My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Και άλλες συντηρήσεις σχολείων -

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Ανοιχτά σχολεία και στο Δ. Κιλκίς -

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Συντηρήσεις σχολείων της Παιονίας -

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Ιός: Μια εξαιρετικά μικρή κάμψη -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Σημαντικές οι ελλείψεις φαρμάκων -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Κιλκίς κλειστά, Παιονία ανοιχτά! -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στη Παιονία -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

ΔΣ Κιλκίς στις 26 Ιανουαρίου -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Δεσποτικές πρακτικές

Του Τάσου Παππά.


Αντιγράφω από την ιστοσελίδα μας: «Συνελήφθη η γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς με την κατηγορία της “εξύβρισης του προέδρου” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είπε μια παροιμία στη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος της τουρκικής δημόσιας τηλεόρασης, η οποία θεωρήθηκε ότι στόχευε τον ίδιο. Οπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος της, η δημοσιογράφος συνελήφθη τη νύχτα στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, μετά το σχόλιο που έκανε δημόσια, χωρίς ωστόσο η ίδια να αναφέρεται συγκεκριμένα στο πρόσωπο του Τούρκου πρόεδρου: “Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος”, είναι η παροιμία που είπε ζωντανά η Καμπάς στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1».

Το καθεστώς Ερντογάν έχει πλούσια παράδοση στο πεδίο αυτό. Εκλεισε εφημερίδες επειδή έκαναν αντιπολίτευση και δεν συμμορφώνονταν προς τας υποδείξεις του. Εξανάγκασε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης να πουλήσουν τα μέσα τους σε ανθρώπους που είναι πιστοί στον πρόεδρο. Φυλάκισε δημοσιογράφους κατηγορώντας τους ότι πήραν μέρος στο πραξικόπημα. Οδήγησε διευθυντικά στελέχη μέσων ενημέρωσης στην εξορία.

Η κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη παρεμβαίνει κάθε φορά που ένα δημοσίευμα θίγει τα ιερά και τα όσια του προέδρου και της οικογένειάς του. Καταγγέλλει συνωμοσίες των εχθρών της Τουρκίας (άλλοτε η Δύση γενικώς, άλλοτε οι ΗΠΑ, άλλοτε το Ισραήλ, άλλοτε η Αίγυπτος, άλλοτε το Ιράν, άλλοτε η Ελλάδα). Εχει δαιμονοποιήσει τον πρώην μέντορά του, Γκιουλέν. Οι κριτικές, ακόμη και οι πιο ήπιες, που αναφέρονται στις πράξεις του θεωρούνται υποκινούμενες από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Κρατάει στη φυλακή χωρίς δίκες ακτιβιστές και αρχηγό κόμματος.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα ανέδειξαν το θέμα της Τουρκάλας δημοσιογράφου (σωστά), ωστόσο δεν είχαν δείξει ανάλογη ευαισθησία όταν είχαμε τα δικά μας επικίνδυνα φαινόμενα χειραγώγησης του Τύπου και καταδίωξης δημοσιογράφων επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν έχουμε «παλάτι». Οσο υπήρχε και έκανε κουμάντο, μόνο καταστροφές και συμφορές προκάλεσε στη χώρα. Δυστυχώς όμως έχουμε κυβερνητικές πρακτικές που παραπέμπουν σε καθεστώς. Η κυβέρνηση που υποσχέθηκε αξιοκρατία και διαφάνεια χρηματοδότησε μέσα ενημέρωσης με μοναδικό κριτήριο την πολιτική προτίμησή τους.

Μέσα με χαμηλή κυκλοφορία πήραν περισσότερα χρήματα από μέσα με υψηλότερη κυκλοφορία. Ενίσχυσε λαθρόβια σάιτ για να αποθεώνουν τον αρχηγό. Στις επίσημες συνεντεύξεις Τύπου αποκλείονται μέσα ενημέρωσης επειδή ασκούν κριτική. Υπουργοί, αντί να ενημερώνουν τους πολίτες με συνεντεύξεις Τύπου, παρελαύνουν σε καθημερινή βάση από φιλικά δίκτυα, όπου ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους, χωρίς αντίλογο. Στελέχη της παράταξης, όταν ενοχλούνται από τις ερωτήσεις δημοσιογράφων σε ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές, τους επαναφέρουν στην… τάξη και τους υποδεικνύουν πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους!

Εχουν τοποθετήσει σε κρατικά και κυβερνητικά πόστα δημοσιογράφους οι οποίοι εμφανίζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές ως αδέσμευτοι λειτουργοί του Τύπου. Παρά τις μεγαλοστομίες κυβερνητικών παραγόντων ότι σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τους καραμελωμένους θεατρινισμούς τους για το τεκμήριο της αθωότητας, δεν έκρυψαν τη χαρά τους για την παραπομπή Βαξεβάνη και Παπαδάκου με απίθανες κατηγορίες, αφού είχε προετοιμάσει το έδαφος η νεοδημοκρατική πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής.

Διεθνείς οργανώσεις Τύπου εγκαλούν την κυβέρνηση, τη συγκρίνουν με αυτήν του Ορμπαν στην Ουγγαρία και προειδοποιούν για τις συνέπειες. Η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στον κατάλογο των χωρών στη βαθμολογία για την ελευθερία του Τύπου. Το καθεστώς Ερντογάν είναι δεσποτικό. Η ελληνική κυβέρνηση μετέρχεται μεθόδους που υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Ανάγωγα

Με τις φωτιές η γραμμή ήταν «φύγετε από τα σπίτια σας». Με τις πλημμύρες η γραμμή ήταν «μείνετε στα σπίτια σας». Με τα χιόνια η γραμμή είναι «μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις». Το 112 της κοινωνίας στέλνει στην κυβέρνηση το παρακάτω μήνυμα: «Είστε άχρηστοι».

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε