My Twitter Feed

31 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη ουσίας Παπαδημούλη -

Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Αφέθηκε στη τύχη του! -

Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Καταγγέλλουν διώξεις μαθητών! -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Έκτακτη επίσκεψη Γιαννακού -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Υποστελεχωμένη η Πυροσβεστική -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΚΚΕ: Φορτσάρει ενόψει εκλογών -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Έφυγε ο ευεργέτης της Αξιούπολης -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση ΠΟΕΔΗΝ για το ΓΝΚ -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Δημοκρατία ή εκτροπή;

…Κι αν ο λαός δώσει λάθος απάντηση;

Του Τάσου Παππά.


Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες (όχι από τις συζητήσεις) στη Βουλή μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές, παρά την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι είναι ένα καλοδεχούμενο δώρο, θορύβησε το μέγαρο Μαξίμου και αιφνιδίασε το πολυπλόκαμο σύστημα (οικονομικοί παράγοντες, διευθυντικές ελίτ στα ΜΜΕ) που στηρίζει τη Δεξιά. Την απόδειξη έδωσαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η φωνή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο πρώτος με θυμωμένο ύφος έκανε λόγο για ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια, αδιανόητο ακτιβισμό πεζοδρομίου, ο δεύτερος μίλησε για αντιδημοκρατική στάση που έχει στόχο να πλήξει τους θεσμούς. Μαθήματα δημοκρατίας λοιπόν. Δωρεάν και χωρίς εγχειρίδιο για τις δύσκολες λέξεις και τα βοερά ψέματα.

Από μια κυβέρνηση που παραβίασε χωρίς ενδοιασμούς το Σύνταγμα και τους νόμους στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση παρά τη γενική κατακραυγή (εντός και εκτός της Ελλάδας) και έφτιαξε παρακράτος για να ελέγχει φίλους και εχθρούς. Από μια κυβέρνηση που κατακρεούργησε το κράτος δικαίου. Από μια κυβέρνηση που μοίρασε δισεκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις καταργώντας στην πράξη όλους τους κανόνες. Από μια κυβέρνηση που έστησε πελατειακά δίκτυα παντού για να βολέψει τα δικά της παιδιά. Από μια κυβέρνηση που ανέχτηκε τη διαφθορά στους κόλπους της και προστάτευσε τα στελέχη της που βούτηξαν τα χέρια τους στο μέλι. Από μια κυβέρνηση που επέτρεψε στις μαφίες να λύνουν και να δένουν στους κατασταλτικούς μηχανισμούς αδιαφορώντας για το πλήγμα που δέχεται ακόμη και το δικό της αφήγημα περί τάξης και ασφάλειας.

Από μια κυβέρνηση που συκοφαντεί όποιους (ες) δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις της και τους εκβιάζει για να τους υποχρεώσει είτε να αναδιπλωθούν ταπεινωμένοι για να κρατήσουν τις θέσεις τους είτε να αποσυρθούν. Από μια κυβέρνηση που κυνηγάει με πάθος την ερευνητική δημοσιογραφία, αδιαφορώντας που η Ελλάδα κατρακύλησε στην 108η θέση στον κατάλογο των χωρών για την ελευθερία του Τύπου. Από μια κυβέρνηση που κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς για να εξαγνιστεί. Από μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται χωρίς ντροπή ότι το «μαξιλάρι» είναι δικό της δημιούργημα.

Από μια κυβέρνηση που διακινεί χοντροκομμένα ψέματα του τύπου «η Αριστερά φταίει για τα μνημόνια». Από μια κυβέρνηση που κινδυνολογεί ασυστόλως για να τρομοκρατήσει τους μικροαστούς. Από μια κυβέρνηση που στήνει Ειδικά Δικαστήρια με σαθρά κατηγορητήρια εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της πουλώντας ηθική με την οκά αν και μπάζει από παντού ο μύθος της ότι αυτή είναι η ενάρετη παράταξη. Από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν να είναι η χώρα τσιφλίκι της και για να συνετίσει τους απείθαρχους στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της.

Αυτή την κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κλιμακώσει. Η αποχή του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι τις εκλογές είναι μια επιθετική κίνηση. Η επιλογή του να διεθνοποιήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να το φέρει στα ευρωπαϊκά όργανα δείχνει ότι είναι στις προθέσεις του η μετωπική σύγκρουση για ένα ζήτημα που θεωρεί ότι είναι υψίστης σημασίας για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και απαιτεί για να είναι ομαλή η πορεία προς τις εκλογές να διαλευκανθεί, να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Θέτει το δίλημμα «δημοκρατία ή εκτροπή» και καλεί κόμματα και πολίτες να τοποθετηθούν. Είναι αυτός ο τρίτος Ανένδοτος; Θυμίζει αυτούς της δεκαετίας του ’60; Τηρουμένων των αναλογιών, ναι. Τότε η Δεξιά οργάνωσε εκλογές βίας και νοθείας και ενορχήστρωσε παρέα με το Παλάτι και τους Αμερικανούς την Αποστασία. Τότε το Κέντρο και η Αριστερά (ΕΔΑ) ένωσαν τις δυνάμεις τους. Τότε ο λαός διαδήλωνε κάθε μέρα. Σήμερα;

Είναι σίγουρο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα καταφέρει να συσπειρώσει το ακροατήριό του, ενδεχομένως και να το διευρύνει. Δεν νομίζω ότι είχε την αυταπάτη πως θα ανταποκριθούν οι ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αυτές επιμένουν στον διμέτωπο. Δεν θέλουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει επικεφαλής στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας γιατί φοβούνται και με το δίκιο τους ότι θα αλιεύσει ψήφους από τις δικές τους δεξαμενές. Φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να κάνουν σαφές ότι δεν θα δεχθούν να γίνουν ουραγοί. Το ΠΑΣΟΚ το παίζει θεσμικά, ξεχνώντας ότι ο ιδρυτής του ήταν ο πρώτος διδάξας σε κινήσεις πολωτικού χαρακτήρα στην προσπάθειά του να εκθρονίσει τη Δεξιά. Το ΜέΡΑ25 μίλησε για υποκρισία, ενώ το ΚΚΕ, σταθερό στη γραμμή «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές», έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τη Δεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δύο κόμματα που έχουν την ίδια στρατηγική. Το ερώτημα πάντως με το οποίο θα κληθεί να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα είναι τι θα γίνει αν οι ψηφοφόροι δεν δώσουν τη σωστή για τον ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στο δίλημμα «δημοκρατία ή εκτροπή»;

Ανάγωγα

«Ελαττωματική δημοκρατία» χαρακτηρίζει την Ελλάδα το Intelligence Unit του Economist στην έκθεσή του για το 2022. «Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου», επισημαίνει ο Economist, καθώς «υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες» και αναφέρει «λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία», αλλά και «παρενοχλήσεις, απειλές και βία κατά δημοσιογράφων». Ελα μωρέ. Υπερβολές του κιτρίνου Τύπου.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε