My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Δυο κορυφαίοι Έλληνες δεξιοτέχνες

Η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς μας προσφέρει μια βραδιά γεμάτη μουσική με δύο κορυφαίους Έλληνες δεξιοτέχνες, τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη και τον Κώστα Αναστασιάδη, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην Πινακοθήκη της Τέχνης στο Μεταλλικό.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης θα παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ με τίτλο «Ελληνική μουσική σε έξι χορδές» που θα έχει ως αφετηρία τον αρχαιοελληνικό Επιτάφιο του Σείκιλου, θα περάσει από τον Χατζιδάκι στον Θεοδωράκη και από το χορό του Ζορμπά, στη μουσική του κινηματογράφου – με παγκόσμιες μουσικές Ελλήνων συνθετών (Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μαρκόπουλου αλλά και Μαρούδα) – και από κει στα ασύλληπτα σόλο του Χιώτη, στη μουσική των μιούζικαλ του Πλέσσα και στις τρυφερές μελωδίες του Ξαρχάκου και του Σαββόπουλου.

Του ρεσιτάλ θα προηγηθεί, από τις 6 έως τις 8.30, μια βιωματική διδασκαλία ρυθμολογίας, ένα master class με τον διεθνούς φήμης ντράμερ Κώστα Αναστασιάδη, τον Κιλκισιώτη μουσικό που καινοτόμησε ανακαλύπτοντας μία μέθοδο με το όνομα “Κύκλοι του Ρυθμού και οι επαναστατικές του οποίου ιδέες τιμήθηκαν από το Μ.Ι.Τ., καθιερώνοντας τον έπαινο του «Μοναδικού Ιδιαίτερου Στυλίστα» («Unique Ατομική Stylist Award”).
Θέμα της βιωματικής διδασκαλίας θα είναι η αρμονία του ρυθμού, Ήχος = Κίνηση = Ρυθμός = Ζωή, και ο Κώστας Αναστασιάδης θα μας ξεναγήσει σε μια τοιχογραφία παραδοσιακών και μοντέρνων ρυθμών που λειτουργεί ως πολύτιμη πύλη για απόδραση στο παρελθόν, με σκοπό την έκφραση μας στο παρόν μέσα από την κατανόηση του χρόνου, τις αντιθέσεις του ρυθμού με βάση την τετρακτύν.

Το εργαστήριο είναι ανοικτό προς όλες τις τέχνες και ηλικίες.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής κιθάρας και αφετηρία το προσωπικό του άλμπουμ “Myrtia” (2016), την επίσημη διεθνή δισκογραφική κυκλοφορία του Μίκη Θεοδωράκη με έργα του διασκευασμένα για σόλο κιθάρα, ερμηνεύει ένα ρεπερτόριο αιρετικό, με στιγμές εξαιρετικής δεξιοτεχνίας. Παρουσιάζει μια «άλλη» κιθάρα που στοχεύει στο να ξεγελά το αυτί, κάνοντάς το να ακούει ήχο από δυο κιθάρες, από μπουζούκια ή ακόμη και σύνολο εγχόρδων.

Γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής Μουσικολογίας, το 1990. Είναι αριστούχος διπλωματούχος (με πρώτα βραβεία), Σύνθεσης (Χ. Σαμαράς) και Κιθάρας (Ν. Μαυρουδής – Κ. Κοτσιώλης) και αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενορχήστρωσης Πνευστών. Επίσης, σπούδασε 5ετή Μονωδία και φαγκότο. Ως κιθαρίστας, έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, στην Αμερική, Κίνα, Καναδά, Σουηδία, Αυστρία κλπ. και σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Ως μπάσος, ερμήνευσε το ρόλο του Πολεμιστή, στην όπερα του Μ. Καλομοίρη Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (υπό τον Βύρωνα Φιδετζή), κλασσικά και προκλασσικά έργα, μαδριγάλια κλπ. (ως μέλος φωνητικών συνόλων) και άλλα έργα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες του λεγόμενου έντεχνου ελληνικού τραγουδιού (Μίκη Θεοδωράκη, Διονύση Σαββόπουλο, Μάριο Φραγκούλη, Μανώλη Μητσιά, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Καλλιόπη Βέττα, κ.α) και συμμετείχε σε αρκετούς δίσκους, με κορυφαίους τα Πικροσάββατα και μια Σερενάτα (ως ενορχηστρωτής) των Μ. Θεοδωράκη – Α. Παπαδόπουλου και το Πνευματικό Εμβατήριο των Μ. Θεοδωράκη – Αγγ. Σικελιανού (υπό τη διεύθυνση του συνθέτη). Υπήρξε κιθαρίστας και ενορχηστρωτής της ορχήστρας της ΕΡΤ-3, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1998. Έργα του, συμφωνικά και μουσικής δωματίου, κυρίως, έχουν εκτελέσει Ελληνικές και ξένες ορχήστρες, μουσικά σύνολα και σολίστ στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης  συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς και για το λόγο αυτό επελέγη να ηχογραφήσει ένα από τα cds της σειράς “Famous Greek Soloists” (FM Records 2016), γνωστός για την χρήση ιδιαίτερων κιθαριστικών τεχνικών όπως αυτήν του tremoloapoyando και του pulgar tremolo. Με εκλεπτυσμένο γούστο  γνωρίζει ως εκτελεστής να εισχωρεί στην ουσία των συνθέσεων, παρουσιάζοντας υποδειγματικά παιξίματα, με σπάνια συνοχή και άρτιο εκτελεστικό ύφος.

