My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Δήμοι και στέγαση προσφύγων

Παρόντων των δημάρχων του νομού Κιλκίς, Δ. Σισμανίδη και Χρ. Γκουντενούδη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρ και οι συνεργάτες τους, παρουσίασαν στους δημάρχους της Περιφέρειας τις προοπτικές εφαρμογής στην Κεντρική Μακεδονία προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο παρουσιάστηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, είναι η στέγαση των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, με παράλληλη μείωση (κλείσιμο) χώρων προσωρινής φιλοξενίας (στρατοπέδων κλπ).

Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη συνεργασία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες αιτούντων άσυλο, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα άτομα, καλύπτοντας την ενοικίαση και συντήρηση των διαμερισμάτων, υπηρεσίες διερμηνείας, υγειονομική και νομική κάλυψη των φιλοξενούμενων, καθώς και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, η δε υλοποίησή του πραγματοποιείται μέσω μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή Τοπικών Αρχών.

Υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφέρειας και των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και των τοπικών κοινωνιών, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κατά την διάρκεια όλης αυτής της περιόδου και ιδιαίτερα κατά την κορύφωση της κρίσης το 2015, ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους δήμους να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση αυτού του προγράμματος.

Από τη πλευρά τους, οι δήμαρχοι και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των δήμων τόνισαν ότι η ΠΕΔΚΜ στηρίζει την προσπάθεια για τακτοποίηση των προσφύγων σε σπίτια, επεσήμαναν την ανάγκη έγκαιρης προσπάθειας για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης έκτακτων καταστάσεων, πρότειναν την θεσμοθέτηση ειδικών δράσεων (με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις των δήμων) για την ομαλή και παραγωγική προσαρμογή των φιλοξενούμενων πληθυσμών στις τοπικές συνθήκες και ζήτησαν την άρση σειράς διοικητικών-γραφειοκρατικών εμποδίων και αγκυλώσεων που δυσχεραίνουν την ενεργοποίηση των δήμων.

Σχολιάστε