My Twitter Feed

14 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

“Δεν δίνουν λύσεις για το ΕΣΥ”

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και η θεσμοθέτηση θέσεων μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, δεν δίνουν τις αναγκαίες λύσεις για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Αυτό υπογράμμισε ο υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας και βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, μιλώντας τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρη ερώτηση του κόμματος προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα το ΕΣΥ.

Ο κ. Φραγγίδης αιτιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης,

  • Καταλύεται η οριοθέτηση ανάμεσα στον δημόσιο τομέα, που στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, που στοχεύει στο κέρδος.
  • Δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια. Δίνεται χώρος για συναλλαγές ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή, προτεραιοποίηση περιστατικών κατά το δοκούν και προώθηση των ασθενών στα ιδιωτικά ιατρεία. Καλούνται πάλι οι πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
  • Δεν δίνονται σοβαρά κίνητρα, μισθολογικά, επαγγελματικά, επιστημονικά, εκπαιδευτικά, οικογενειακά, ώστε να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ. Αντίθετα, καλούνται εξουθενωμένοι γιατροί, που εργάζονται σε υποστελεχωμένες δομές υγείας, να ασκήσουν πρόσθετο έργο στον ιδιωτικό τομέα, για να κερδίσουν αυτά που έπρεπε να λαμβάνουν από την πρωινή τους εργασία και τις εφημερίες. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα ως φθηνό εργατικό δυναμικό.
  • Δημιουργούνται όμως και μέσα στο ΕΣΥ γιατροί δύο ταχυτήτων, αφού δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ειδικότητες να εργαστούν και ιδιωτικά. Επιπλέον, οι ιδιώτες γιατροί παραπονούνται για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο βουλευτής στην πρωτολογία του περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές υγείας της χώρας, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Τόνισε δε μεταξύ άλλων ότι:

  • Ανεπαρκείς προσλήψεις, παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται, οδηγούν κλινικές και νοσοκομεία σε οριακή λειτουργία και αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης, ειδικά στην περιφέρεια. Η έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων μπλοκάρει τα χειρουργεία, τις ΜΕΘ και τα άλλα νοσοκομειακά τμήματα. Οι μεγάλες λίστες αναμονής σε χειρουργεία και τακτικά ραντεβού, στρέφουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας, σε μια εποχή που η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά. Όποιος αδυνατεί να πάει ιδιωτικά, δεν αντιμετωπίζεται ιατρικά στον σωστό χρόνο με συνέπειες για την υγεία του.
  • Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ βιώνουν επίσης μια απάνθρωπη πραγματικότητα. Ατελείωτα ωράρια, αναξιοπρεπείς μισθοί, καθυστέρηση πληρωμής υπερωριών, εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων, σωματική και ψυχική εξουθένωση, παρακώλυση της εκπαίδευσης, ωθούν μεγάλη μερίδα εργαζόμενων σε παραιτήσεις, εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.
  • Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση φέρουν ευθύνη, γιατί δεν ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και το αφήνουν να απαξιωθεί, επιβεβαιώνοντας τις υπόνοιες σχεδίου ιδιωτικοποίησης της υγείας. Ο βουλευτής στη συνέχεια έθεσε τα εξής ερωτήματα: πώς σκοπεύει το υπουργείο υγείας να αντιμετωπίσει την εφιαλτική κατάσταση στις δημόσιες υγειονομικές δομές, λόγω της υποστελέχωσης, και αν σχεδιάζει να ενισχύσει το ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα (προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, οργάνωση). Αν ναι, με ποιον τρόπο και ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η κ. Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κ. Γκάγκα, απαντώντας στον κ. Φραγγίδη, είπε ότι το μόνιμο προσωπικό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν πριν την πανδημία. Δώσαμε οικονομικά κίνητρα για ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι και οι εντατικολόγοι και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα λυθούν εν καιρώ. “Ζητάμε και τη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και των πιο καλά στελεχωμένων νοσοκομείων. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που είναι στη διαβούλευση, οι ειδικότητες θα δίνονται με βάση τις ανάγκες της χώρας”, είπε η κ. Γκάγκα, ενώ πρόσθεσε ότι προχώρησαν στις προσλήψεις των 4.000 νοσηλευτών, γίνονται προκηρύξεις για γιατρούς και επικουρικούς.

Στη δευτερολογία του ο κ. Φραγγίδης είπε, ότι η κυβέρνηση δεν μετουσιώνει το δίδαγμα της πανδημίας σε πράξη και ακολουθεί μια κοντόφθαλμη πολιτική. Με την πρόφαση της πανδημίας και χωρίς συνεκτικό σχέδιο για την Υγεία, προτείνει εμβαλωματικές λύσεις και «μπαλώματα», με προσωρινές μετακινήσεις, παρατάσεις προσωπικού ΙΔΟΧ, ΣΟΧ, επικουρικών, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εφαρμόζει κατά παρέκκλιση διατάξεις στις προμήθειες και στις υπηρεσίες, με απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Χρηματοδοτεί, χωρίς λογοδοσία, με δημόσιους πόρους, τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Για τις μόνιμες προσλήψεις των 3.720 νοσηλευτών, επεσήμανε ότι εργάζονται ήδη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, απλά αλλάζει η σχέση εργασίας τους.

Ο κ. Φραγγίδης, χαρακτήρισε υστερόβουλη την πολιτική επιλογή να έρθει ένα νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, αμέσως μετά τις εκλογές των ιατρικών συλλόγων, ενώ δεν έχουν συγκροτηθεί τα νέα συμβούλια, γεγονός που τους φέρνει προ τετελεσμένου.

Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο υγείας ακολουθεί πάλι μια αποσπασματική πολιτική, που επιβαρύνει οικονομικά τον πολίτη, δυσκολεύει την δωρεάν πρόσβαση στις δομές υγείας και δεν προασπίζει την υγεία ως κοινωνικό δικαίωμα.

Η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Φέρνει ένα δόκιμο σύστημα, με τους γιατρούς να δουλεύουν μέσα και έξω από το Δημόσιο, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δίνεται η επιλογή του ιδιωτικού τομέα σε όσους γιατρούς και όσους ασθενείς το επιθυμούν. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει τον έλεγχο των χειρουργείων. Δίνονται εκατομμύρια στην Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τις δομές των νοσοκομείων και τον εξοπλισμό, για τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την πρόληψη, την ψυχική υγεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ετοιμάζουμε μεταρρύθμιση για τα Επείγοντα και την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ και γενικά αλλαγές που θα φανούν σε βάθος χρόνου, είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.

Πηγή: Δελτίο τύπου από Γ. Φραγγίδη

Σχολιάστε