My Twitter Feed

10 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Για ενίσχυση της Πυροσβεστικής -

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, 2021

Απάντηση στη διοίκηση του ΓΝΚ -

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, 2021

Επένδυση 16 δις για μανιτάρια -

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, 2021

Βαρθολομαίος ο νέος μητροπολίτης -

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, 2021

Ζωντανές μεταδόσεις ΔΣ Κιλκίς -

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, 2021

Δωρεάν τεστ σε οκτώ οικισμούς -

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, 2021

Προστασία μνημείων πολιτισμού -

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, 2021

Αλλαγή ρότας: Τέλος τα λοκντάουν -

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, 2021

Δελφίνος καραδοκεί, πάρτε τα…

…μέτρα σας.

Του Τάσου Παππά.


Αρέσει δεν αρέσει στο μέγαρο Μαξίμου, προφανώς δεν αρέσει, ο Νίκος Δένδιας έχει αναπτύξει ηγετικό βηματισμό. Είναι δελφίνος και ως τέτοιος συμπεριφέρεται. Το δείχνουν οι ενέργειές του. Το παραδέχονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και γι’ αυτό προσπαθούν με διάφορους τρόπους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του υπουργού Εξωτερικών. Η θέση που έχει στην κυβέρνηση του επιτρέπει να κινείται με σχετική ασφάλεια. Η σχέση του με τον πρωθυπουργό δεν είναι συγκρουσιακή. Για την ώρα. Υπήρξαν στο παρελθόν πολλές αφορμές για να κατοχυρώσει έναν αυτόνομο ρόλο.

Κάποιες τις αξιοποίησε και κέρδισε έδαφος, κάποιες τις άφησε να περάσουν για να μην προκαλέσει αχρείαστη ένταση στο εσωτερικό της παράταξης. Ο μηχανισμός που έχει στήσει το περιβάλλον Μητσοτάκη στο κόμμα, στο κράτος, στα μέσα ενημέρωσης, στους επιχειρηματικούς κύκλους, είναι ισχυρός και μπορεί να εξουδετερώσει, χρησιμοποιώντας ακόμη και βρόμικα μέσα, όποιον διανοηθεί να αμφισβητήσει τον αρχηγό. Ομάδα ανάλογου εκτοπίσματος που θα τον προστατεύει από τις επιθέσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του δεν έχει ο κ. Δένδιας. Ακόμη. Ξέρει όμως (δεν είναι χθεσινός στην πολιτική) ότι αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία πρέπει να αποκτήσει. Δεν έχει ξεχάσει τις απόπειρες του μεγάρου Μαξίμου να του κόψει τα φτερά και να τον περιορίσει. Στον ανασχηματισμό δεν πειράχτηκε, αν και κάποιοι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού φλέρταραν με την ιδέα της μετακίνησής του.

Η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγχει στενά και από το παρασκήνιο όλους τους τομείς με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του -ένδειξη ανασφάλειας- έφερε τους δύο άνδρες σε αντιπαράθεση όταν συνεργάτες του πρωθυπουργού, προφανώς με εντολή του, επιχείρησαν να παρέμβουν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, υποκαθιστώντας τον αρμόδιο υπουργό και τις διπλωματικές υπηρεσίες. Η κατάσταση εκτονώθηκε, ωστόσο ο κ. Δένδιας συνειδητοποίησε ότι η συνύπαρξη δεν θα είναι ανέφελη.

Ο φόβος που αισθάνεται ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι παράλογος. Εχει λόγους να ανησυχεί: Η δημοφιλία του υπουργού Εξωτερικών είναι υψηλή (σταθερά πρώτος στον κατάλογο των υπουργών). Η συμμαχία του με οικονομικούς παράγοντες μπορεί να κλονιστεί. Τους βοηθάει, τους κάνει όλα τα χατίρια, υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια τα συμφέροντα της τάξης του, αλλά αυτοί ζητούν κι άλλα και αν δεν τα πάρουν δεν αποκλείεται να αρχίσουν να ξενοκοιτάζουν. Κάποιες προειδοποιητικές βολές ήδη έχουν ρίξει από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν.

Υπάρχει το προηγούμενο του πατέρα του που τον στοιχειώνει. Ο Αντ. Σαμαράς δεν λέει να κάτσει ήσυχος, κάθε τρεις και λίγο παρεμβαίνει με δηλητηριώδεις υπαινιγμούς. Οι καραμανλικοί είναι μια υπολογίσιμη συνιστώσα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα, το ειδικό βάρος τους μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι δεν πρέπει να τους υποτιμήσει. Με την πτέρυγα αυτή ο κ. Δένδιας έχει καλές σχέσεις. Αλλωστε συχνά-πυκνά αναφέρεται στον ιδρυτή του κόμματος και στις αρχές που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κληροδότησε στην παράταξη, κάτι που αποφεύγει επιμελώς ο πρωθυπουργός, ο οποίος προτιμά να μιλάει για τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το τελευταίο διάστημα σε δύο περιπτώσεις ο κ. Δένδιας υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να συρθεί πίσω από τις πρωτοβουλίες του. Η δημόσια σύγκρουσή του στην Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τού έδωσε πόντους και εισπράχθηκε από το κομματικό ακροατήριο (όχι μόνο) ως πατριωτική πράξη. Το μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε αμέσως τον κίνδυνο και πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη των δύο υπουργών έδωσε στην κυκλοφορία την πληροφορία ότι ο Ν. Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον προϊστάμενό του και ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών να το επιβεβαιώσει. Ελάχιστοι το πίστεψαν. Το εντός έδρας «τσαλάκωμα» του Τούρκου υπουργού πιστώθηκε στον Ν. Δένδια. Η έκρηξη του υπουργού Εξωτερικών εναντίον του κ. Μπογδάνου δεν ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση. Δεν έχει δώσει δείγματα ότι λειτουργεί παρορμητικά. Από καιρό ο κ. Δένδιας έψαχνε μια αφορμή για να στείλει ένα μήνυμα στους ακροδεξιούς του κόμματός του που έχουν αποθρασυνθεί. Διάλεξε τον πιο αδύναμο κρίκο, δηλαδή έναν τύπο που είναι υπότροπος.

Πριν τελειώσει η συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Μπογδάνος είχε διαγραφεί με απόφαση του πρωθυπουργού. Και σ’ αυτήν την περίπτωση το μέγαρο Μαξίμου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Δένδιας ήταν σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο κ. Δένδιας το επιβεβαίωσε εκών άκων με δημόσια δήλωσή του. Και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως κανείς δεν τους πίστεψε. Πρόβλεψη: Θα πυκνώσουν οι δηλώσεις νομιμοφροσύνης του κ. Δένδια (φυλάει τα νώτα του). Θα πυκνώσουν οι μπηχτές εναντίον του κ. Δένδια από συνομιλητές του πρωθυπουργού και από υπουργούς (το πριόνισμα). Θα πυκνώσουν όμως και οι ανησυχίες του μεγάρου Μαξίμου (ο ιός της ανασφάλειας καλπάζει).

Ανάγωγα

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την υπόθεση Μπογδάνου άρχισαν τα στοιχήματα για το πότε θα επιστρέψει στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο αποπεμφθείς βουλευτής. Προσέξτε, όχι για το «αν», αλλά για το «πότε».

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε