Διασυνοριακή προστασία υδάτων
Στα μεγάλα θέματα της προστασίας των υδάτινων πόρων του Αξιού, τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και την προστασία των βιοτόπων του, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, με αφορμή την ολοκλήρωση του Τελικού Συνεδρίου του έργου «AQUA-M II, Βιώσιμη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτινων πόρων».
Το Συνέδριο, που διοργανώθηκε από τη ΔΕΥΑ Παιονίας τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλεξάνδρειο» στο Πολύκαστρο, χαιρέτησε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και ο δήμαρχος Γευγελής Saso Pockov, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας Ευστράτιος Πιτίκης.
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπία από τη Δημόσια Επιχείρηση “Komunalec” της Γευγελής, το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την δρ. Δήμητρα Λαμπροπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος και τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης, Γεώργιος Δουλκερίδης, Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη και Αιμίλιος Δεβετζόπουλος, καθώς και ο διευθυντής και στελέχη της Επιχείρησης.
Στο Συνέδριο, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποίησαν και τα αποτελέσματά τους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού από τη ΔΕΥΑ Παιονίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σειρά παρουσιάσεων από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τα εργαλεία λήψης αποφάσεων για την προστασία διασυνοριακών υδατικών πόρων και την on-line GIS εφαρμογής για την αποτίμηση της χημικής ρύπανσης του ποταμού Αξιού που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου.
Το σύνολο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο Κανάλι του έργου στο youtube https://www.youtube.com/channel/UCGf3AgDT0FuON0d7UsWdN3A.
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο AQUA-M II εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» 2014 – 2020. Εταίροι του έργου είναι ο Δήμος Γευγελής, το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ μέσω του ΕΛΚΕ, η ΔΕΥΑ Παιονίας, η ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας και η Δημόσια Επιχείρηση “Komunalec” της Γευγελής. Το έργο αποσκοπεί στην αποτελεσματική και συνεχή παρακολούθηση της διαχείρισης της ποιότητας των υδάτων του Αξιού Ποταμού, μέσω της εφαρμογής κοινών συστημάτων παρακολούθησης, διαχείρισης και ενίσχυσης της συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και αρχών των δύο χωρών.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.aqua-m.eu