My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

“Δείπνο ηλιθίων” στη ΤΕΧΝΗ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΤΕΧΝΗΣ προβάλλει την γαλλική κωμωδία Δείπνο ηλιθίων” του Φρανσίς Βεμπέρτην Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ, στο χώρο του συλλόγου.

Στο σχετικό δελτίο τύπου της ΤΕΧΝΗΣ αναφέρονται τα εξής:

Το φιλμ είναι μία έξυπνη, σπιρτόζικη και ξεκαρδιστική κωμωδία, ενός πολύστροφου, γεμάτου χιούμορ θεατρικού συγγρα­φέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, ο οποίος έχει υπογράψει σουξέ σαν το «Κλουβί με τις Τρελές», ο «Μεγάλος Ξανθός» και οι κωμικές περιπέτειες των Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Πιέρ Ρισάρ «La Chevre» και «Les Fugitifs». Δεν είναι τυχαίο πως συνολικά 8 γαλλόφωνες ταινίες του έχουν μεταγραφεί ως χολιγουντιανά ριμέικ, με διασημότερα τον «Άνθρωπο με το Κόκκινο Παπούτσι», τα «Φιλαράκια» του Μπίλι Γουάιλντερ, τους «Τρεις Φυγάδες» και, φυσικά, το «Δείπνο Ηλιθίων».

Ο Φρανσουά είναι ένας κακομοίρης εφοριακός τον οποίο ο Πιέρ, ένας κυνικός και σνομπ εκδότης, προσκαλεί σε ένα «δείπνο ηλιθίων» που διοργανώνει με τους φίλους του κάθε εβδομάδα. Σίγουρος πως το πουλέν του θα αποδειχτεί πρόσωπο της βραδιάς –ηλιθιότερος από κάθε άλλο προσκεκλημένο–, ο Πιέρ­ ζητά­ από τον Φρανσουά να περάσει πρώτα από το σπίτι του για να τον τεστάρει. Όταν ο τελευταίος εγκατασταθεί για λίγες ώρες εκεί, θα αποδειχτεί μια αληθινή μηχανή καταστροφής, καθώς αρχίζει να ανακατεύεται –άθελά του– σε κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής του οικοδεσπότη.
Με ένα μισοκοιμισμένο βλέμμα, μια πλαδαρή φιγούρα κι ένα ιδανικά αδέξιο στήσιμο, ο βραβευμένος με Σεζάρ Βιγερέ σηκώνει στις πλάτες του μια καταιγιστική αλληλουχία παρεξηγήσεων, η οποία πίσω από την εύκολη φάρσα κρύβει μια μελαγχολική, πικρή αίσθηση. Η μεγαλοαστική κενότητα σαρκάζεται με τακτ, η αστική μοναξιά αποκαλύπτεται διακριτικά, όμως αυτό που κυριαρχεί είναι το γέλιο το οποίο γεννούν οι απανωτές γκάφες του Φρανσουά, που όσο επώδυνες αποδεικνύονται για τον Πιέρ άλλο τόσο διασκεδαστικές μοιάζουν στους θεατές – τουλάχιστον σε όσους γνωρίζουν πως δεν παρακολουθούν τίποτα περισσότερο από ένα καλοστημένο και αστείο κινηματογραφημένο θέατρο.

Η ταινία του Φρανσίς Βεμπέρ, υπήρξε σπουδαία εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, ήταν υποψήφια το 1999 για έξι βραβεία César. Κατέφερε να αποσπάσει τρεις τιμητικές διακρίσεις στις κατηγορίες: Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Ζακ Βιλερέ, Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Daniel Prévost και Καλύτερου σεναρίου για τον Φρανσίς Βεμπέρ.

ΧΩΡΑ: Γαλλία

  • Σκηνοθεσία: Φρανσίς Βεμπέρ
  • Σενάριο: Φρανσίς Βεμπέρ
  • Φωτογραφία: Λουτσιάνο Τόβολι
  • Μουσική: Βλαντιμίρ Κοσμά
  • Πρωταγωνιστούν: Ζακ Βιγιερέ, Τιερί Λερμίτ, Φρανσίς Ιστέρ, Ντανιέλ Πρεβόστ, Αλεξαντρά Βαντερνούτ
  • Διάρκεια: 80 λεπτά

Σας περιμένουμε να διαδώσουμε την αγάπη για τον κινηματογράφο στο Κιλκίς, να κάνουμε την μεγάλη, όμορφη, σκεπτόμενη, χαρούμενη παρέα της πόλης, γιατί τώρα πια το ξέρουμε…..οι παρέες γράφουν ιστορίες.

Σχολιάστε