My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Διασταύρωσαν ξίφη για μεταλλεία Κιλκίς στο Περιφερειακό

metalleia-kilkisΓκουντενούδηςΕνημέρωση για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στο Κιλκίς έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας μετά από αίτημα του αντιπεριφερειάρχη, Χρήστου Γκουντενούδη.

Αφορμή, μεταξύ άλλων, ήταν η διενέργεια και κατακύρωση σε ανάδοχο εταιρεία του δημόσιου διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πεδίου στην περιοχή Γερακαριού – Βάθης και τις μεγάλες πιέσεις που, όπως αναφέρει στην εισήγησή του, δέχεται η Αντιπεριφέρεια από την τοπική κοινωνία αναφορικά με την ακύρωση του διαγωνισμού, μέσω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και τη ματαίωση της έναρξης των εργασιών.

Στη σημερινή συνεδρίαση, όπως και στην προηγούμενη που έγινε με θέμα τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις από πλευράς επιστημόνων. Επιφυλάξεις, λόγω επικινδυνότητας από την παρουσία ουρανίου στο υπέδαφος του Κιλκίς και έλλειψης υδάτινων πόρων εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σαράντης Δημητριάδης.

Στον αντίποδα, την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής υπογράμμισε ο καθηγητής Ορυκτολογίας του Α.Π.Θ., Ανανίας Τσιραμπίδης. Όπως είπε, σύμφωνα με έρευνες, στο υπέδαφος του Κιλκίς υπάρχει χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, χρυσός και άργυρος αξίας 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Eπιπλέον σημείωσε ότι δεν προβλέπεται στην περιοχή η κατασκευή μεταλλουργικής μονάδας καθώς εκεί θα γίνεται μόνο εξόρυξη και σπάσιμο των ορυκτών.

Κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Κιλκίς τάχθηκαν ο κ. Γκουντενούδης, η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου και περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων ζήτησαν εκπρόσωποι τοπικών διαμερισμάτων και του ΤΕΕ Κιλκίς.

«Όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κ. Γκουντενούδη είναι αυστηρά προσωπικές και δεν δεσμεύουν την Περιφέρεια που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν και εφόσον έρθει το θέμα στην Περιφέρεια» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα σχολίασε: «η Περιφέρεια, αυτή τη στιγμή, δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της. Η διοίκηση δεν σιωπά, παίρνει θέση όταν πρέπει και όταν έχει όλα τα δεδομένα στα χέρια της».

express.gr

Σχολιάστε