My Twitter Feed

24 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

«ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και…στην υγειά μας!

krasia-620x411Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Αϊδαρίνη στην Γουμένισσα οργανοληπτικός έλεγχος  των οίνων ονομασίας προέλευσης που παράγονται στην περιοχή του Κιλκίς.

Η Γουμένισσα αποτελεί μία από τις 33 περιοχές της Ελλάδας που έχουν το προνόμιο να παράγουν κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Μαζί με την «ΝΑΟΥΣΑ» αποτελούν τους μόνους αναγνωρισμένους οίνους που μπορούν να εκπροσωπήσουν την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον  τίτλο ποιότητας  “Οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης”.

Ο οργανοληπτικός έλεγχος των κρασιών και η απόφαση κατάταξης τους στην κατηγορία αυτή αποτελεί την κορύφωση της παραγωγικής διαδικασίας .

Ο οίνος αυτός προέρχεται από αμπέλια που βρίσκονται στην οριοθετημένη με το Π.Δ 13/28.12.1971 περιοχή, με κέντρο το Δ.Δ Γουμένισσας όπου και θα παραμείνει το κρασί μέχρι να βγει η απόφαση κατάταξης.

Οι ποικιλίες Ξυνόμαυρο (ξυνή Ποπόλκα) και Νεγκόσκα (γλυκιά Ποπόλκα) θα πρέπει να προέρχονται από αμπέλια άνω των 4 ετών και είναι η μόνες που μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η δεύτερη είναι η τοπική ποικιλία που διαφοροποιεί το κρασί από την «ΝΑΟΥΣΑ» και συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία σε ποσοστό όχι μικρότερο του 20%.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι το κρασί να διοχετευθεί στην αγορά , ως προϊόν Π.Ο.Π.  είναι οι ακόλουθες :

Γίνεται η πρώτη ανάλυση όταν τα σταφύλια βρίσκονται ακόμη στα κλήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της θα δοθεί η άδεια για την έναρξη του τρύγου .

Στην συνέχεια η διαδικασία της οινοποίησης στους πρόποδες του Πάικου δίνει το κρασί που θα πρέπει να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστο για 6 μήνες.

Ακολουθεί η ανάλυση των οίνων που έχουν παλαιωθεί και ο οργανοληπτικός έλεγχος με την Απόφαση κατάταξης συγκεκριμένης ποσότητας κρασιών για κάθε οινοποιείο.

Μετά από όλους αυτούς τους ελέγχους ήρθε λοιπόν και η στιγμή της δοκιμής των κρασιών που παράχθηκαν μετά την συγκομιδή του Σεπτεμβρίου του 2012.

Η χρονιά αυτή κατά γενική ομολογία των οινοποιών και της επιτροπής έδωσε δομημένα κρασιά με στρογγυλεμένη γεύση και μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα.

Καλά πιστοποιημένα κρασιά λοιπόν με ονοματεπώνυμο  « ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ »  και…

στην υγειά σας.

Σχολιάστε