My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού…

passalidis-pavlos…για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη – Η περίπτωση του Mentoring».

Του Παύλου Πασσαλίδη*


Ο ΟΗΕ καθιέρωσε από το 1985 της 5η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Εθελοντισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, για να αποτίσει φόρο τιμής στα εκατομμύρια εθελοντών που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Το μοντέλο του εθελοντισμού δεν είναι απόλυτα προσδιορισμένο. Μπορεί να θεωρηθεί ως συνδυασμός ακτιβισμού και αγαστούς εργασίας, αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και εν πολλοίς της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Στη σύγχρονη εποχή η εθελοντική προσφορά έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του Κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές Μ.Κ.Ο. με πληθώρα εθελοντικών δράσεων με κύρια πεδία εφαρμογών το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές προστίθενται στις άτυπες παραδοσιακές εθελοντικές ομάδες που εξ άλλου είναι διαχρονικές και με διαφορετική αφετηρία.

Το Mentoring στην εθελοντική προσφορά

Οι σύγχρονοι μέντορες ακολουθώντας τα βήματα του Μέντορα, πιστοί φίλοι του Οδυσσέα που στήριζε και καθοδηγούσε τον Τηλέμαχο σε όλη την μακρόχρονη απουσία του πατέρα του, μπορούν να στηρίξουν και να καθοδηγήσουν τους νέους της ελληνικής υπαίθρου. Μέσα από τη μεταφορά των γνώσεων και της εμπειρίας θα τους βοηθήσουν να επιλέξουν το δρόμο της δράσης, της ισότιμης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα στο περιπετειώδες μονοπάτι της επιχειρηματικότητας.

Η ιδέα μας αυτή προκλήθηκε από την πρόθεση για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην εμψύχωση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων της περιοχής μας, όσον αφορά την πρόθεσή τους για συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα.
Γιατί:

1. Είναι αναγκαίο να δεχθούν υποστήριξη, ώστε να βάλουν στόχους και προτεραιότητες που θα πραγματοποιήσουν.
2. Να μάθουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τα βήματα που θα ακολουθήσουν με βάση τις προσωπικές τους δεξιότητες, προσόντα, ενδιαφέροντα και αξίες.
3. Να ενθαρρυνθούν στην προσπάθεια τους να λειτουργήσουν επιτυχημένα μια επιχείρηση.
Αυτά απαιτούν προγραμματισμό και χρόνο για την εμπέδωσή τους.

Πιστεύουμε ότι περισσεύει στην περιοχή μας ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, εμπειρία και διάθεση, όπως επίσης και νέοι δεκτικοί μάθησης, ικανοί να δεχθούν αποδοτικά το εθελοντικό mentoring.

Θα επανέλθουμε, θα επιμείνουμε στην προώθηση και εφαρμογή των αρχών του Mentoring για την περιοχή μας.
Εκ των ενόντων. Το επιτάσσει η κρίσιμη εποχή που διανύουμε.

*Γεν. Διευθυντή ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε.

Σχολιάστε