My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Γκάλοπ: 45,8% “όχι” στα μεταλλεία – 21,7% “ναι”

dimoskopisiΤα ευρύματα έρευνας για τη Θεσσαλονίκη.

Σχεδόν ένας στους δύο από τους ερωτηθέντες, σ` έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «To the point», εμφανίζεται να διαφωνεί με την προοπτική εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική αλλά και με τους χειρισμούς που έχουν γίνει εκ μέρους των αρχών στην Ιερισσό.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «Σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει στην Ιερισσό για την επένδυση εξόρυξης χρυσού ποια είναι η γνώμη σας αναφορικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής;» το 45,8% δηλώνει ότι συμφωνεί με τις αντιδράσεις (μεταξύ αυτών το 34,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 64,1% του ΣΥΡΙΖΑ) έναντι 21,7% που διαφωνεί, ενώ το 17,7% αποφεύγει να συνταχθεί με κάποια από τις δύο απόψεις.

Επίσης στο ερώτημα που αφορά «τη στάση των αρχών απέναντι στο ζήτημα» το 45,3% δηλώνει ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν εκ μέρους κυρίως της αστυνομίας έναντι 17,3% που συμφωνεί.

Ισοδυναμία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό προκύπτει από την έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύει η «ΜτΚ».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται περίπου ισοδύναμοι, ενώ αυξάνεται η αντίθεση των πολιτών απέναντι στην πολιτική των μνημονίων. Οι πολίτες φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι το μοντέλο διακυβέρνησης των τελευταίων δέκα μηνών, καθώς δείχνουν να προτιμούν τις κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι των μονοκομματικών. Στο τοπικό πολιτικό επίπεδο οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς την αξιολόγηση του έργου του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Βαρόμετρο για την τελική κρίση τους θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, η επίδοση της δημοτικής αρχής στο άλυτο θέμα της καθαριότητας. Η έρευνα παρουσιάζει επίσης τη γνώμη των Θεσσαλονικέων για την πρόσφατη καταδίκη του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, καθώς και για το ακανθώδες θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η σχεδόν δεκάμηνη εμπειρία της κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από τους πολίτες ως μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, ασχέτως της γνώμης που έχουν σχηματίσει αναφορικά με το έργο της. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θεωρείτε ποιο αποτελεσματική για τη χώρα;». Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα και συγκεκριμένα ποσοστό 43,5% δηλώνουν ότι προτιμούν «κυβέρνηση συνεργασίας ευρέος πολιτικού φάσματος», ενώ υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων τάσσεται μόλις το 16,2%. Κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς προτιμά το 10,4% έναντι μόλις 1,7% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της δεξιάς. Το 3,8% δηλώνει πως προτιμά άλλες λύσεις.

Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

Σχεδόν ισοδύναμοι εμφανίζονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Θεσσαλονίκης. Η Κουμουνδούρου διατηρεί προβάδισμα 0,4% στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ κατά 0,7% προηγείται η Συγγρού στη β’ εκλογική περιφέρεια. Ειδικότερα σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στην πρώτη εκλογική περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάται από το 17,2% των ερωτηθέντων, η ΝΔ από το 16,8% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 9,2%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,7%, το ΚΚΕ με 4,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,9%. Ποσοστό 7,5% δηλώνει ότι προτιμά άλλα κόμματα, 23,1% εμφανίζεται αναποφάσιστο, 3,8% θα ψήφιζε άκυρο ή λευκό και 4,1% δεν απαντά.

Στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια ελαφρύ προβάδισμα έχει η ΝΔ με 16,8% έναντι 16,1% του ΣΥΡΙΖΑ και 8% της Χρυσής Αυγής. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 5,7% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 4,5%, Δημοκρατική Αριστερά με 2,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%, ενώ άλλα κόμματα προτιμά το 8,1%. Ποσοστό 22,9% δηλώνει αναποφάσιστο, 4,5% απαντά ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό και 7,9% δεν απαντά.

Απόλυτη ισοδυναμία παρατηρείται στην παράσταση νίκης, όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν από 28,7%.

Φουντώνει κι άλλο το αντιμνημονιακό κλίμα

Το μνημόνιο εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά του στην πολιτική ζωή. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετη προς την πολιτική των μνημονίων, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα αναφέρουν πως εξαρτούν την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές από τη θέση που λαμβάνουν τα κόμματα απέναντι στις δανειακές συμβάσεις με την τρόικα. Ειδικότερα στο ερώτημα «κατά πόσο συμφωνείτε με την πολιτική των μνημονίων;» το 83,3% απαντά λίγο έως καθόλου και μόλις το 6,1% δηλώνει ότι συμφωνεί αρκετά έως πολύ. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τα αποτελέσματα ανάλογης έρευνας της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο του 2012 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 80,4% και 10,2%, γεγονός που επιβεβαιώνει την αύξηση του αντιμνημονιακού κλίματος. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι κατά του μνημονίου τάσσεται το 63,7% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (99,6%), ενώ ισχυρότερη αντίθεση (91,5%) παρατηρείται στις ηλικίες από 18 έως 34 ετών.

