My Twitter Feed

13 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δράση του 3ου Γυμνασίου στη Γουμένισσα

Μια ξεχωριστή δράση του σχολείου μας, του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς, «Μέλος-Λόγος -Όρχησις, της Άρτας το γιοφύρι», έλαβε χώρα την Τετάρτη 6  Μαρτίου 2024 στη γραφική Γουμένισσα , σε τρεις τοποθεσίες της, στην κεντρική πλατεία μπροστά στο ιστορικό σιντριβάνι, στον αυλόγυρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Γουμενίσσης και στην τοποθεσία «Δυο ποτάμια». Μπορείτε να δείτε το βίντεο στην παρακάτω διεύθυνση https://youtu.be/4zU76b-RAgs

Η χορωδία του σχολείου μας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής του σχολείου μας Ζιώγα Δήμητρας  τραγούδησε δυο  παραλλαγές της παραλογής «Του γιοφυριού της Άρτας», η μια ήταν η σκιαθώτικη και η άλλη η ποντιακή «Της Τρίχας το γιοφύρι». Μαζί και η χορευτική ομάδα με τη διδασκαλία χορών του γυμναστή μας Μπουκάρα Μαρίνου χόρεψαν τον νησιώτικο χορό Καμάρα Σκιάθου και τον ποντιακό χορό «διπάτ», για να συνοδεύσουν τη χορωδία, φορώντας τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από την ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς κυρίως, και του ποντιακού συλλόγου Αργοναύτες του Κιλκίς.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος μουσικής, λογοτεχνίας και φυσικής αγωγής με στόχο τη δημιουργία ενός βίντεο με θέμα την παραδοσιακή μουσική και χορό, το οποίο θα ανέβει στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα edαmus με θέμα τα παραδοσιακά τραγούδια. Επιλέχτηκε ο θρύλος του γιοφυριού της  Άρτας που είναι διαδεδομένος σε όλα τα Βαλκάνια με θέμα την ατομική θυσία ( και μάλιστα στην ποντιακή παραλλαγή προκρίνεται ξεκάθαρα η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα, γιατί, όπως λέει ο πρωτομάστορας, θα βρει καλύτερη γυναίκα…) προκειμένου να πραγματοποιηθούν κοινωφελή έργα, όπως μια γέφυρα.

«Είστε μουσικό σχολείο;», « Γιατί επιλέξατε τη Γουμένισσα; » μας ρωτούσαν οι παρευρισκόμενοι  στην πλατεία την ώρα της δράσης. Δεν είμαστε μουσικό σχολείο, αν και έπρεπε στο νομό να υπάρχει ένα μουσικό σχολείο που να αναδεικνύει την παράδοση των χάλκινων της Γουμένισσας, αλλά και όλων των ειδών μουσικής  που βοηθούν τα νιάτα του τόπου μας να αποκτήσουν αξίες, αρχές και μουσική παιδεία, στυλοβάτη στη διαμόρφωση στέρεης προσωπικότητας.

Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα, καθώς συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τα πλατάνια και τα ποτάμια της, με  την ιστορία, όπως το σιντριβάνι των Γάλλων στρατιωτών του 1918, τους μεταβυζαντινούς ναούς της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου. Κι εγώ που γεννήθηκα και πέρασα αξέχαστα παιδικά χρόνια στην κωμόπολη αυτήν, νιώθω χαρά και συγκίνηση κάθε φορά που επισκέπτομαι τα όμορφα αυτά μέρη.                                                   Μοσχοπούλου Κατερίνα

Ευχαριστούμε θερμά:

-τον κ. Σπυρλιάδη Νίκο και το στούντιο «Πόλις» για την ηχοληψία.

– το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς που τόσο απλόχερα παραχώρησε τις νησιώτικες και ποντιακές φορεσιές από την ιματιοθήκη τους και τον ποντιακό σύλλογο «Αργοναύτες» που δάνεισε τις δυο ξεχωριστές ποντιακές φορεσιές

– τον πρόεδρο της κοινότητας Γουμένισσας Καραδουλάμη Βασίλη για την παραχώρηση του χώρου του ΚΑΠΗ.

 – τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριο για τη φιλοξενία,  το καλωσόρισμα και τις διδαχές στους μαθητές μας,

– τον  Άγγελο Βούζα, ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου «Αλατοπίπερο» που κέρασε τους μαθητές μας

-τους καθηγητές του σχολείου του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς Σπυριδοπούλου Νικολέτα και  Αντωνιάδη Γιώργο και τη Μοσχοπούλου Ελισάβετ, που  αφηγήθηκαν  στην ποντιακή διάλεκτο μέρος από το τραγούδι «της Τρίχας το γιοφύρι».

-τα παιδιά μας  που αφιέρωσαν μέρος από τον προσωπικό τους  χρόνο εκτός του σχολικού ωραρίου τους, για να μάθουν την εκτέλεση των τραγουδιών.

-τον διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς, κ. Λιναρδάκη Γιάννη, που στηρίζει τις δράσεις των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας.

Οι υπεύθυνες της δράσης:

  • Ζιώγα Δήμητρα
  • Μπουκάρας Μαρίνος
  • Μοσχοπούλου Κατερίνα
Σχολιάστε