο επισκέψεις τον μήνα σε ιδιώτες.

Επιπλέον, στον νομό Ροδόπης δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγος, γαστρεντερολόγος, χειρουργός και μαιευτήρας-γυναικολόγος. Αντίστοιχα, ο νομός Ξάνθης δεν διαθέτει καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο και χειρουργό, ενώ οι νομοί Καβάλας και Πέλλας δεν διαθέτουν γαστρεντερολόγο και ο νομός Ημαθίας ούτε γαστρεντερολόγο ούτε μαιευτήρα-γυναικολόγο.

Απελπιστική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Μακεδονία όπου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στον νομό Φλώρινας αδυνατούν να βρουν συμβεβλημένο με το Ταμείο τους γαστρεντερολόγο, μαιευτήρα-γυναικολόγο, ουρολόγο και χειρουργό, στον νομό Καστοριάς δεν βρίσκουν παθολόγο, γαστρεντερολόγο, οφθαλμίατρο, ουρολόγο, χειρουργό και γυναικολόγο και στον νομό Κοζάνης γυναικολόγο.

Ένας γιατρός για ολόκληρο νομό

Την ίδια στιγμή, και με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες, τυχεροί μέσα στην ατυχία τους θεωρούνται οι ασφαλισμένοι που στον νομό τους υπάρχει έστω κι… ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο μπορούν να επισκεφτούν, αν βέβαια προλάβουν να πάρουν σειρά.

Συγκεκριμένα, είδος πολυτελείας αποτελεί ο ένας και μοναδικός παιδίατρος που διαθέτει ο νομός Έβρου, ενώ σε όλο τον νομό υπάρχουν ένας γαστρεντερολόγος, ένας ορθοπεδικός κι ένας χειρουργός. Στην Ξάνθη υπάρχει μόνο ένας ορθοπεδικός για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στον νομό Καβάλας μία νεφρολόγος κι ένας οφθαλμίατρος, στον νομό Δράμας μόλις μία παιδίατρος, ένας παθολόγος κι ένας γαστρεντερολόγος, ενώ στον νομό Σερρών μόνο μία ΩΡΛ και μία νευρολόγος.

Ταλαιπωρία βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν δύο παιδίατροι (ένας στον Πολύγυρο κι ένας στην Καλλικράτεια), ένας καρδιολόγος κι ένας γυναικολόγος. Δύο συμβεβλημένους παιδίατρους έχει και ο νομός Κιλκίς, ωστόσο δεν είναι το ίδιο τυχερός και με άλλες ειδικότητες, αφού υπάρχουν μόνο ένας γαστρεντερολόγος, ένας δερματολόγος κι ένας ουρολόγος.

Την ίδια στιγμή, στον νομό Πιερίας υπάρχει μόνο ένας ορθοπεδικός, ενώ σε όλο το νομό Φλώρινας υπάρχει μόνο ένας παθολόγος. Έναν παιδίατρο και δύο καρδιολόγους διαθέτει ο νομός Καστοριάς, ενώ έναν παιδίατρο, έναν ενδοκρινολόγο, έναν οφθαλμίατρο κι έναν ουρολόγο διαθέτει ο νομός Κοζάνης.

Κίνδυνος κατάρρευσης για τον ΕΟΠΥΥ

Για τραγικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες κάνει λόγο στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου. Όπως εξηγεί, ακόμη και η ίδια η ηγεσία του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας, οι οποίες αρχικά διέψευδαν τα στοιχεία για τις ελλείψεις, έφτασαν στο σημείο να παραδεχτούν ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί είναι μόλις 3.500 πανελλαδικά αντί για 5.000.

«Αυτή η κατάσταση ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν βρίσκουν γιατρό όταν τον χρειάζονται. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ δεν κάνει νέες συμβάσεις με γιατρούς για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν. Επιπλέον, η επίσκεψη στον συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ήταν 20 ευρώ, μειώθηκε στα 10 ευρώ, εκ των οποίων τα καθαρά που αποδίδονται στον γιατρό είναι περίπου 6,5 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλή ιατρική τιμή. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Χρειάζεται να γίνει μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να αλλάξει ο τρόπος αμοιβής των γιατρών, ειδικά στην περιφέρεια», τονίζει ο κ. Ελευθερίου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «αγκάθι» αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει συσσωρευμένα χρέη προς τους γιατρούς, καθώς μόνο για τα έτη 2010 και 2011 οφείλει 1,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, «τρέχουν» και τα χρέη του 2012, ενώ συνεχώς προστίθενται και οι οφειλές για τους πρώτους μήνες του 2013.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Υποσχέσεις για ανανέωση θητείας τουλάχιστον 1.000 γιατρών

Πάντως, σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, ο τελευταίος τόνισε ότι θα υπάρξει ανανέωση της θητείας των 1.040 συμβασιούχων γιατρών για 1-2 χρόνια, ενώ θα προκηρυχθούν περίπου 2.000 νέες θέσεις για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με σύμβαση έργου, με στόχο να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Στην προκήρυξη αυτή θα έχουν δικαιώματα συμμετοχής όλοι οι γιατροί και των πρώην ταμείων που προσφάτως εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή των χρωστούμενων, ο κ. Παπαγεωργόπουλος είπε ότι εντός των προσεχών ημερών θα καταβληθούν τα χρήματα για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για την πληρωμή των χρεών των ετών 2010-2011 έως το τέλος Απριλίου.

Σχολιάστε