My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Δράσεις κατά αναζωπύρωσης…

notis-marias-002…του αλβανικού ανθελληνισμού.

Του Νότη Μαριά.


Όλοι θυμόμαστε την ανθελληνική στροφή της κυβέρνησης Έντι Ράμα που επισφραγίστηκε το 2014 με την ποινική δίωξη κατά του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας αλλά και ολόκληρης της διαπραγματευτικής ομάδας που συμφώνησε στον προσδιορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα το 2009, με στόχο την ακύρωση της συγκεκριμένης διευθέτησης. Αυτό δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζει κανέναν σε μία χώρα με σοβαρότατο πρόβλημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όπως άλλωστε αναγνωρίζει και η κατά τα άλλα φίλα προσκείμενη προς τα Τίρανα «Έκθεση του 2015 για την Αλβανία» που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο.

Η τροπή που έχει λάβει ο ανθελληνισμός της αλβανικής κυβέρνησης όμως δεν σταματάει εκεί. Απεναντίας, βρίσκει συνεχώς αφορμές να εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, προς ικανοποίηση των εθνικιστικών αλλά και των ισλαμιστικών στοιχείων που φαίνεται να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή των Τιράνων. Όλοι θυμόμαστε πέρυσι το καλοκαίρι την αίσθηση που είχε προκαλέσει η κατεδάφιση -νύχτα- του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμμάδες του Δήμου Χειμάρρας με απόφαση των αλβανικών αρχών. Τώρα έρχεται και νέα απόφαση σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής: η κυβέρνηση της Αλβανίας ακυρώνει τίτλους ιδιοκτησίας για τη γη που κατέχουν 123 Ελληνικές οικογένειες. Η προκλητική αυτή απόφαση κάνει λόγο για δήθεν παρατυπίες στους τίτλους αυτούς και ζητάει από τον Δήμο Χειμάρρας την ακύρωσή τους. Οι τίτλοι αυτοί είχαν εκδοθεί το 1994 με βάση τον νόμο 7501 και περιελάμβαναν αγροτεμάχια με έκταση από 100 τ.μ. έως 10.000 τ.μ.. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς το μέγεθος της έκτασης γης που έρχεται το αλβανικό κράτος να υφαρπάξει παράνομα από τους Έλληνες κατοίκους των Δρυμμάδων και την κλιμάκωση του ανθελληνισμού που δρομολογείται στην Αλβανία.

Δυστυχώς, η προαναφερθείσα Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αναγνωρίζει το πρόβλημα σεβασμού της ιδιωτικής περιουσίας στην Αλβανία, αλλά και τις ανεπάρκειες που παρατηρούνται στη νομική προστασία των μειονοτήτων, ουδεμία αναφορά κάνει στο φλέγον ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, που υφίστανται την εκστρατεία αφελληνισμού που ενορχηστρώνει η κυβέρνηση Ράμα. Προσωπικά, κατήγγειλα την καταπίεση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου τόσο με Γραπτή Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και από το βήμα της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο στις 13 Απριλίου, όπου επεσήμανα το ζήτημα στον Αυστριακό Επίτροπο κ. Χαν.

Στην ίδια Ολομέλεια είχα την ευκαιρία να θέσω και το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, καθώς η κυβέρνηση Ράμα, κλείνοντας τα σύνορα, παραβιάζει την Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, αλλά και την πρόσφατη Συμφωνία της 25ης Οκτωβρίου 2015 που έχει συνάψει με χώρες της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, πλήττοντας άμεσα τα εθνικά συμφέροντα της Πατρίδας μας. Πρέπει να επισημανθεί, ότι την απόφαση αυτή στήριξε παράνομα και η Ιταλία η οποία, μετά από επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στα Τίρανα τον Μάρτιο, αποφάσισε να στείλει ομάδες Ιταλών συνοριοφυλάκων να περιπολούν την Αλβανική μεθόριο με την Ελλάδα, προσβάλλοντας έτσι την καλόπιστη συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην διαδικασία σφραγίσματος της βαλκανικής διαδρομής είχε προηγηθεί φυσικά η Αυστρία, η οποία, ενθυμούμενη τα περασμένα μεγαλεία της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας που είχε συνήθειο να αναμειγνύεται στα ζητήματα της Βαλκανικής χερσονήσου, διοργάνωσε σύσκεψη στις 24 Φεβρουαρίου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να συντονίσει τις δράσεις των κυβερνήσεών τους στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Δυστυχώς, η αρνητική για την Ελλάδα υποστήριξη των αλβανικών θέσεων επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. στα Τίρανα στις αρχές Μαρτίου, καθώς η κυρία Μογκερίνι προτίμησε να σιωπήσει μπροστά στις προκλήσεις της κυβέρνησης Ράμα, με γνώμονα την ευρω-ατλαντική πολιτική ένταξης των Τιράνων.

Την στάση αυτή των αλβανικών αρχών και όσων την στηρίζουν κατήγγειλα επανειλημμένα στην Ευρωβουλή, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι “ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος” καθώς οι Αλβανοί, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, πέρασαν ανενόχλητοι κατά χιλιάδες τα Ελληνικά σύνορα, φιλοξενήθηκαν στην Πατρίδα μας για χρόνια, δούλεψαν στην Ελλάδα και έκαναν περιουσίες. Αυτά όμως τα ξέχασαν γρήγορα και εύκολα. Αυτά επισήμανα στον κύριο Χαν αλλά και στην κυρία Μογκερίνι προς την οποία κατέθεσα Γραπτή Ερώτηση στις 29 Μαρτίου, στην οποία της επισημαίνω αντί να κάνει διπλωματικό τουρισμό στα Τίρανα, να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αναγκάσει την Αλβανία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Τέλος, γι’ αυτό καταψήφισα στην Ευρωβουλή την προαναφερθείσα «Έκθεση του 2015 για την Αλβανία», που ενισχύει την αυθαιρεσία της αλβανικής ηγεσίας.

Εάν δεν θέλει να βρεθεί η Ελλάδα προ τετελεσμένων, τόσο στο προσφυγικό μέτωπο, όσο και στο ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου -που απειλείται με αφανισμό- το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να κινηθεί πιο αποφασιστικά, καθώς μέχρι στιγμής έχει να επιδείξει μόνο κάποια χλιαρά διαβήματα, εν είδει αντιδράσεων. Ήδη από τον Φεβρουάριο έχω προτείνει την επιβολή Οικονομικού Εμπάργκο από την Ελλάδα στις όμορες χώρες που κλείνουν τα σύνορα τους στις προσφυγικές ροές, δηλαδή στα Σκόπια και στην Αλβανία, αντιδρώντας αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των Ελληνικών θέσεων στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις και οι δράσεις μας κατά των ανθελληνικών ενεργειών της Αλβανίας θα συνεχιστούν. Στον αγώνα αυτό απαιτούμε μια πιο αποφασιστική Ελληνική εξωτερική πολιτική διότι η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο.

Τελευταίο ακραίο παράδειγμα της αλβανικής εξαλότητας αποτελούν οι πρόσφατες κατεδαφίσεις ελληνικών σπιτιών στα χωριά Δρυμμάδες και Βουνό της Χειμάρρας. Φτάνει πιά. Ως εδώ και μη παρέκει.»

Σχολιάστε