Ο Κωνσταντίνος Αναστασιάδης (τύμπανα-σύνθεση) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Η κλίση του στη μουσική εκδηλώθηκε από τα παιδικά του χρόνια και τελικά απέκτησε τα πρώτα του τύμπανα σε ηλικία 13 ετών. Αυτοδίδακτος μουσικός παίρνει μέρος σε τοπικά συγκροτήματα της εποχής και το 1986 αρχίζει η επαγγελματική του καριέρα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες της χώρας του.

Το 1992 η δίψα του για γνώση τον οδηγεί στην Αμερική και παίρνει μαθήματα μουσικής στο Musicians Institute της Καλιφόρνια.

Στο διάστημα της εξάμηνης φοίτησής του (Percussion Institute) καινοτομεί ανακαλύπτοντας μία μέθοδο με το όνομα “Κύκλοι του Ρυθμού” η οποία αναγνωρίστηκε από μουσικούς υψηλού επιπέδου όπως: Jack Dejonette, Vinnie Colaiuta, Ralph Humphrey,Casey Scheuerel, Joe Porcaro, Efrain Torro, Alex Acunia. Επίσης λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία στο επαγγελματικό τέστ (vocational).

Οι επαναστατικές του ιδέες τιμήθηκαν από το Μ.Ι.Τ., καθιερώνοντας τον έπαινο του “Μοναδικού Ιδιαίτερου Στυλίστα (« Unique Individual Stylist Award »).

Μετά το τέλος των σπουδών του διδάσκει στο P.Ι.Τ. παραδίδει σεμινάρια και παίρνει μέρος σε ζωντανές εμφανίσεις με τους Jimmy Mahlis, Kim Stown, Steve Bailey, Tim Landers,  The Hellenic Sounds, Brett Garsed, T.J. Helmerich, Efrain Toro, Βάσω Δημητρίου, Tamir Hendelman κ.α.
Το 1997 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με τους Theodossi Spassov, Ahmet Misirli, Levent Yildirim, Tars Lootens, Ελένη Καραϊνδρου, Θεοδώρου Q, Θύμιος Ατζακάς, Petar Ralchev, David Lynch, Manhatan Vibes, Σάκης Ζαχαριάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Trilok Gurtu, Thomas Siffling, Haig Yazdjian, Αντώνης Ανισέγγος, Πέτρος Δραγούμης, Παναγώτης Ανδρέου, Valeri Dimchev, Hayden Chisholm, Erkan Ogur, Milcho Leviev, Simon Nabatov, Sami Amiris, Bojan Z, Martin Gjakonovski  και πολλούς άλλους.
Τελευταία συνεργάζεται με τους:  Κώστας Θεοδώρου, Μιχάλης Σιγανίδης, Saos trio, Hemus Colectiv, Μάρθα Μαυροϊδή, Αντώνης Απέργης και δικά του μουσικά σύνολα, Didjidimensions,
Kostas Anastasiadis trio.

Ο Κώστας Αναστασιάδης, έχοντας όλ’ αυτά τα χρόνια συμπράξει με ετερόκλητα μουσικά σχήματα στην παγκόσμια σκηνή, αναδεικνύει και υποστηρίζει πλέον με την ώριμη αυτοσχεδιαστική του δεξιοτεχνία, τoν μοναδικά ιδιαίτερο παλμό του μέσα στο χώρο του χρόνου. 

Έχοντας διακριθεί με τον έπαινο του ¨Μοναδικά Ιδιαίτερου Στυλίστα¨ (Unique Individual Stylist Award ) που εγκαινιάστηκε από το P.I.T. (Percussion Institute of Technology) στο Los Angeles της California) ειδικά για να αποδοθεί τιμή στις καινοτόμες δεξιότητές του, ο Κώστας Αναστασιάδης ως ανήσυχος ερευνητής που σέβεται ωστόσο τις ρίζες του, μελετά και αναζητά την παράδοση και την εξέλιξη της, δημιουργώντας δημιουργώντας ένα φρέσκο κράμα διαθέσεων του ήχου .

Η εκδήλωση γίνεται με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τελεί υπό την αιγίδα του στο πλαίσιο του έργου “Επιχορήγηση και προβολή δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και στη Θράκη” διακριτικό με τίτλο “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ”.

Ένα δροσερό, καλοκαιρινό, μουσικό βράδυ μας περιμένει!!!

Είσοδος ελεύθερη!!!!!

Σχολιάστε