Επίσης στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε ένα κόμμα με βάση την τοποθέτησή του για τα μνημόνια;» το 42,1% δηλώνει αρκετά έως πολύ έναντι ποσοστού 48,4% της αντίστοιχης περσινής έρευνας. Δεν εξαρτά την κομματική προτίμηση από τις θέσεις των κομμάτων έναντι του μνημονίου το 40% έναντι 31,3% που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Μοιρασμένοι για Μπουτάρη, βαρόμετρο η καθαριότητα

Μετά σχεδόν δυόμισι χρόνια δημαρχιακής θητείας του Γιάννη Μπουτάρη (φωτ.) οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς την αξιολόγηση του έργου του. Ειδικότερα στο ερώτημα «είσαστε ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος από το έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης;» το 35,3% εμφανίζεται δυσαρεστημένο έναντι 31,8% που δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (29,7%) είναι ουδέτερος. Θετικά αξιολογεί το έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης το 23,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 33,3% του ΣΥΡΙΖΑ και το 36,1% των υπολοίπων κομμάτων. Ωστόσο σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ (42,6%) το κρίνει αρνητικά, όπως και το 24,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον περίπου ένας στους δύο (ποσοστό 46,2%) πιστεύει ότι με τη νέα δημοτική αρχή η ζωή στη Θεσσαλονίκη έχει παραμείνει η ίδια. Στο ίδιο ερώτημα το 25,2% εκτιμά ότι έχει γίνει καλύτερη, ενώ παρόμοιο ποσοστό, 25,1%, πιστεύει ότι έχει χειροτερέψει. Στην προ έτους έρευνα της ίδιας εταιρείας τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 21,7% (καλύτερη εικόνα) και 24,6% (χειρότερη εικόνα).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το βασικότερο κριτήριο για την αξιολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής, όπως και για τις διοικήσεις των υπολοίπων δήμων, είναι οι επιδόσεις τους στον τομέα της καθαριότητας. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής σας;» το 36,8% των ερωτηθέντων σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης θεωρεί πως είναι η καθαριότητα. Το πρόβλημα της καθαριότητας στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι εντονότερο, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 42,3%, και περισσότερο οξυμένο σε σχέση με προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει πριν από έναν χρόνο (32,6%). Δεύτερο σπουδαιότερο πρόβλημα σε επίπεδο νομού θεωρείται η ανεργία (20,9%), η οποία στην ύπαιθρο έχει την πρωτοκαθεδρία με 25,3%. Στην κλίμακα των προβλημάτων ακολουθούν -πάντα σε επίπεδο νομού- η έλλειψη χώρων στάθμευσης με 13,1% (16,9% στο πολεοδομικό συγκρότημα και 2,6% στην ύπαιθρο), το οδικό δίκτυο με 11,1% (8,4% στην πόλη και 18,8% στην ύπαιθρο), το πράσινο (πάρκα, αναψυχή) με 8,9%, η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση με 8,8% (εντονότερη στην ύπαιθρο με 13,6%), οι συγκοινωνίες με 8,1% (οξύτερο στην ύπαιθρο με 12,3%), η ακρίβεια με 6,5%, η έλλειψη πεζοδρομίων (6%), η ρύπανση (5,9%). Εντύπωση προκαλεί η υποχώρηση του κυκλοφοριακού (5,7%) στην κλίμακα των προβλημάτων ως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων λόγω οικονομικής κρίσης. Τέλος το 5,3% αναφέρει ως πρόβλημα τους αλλοδαπούς και το 5,1% την υποανάπτυξη και έλλειψη υποδομών.

Η καταδίκη Παπαγεωργόπουλου

Στην έρευνα της «To the point» υπήρχε ειδικό ερώτημα σχετικά με την έκβαση της δίκης για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στο ερώτημα «Σε σχέση με το ζήτημα της καταδίκης του κ. Παπαγεωργόπουλου ποια είναι η προσωπική σας άποψη;» έξι στους δέκα (ποσοστό 60,5%) δήλωσε ότι συμφωνεί (στον κεντρικό δήμο το ποσοστό αυτό ήταν 57,2%), 11,8% εκφράζει τη διαφωνία του (13,2% στον κεντρικό δήμο), ενώ 16,3% δεν συντάσσεται με καμία από τις δύο απόψεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με την καταδίκη του τέως δημάρχου συμφωνεί το 38,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ, επίσης το 77,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65,9% των υπολοίπων κομμάτων. Διαφωνούν με την καταδίκη ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ (25,2%) και μόλις το 3,3% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η παρούσα αποτελεί το έκτο κύμα της συνδρομητικής έρευνας της εταιρείας «To the point» που είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το Μάιο του 2009. Πρόκειται για ποσοτική τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 19 έως 24 Απριλίου σε δείγμα 1.004 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω, κατοίκων και ψηφοφόρων του νομού Θεσσαλονίκης.

Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του 2012

Πηγή: makthes.gr

Σχολιάστε