My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δοϊράνη: Ίδια μετά από 28 χρόνια!

Όταν πριν από 28 χρόνια άνοιγε το κανάλι της λίμνης Δοϊράνης για να αρδευτεί ο κάμπος της Θεσσαλονίκης που είχε πληγεί έντονα από τη λειψυδρία, οι κάτοικοι έβλεπαν τη στάθμη της να κατεβαίνει και με τον καιρό να δημιουργούνται αποξηραμένες εκτάσεις.

doiraniΣτα αμμώδη εδάφη που αποκαλύφθηκαν, φύτρωσαν δέντρα και θάμνοι που κάλυψαν ένα μεγάλο κομμάτι της. Μετά από δύο χρόνια βροχοπτώσεων, περιορισμού των γεωτρήσεων και έργων εμπλουτισμού του οικοσυστήματος, φέτος η λίμνη επανήλθε και πάλι στην αρχική της κατάσταση, δημιουργώντας στο μυαλό των κατοίκων προσδοκίες για τη δημιουργία χώρων αναψυχής.

«Σήμερα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και πάλι η Δοϊράνη μάς θυμίζει την εικόνα που έχουμε και εμείς από την παιδική μας ηλικία. Ωστόσο, η βλάστηση που έχει προκύψει στο εσωτερικό της πρέπει να καθαριστεί, ώστε να μπει τάξη στο τοπίο και να αξιοποιηθεί για λόγους αναψυχής» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, με αφορμή πρόταση που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για υποβολή στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα-ΠΓΔΜ 2014-2020», με σκοπό τη δημιουργία συστήματος αειφορικής διαχείρισης του οικοσυστήματος.

Πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια των τοπικών Αρχών του Κιλκίς να αξιοποιήσουν διασυνοριακά προγράμματα προς την παραπάνω κατεύθυνση, καθώς και στο παρελθόν η δημοτική Αρχή είχε προσπαθήσει να προσφέρει ισχυρό δέλεαρ στον επισκέπτη ώστε να περάσει το χρόνο του όμορφα εκεί, αντί να αναζητήσει ευκαιρίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης στην απέναντι όχθη, στη γειτονική χώρα, όπου υπάρχουν πολλές υποδομές, με πλαζ στις όχθες της λίμνης, αρκετά καταστήματα, χώρους εστίασης, βενζινάδικα και καζίνο.

doirani2-001«Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων της λίμνης πλημμύρισαν οι παραθεριστικές υποδομές που δημιουργήθηκαν στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Υπήρξε μάλιστα αίτημα στην ελληνική πλευρά για παρεμβάσεις, ώστε να κατέβει η στάθμη» σημειώνει ο κ. Βεργίδης.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει: «Θέλουμε να καθαρίσει η λίμνη, να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής και περιπάτου με κιόσκι και φωτισμό».

Η ελληνική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, προβλέπει την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου της λίμνης, που εκτιμάται ότι θα καθορίζει τα μέτρα για την προστασία, τη διαχείριση και την αποκατάστασή της, αλλά και την ανάπτυξη ενός κοινού μηχανισμού-δικτύου διαχείρισης, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία τηλεμετρικού δικτύου.

Οι εργασίες που εκτιμάται ότι θα γίνουν στη λίμνη για τη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης και τον καλλωπισμό του μετώπου της περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο κανάλι υπερχείλισης, εκβάθυνση της κοίτης, διαμόρφωση αναχωμάτων, καθαρισμό από φερτά υλικά και εκσυγχρονισμό των θυροφραγμάτων.

Ειδικά για τον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προβλέπονται μία σειρά από δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των νέων, αλλά και ενέργειες κατάρτισης ειδικών ομάδων, όπως οι αγρότες και οι επιχειρηματίες, προκειμένου να υιοθετήσουν μία φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά αλλά και εθελοντική κουλτούρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε