My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Δήλωση για τον ποντιακό Ελληνισμό

Με τίτλο “ικανοποίηση των δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού”, ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Τινικίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Φέτος συμπληρώθηκαν 100+4 χρόνια από τότε που ο ελληνισμός του Πόντου, ένα περήφανο και αδάμαστο κομμάτι του ελληνικού Έθνους, ξεριζώθηκε από την Πατρίδα στην οποία άνθησε και την οποία κατοικούσε επί χιλιετίες.

Την περίοδο 1914 -1922 οι Τούρκοι κατέσφαξαν 353.000 Έλληνες Πόντιους αδερφούς μας.

Η Ελληνική Βουλή μόλις το 1994 αναγνώρισε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ωστόσο έκτοτε λίγα πράγματα έχουν γίνει από το ελληνικό κράτος για την διεθνή αναγνώριση και ανάδειξη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με αποτέλεσμα να οδηγείται αυτή στη λήθη.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος μας, ο Αλέξης Τσίπρας σε μία ιστορική ομιλία του στο Μενίδι δεσμεύτηκε ότι η επόμενη Βουλή η οποία θα έχει και τη πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων θα αναδείξει τα δίκαια του Ποντιακού Ελληνισμού κινούμενη στους οκτώ παρακάτω άξονες:

1.Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα υλοποιήσει ένα οργανωμένο και συγκροτημένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού τη περίοδο 1914-1923.

2.Υλοποίηση δημιουργίας Μουσείου αφιερωμένο στο Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στη Θεσσαλονίκη αλλά και ανάδειξη του συνόλου των τόπων ιστορικής μνήμης των Ποντίων προσφύγων όπως τα απολυμαντήρια της Αρετσούς.

3.Εμπλουτισμός των σχολικών εγχειριδίων με την πλούσια ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου, προώθηση της εκμάθησης της Ποντιακής Γλώσσας και ενίσχυση της Έδρας των Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της υποστήριξης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

4.Ενίσχυση των πιέσεων σε διπλωματικό επίπεδο για τη προστασία των Ελληνικών και Βυζαντινών μνημείων που βρίσκονται στη Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

5.Τροποποίηση του 99/1994 Προεδρικού Διατάγματος προς το σκοπό της οργάνωσης εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την 19η Μαΐου, η οποία θα είναι και αμετάθετη δίνοντας με αυτό το τρόπο ένα σαφές μήνυμα στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού από την Πολιτεία.

6.Καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης στους Έλληνες ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και δικαίωμα για πλήρη χορήγηση του σχετικού επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς.

7.Διαγραφή προστίμων προσαυξήσεων και τόκων των δανειακών συμβάσεων των Ελλήνων Ομογενών που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και ρύθμιση κεφαλαίου σε 240 δόσεις με χαμηλή μηνιαία καταβολή.

8.Απλούστευση διαδικασιών χορήγησης Ελληνικής Ιθαγένειας σε Έλληνες Παλλινοστούντες και στις οικογένειες τους.

Ο Ελληνισμός του Πόντου συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το ποντιακό στοιχείο σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσε μέσα από τη πλούσια κληρονομιά και την ιστορία του τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές δομές της χώρας μας.

Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι, σεβόμενοι την ιστορική μας παράδοση, να σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες στα δίκαια αιτήματα του.

«Δικαιοσύνη παντού και στα Δίκαια του Ποντιακού Ελληνισμού»

Σχολιάστε