My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

«Διάλογος υπό προϋποθέσεις»

«Ναι σε τετραμερή διάλογο, αλλά με υπογραφές σε όσα συμφωνήσουμε επί τόπου», λένε οι αγροτοκτηνοτρόφοι από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Κληθείς να απαντήσει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εάν ο διάλογος είναι θεμιτός εκ μέρους των αγροτοκτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, επισήμανε «έχουμε χορτάσει από λόγια, υποσχέσεις και δεσμεύσεις» και πρόσθεσε «εμείς λοιπόν λέμε ναι σε τετραμερή διάλογο, με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την προϋπόθεση ότι όσα συμφωνήσουμε, θα υπογραφούν επί τόπου. Όχι μετά, εκεί επί τόπου. Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη».

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό αποτελούν τα μελανά σημεία για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τόνισε: «έχουμε προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να μας δώσουν ανάσα, ακόμη και στα ψηφισμένα μέτρα». Ο κ. Καρυπίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας: «όχι μόνο δεν κοιτούν να μας ανακουφίσουν, αλλά φέρνουν νέα μέτρα και ρυθμίσεις που μας βυθίζουν ακόμη περισσότερο» και αναρωτήθηκε λέγοντας: «είναι δυνατόν να μας αναγκάζουν να λαμβάνουμε κωδικό ΕΦΚΑ και να μας υποχρεώνουν σε υποβολή πίνακα προσωπικού πρόσληψης – απόλυσης και υποβολή κάθε μήνα αναλυτικής περιοδικής δήλωσης εισφορών για τους αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούμε στα χωράφια μας;» ενώ καταλήγοντας τόνισε: «καταργούν την πληρωμή με εργόσημο και το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης ως «μισθωτοί» και θα πρέπει να ακολουθούν τα ισχύοντα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ».

Ο κ. Καρυπίδης, ξεκαθάρισε ότι «όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα τα περνάμε και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα», ενώ επισήμανε ότι στο «μπλόκο έχουν εγκατασταθεί 400 τρακτέρ και καθημερινά η συμμετοχή υπερβαίνει τα 350 άτομα». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην άλλη πλευρά του τελωνείου, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, «ναι μεν έχει σχηματιστεί ουρά, αλλά οι αρχές ενημερώνουν τους οδηγούς και τους καθοδηγούν προκειμένου να φύγουν μέσω του τελωνείου της Δοϊράνης».

Η κίνηση στο τελωνείο με …αριθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, καθημερινά από την Ελλάδα περνούν από το τελωνείο των Ευζώνων προς την ΠΓΔΜ, 600 φορτηγά που μεταφέρουν βοξίτη, 200 άλλα με πετρέλαιο και 2.500 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα με ένα ποσοστό 30% εκ αυτών να πηγαίνουν στη γείτονα για την αγορά τροφίμων, για να εφοδιαστούν καύσιμα, ή και για να επισκεφτούν γιατρούς και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς καθημερινά «φεύγουν» από την ελληνική αγορά προς την ΠΓΔΜ γείτονα περισσότερα από 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, από την ΠΓΔΜ περνούν επί ελληνικού εδάφους καθημερινά ως και 250 οχήματα, με τους επιβάτες να μεταβαίνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για αγορές «και μάλιστα επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, εδώ στο τελωνείο των Ευζώνων, από τα αφορολόγητα τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ που πλήρωσαν για τις αγορές που έκαναν στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε