My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Γονείς: Να λυθούν τα προβλήματα

Τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Αγιονερίου Κιλκίς αναδεικνύει ο τοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, το Δήμο Κιλκίς και τους αρμόδιους φορείς της Εκπαίδευσης.

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου έχει ως εξής:

“Η νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε φέτος έφερε στο φως παλιά και νέα προβλήµατα που υπάρχουν στο σχολείο µας (∆ηµοτικό και Νηπιαγωγείο). Είναι προβλήµατα που απασχολούν σοβαρά γονείς και εκπαιδευτικούς και που έχουν επίπτωση στην µόρφωση και στο περιβάλλον που ζουν τα παιδιά µας καθηµερινά.

Ενώ αυτά είναι γνωστά, η πολιτεία και οι διοικήσεις του ∆ήµου διαχρονικά, δεν έχουν πάρει ουσιαστικά µέτρα για να τα λύσουν, και απ’ όσο φαίνεται δεν έχουν τέτοιο σκοπό.

Τόσα χρόνια ακούµε µόνο υποσχέσεις. Στην πράξη έχουµε δει µόνο κάποια “lifting” και ελάχιστες εργασίες στα κτίρια του ∆ηµοτικού και του Νηπιαγωγείου, ενώ τα χρήµατα από τη Σχολική Επιτροπή δεν επαρκούν για να καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες σε λειτουργικά έξοδα, όπως και σε έξοδα εξοπλισµού του σχολείου.

Έτσι, έχει γίνει πάγια συνήθεια, ακόµα και υποχρεώσεις της πολιτείας και του ∆ήµου να τις καλύπτουµε οι γονείς από την τσέπη µας και από το ταµείο του Συλλόγου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τις προηγούµενες µέρες που είχαν τελειώσει τα καθαριστικά στο σχολείο, η Σχολική Επιτροπή δεν είχε υλικά να στείλει γιατί «τρέχει τώρα ο διαγωνισµός».

Την ίδια ώρα, βλέπουµε να υπάρχει και µια άνιση µεταχείριση µεταξύ των σχολείων, παρόλο που σε κανένα δεν καλύπτεται το σύνολο των αναγκών. Έτσι, σε άλλα σχολεία προχωράνε κάποια έργα και εξοπλίζονται πιο άµεσα, ενώ άλλα αφήνονται στην «τύχη» τους.

Το ∆Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων από την αρχή της χρονιάς πραγµατοποίησε συναντήσεις µε το ∆ιευθυντή Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και µε τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, για να επισηµάνει τα προβλήµατα που υπάρχουν στο σχολείο.

Ωστόσο, µόλις αυτές τις µέρες καλύφθηκε το κενό της Παράλληλης Στήριξης και συνεχίζει να υπάρχει ακόµα κενό σε Μουσικό, ενώ η Σχολική Επιτροπή παρέπεµψε µια σειρά ζητήµατα που της τέθηκαν στο ∆ήµο και στο Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να δεσµευτεί για τις δικές της υποχρεώσεις.

Ακόµα, και ενώ διανύουµε το δεύτερο κύµα πανδηµίας και οι ειδικοί συστήνουν αποστάσεις και επιµελή καθαριότητα, στο σχολείο µας (∆ηµοτικό και Νηπιαγωγείο µαζί) υπάρχει µόλις µία καθαρίστρια, για 11 χώρους (αίθουσες και γραφεία) εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους και τις τουαλέτες.

Σήµερα, υπάρχουν 2 τάξεις πολύ µικρές (όπου αναλογεί περίπου 1 τ.µ. για κάθε µαθητή), ζήτηµα που όχι µόνο παιδαγωγικά ορθό δεν είναι, αλλά δηµιουργεί και συνθήκες συνωστισµού.

Επιπλέον, σοβαρά είναι τα κτιριακά προβλήµατα. ∆εν είναι µόνο οι δύο πολύ µικρές αίθουσες, άρα υπάρχει ανάγκη για κατασκευή νέων αιθουσών. Είναι η έλλειψη σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (για να µπορούν να γίνονται εκδηλώσεις, γυµναστική, να αξιοποιείται ο χώρος για τα διαλείµµατα σε περιόδους κακοκαιρίας κ.ά.), η έλλειψη σε αίθουσα βιβλιοθήκης, καθώς και η αίθουσα για γραφείο εκπαιδευτικών, η οποία σήµερα δεν µπορεί να χωρέσει τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σηµείο και πρέπει να τελειώνει.

∆εν δεχόµαστε το σχολείο µας να υποβαθµίζεται χρόνο µε το χρόνο, παρά τις προσπάθειες των γονιών και των εκπαιδευτικών.

∆εν δεχόµαστε άλλο η πολιτεία και ο ∆ήµος να µην αναλαµβάνουν τις ευθύνες τους και να τα φορτώνουν όλα στους γονείς.

Το Σχολείο µας είναι ένα από τα λίγα επαρχιακά σχολεία χωριών που έχει αυξήσει τα προηγούµενα χρόνια τον µαθητικό του πληθυσµό, γιατί πολλά νέα ζευγάρια έµειναν στο χωριό και έκαναν οικογένεια παρά τις πολλές δυσκολίες, προσπαθώντας να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι καλύτερο µπορούν, ενώ στο σχολείο φοιτούν και παιδιά από το Ανθόφυτο. Ωστόσο, σ’ αυτή την επιλογή δεν βρήκαµε συµπαραστάτες τους εκπροσώπους και τα όργανα του κράτους.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων, µετά και τη Γενική Συνέλευση που πραγµατοποίησε ζητάει από τους αρµόδιου φορείς:

– Να µας ενηµερώσει ο ∆ήµος Κιλκίς, αν στα κτίρια του ∆ηµοτικού και του Νηπιαγωγείου έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στατικής επάρκειας, και αν πιστοποιεί ότι τα σχολεία µας είναι ασφαλή σε περίπτωση σεισµού.

– Αντίστοιχα, να ενηµερωθούµε για τη στατική επάρκεια του παλιού δηµοτικού σχολείου (το οποίο βρίσκεται στην αυλή του ∆ηµοτικού Σχολείου και επηρεάζει την ασφάλεια του περιβάλλοντος χώρου) και τι ενέργειες πρόκειται να γίνουν για την αξιοποίησή του.

– Να πραγµατοποιηθεί συνολικά για το ∆ηµοτικό και το Νηπιαγωγείο εκτίµηση για την ασφάλεια των χώρων του σχολείου.

– Να γίνουν επισκευές και συντηρήσεις όπου απαιτείται, για να είναι το σχολείο ασφαλές και λειτουργικό, όπως οι σκάλες εισόδου στο σχολείο, η έλλειψη αλεξικέραυνου, ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών και του αντι-ηλεκτροπληξιακού, ο έλεγχος των υδραυλικών και της αποχέτευσης η οποία προκαλεί έντονες και δυσάρεστες οσµές στο εσωτερικό του σχολείου, η επισκευή του αύλειου χώρου που σήµερα έχει επικίνδυνα σηµεία, µαζεύει νερά και δηµιουργεί λίµνες σε κάθε βροχή, η κατασκευή σύγχρονων γηπέδων για την άθληση των παιδιών και παιδικών χαρών, το κλάδεµα ή το κόψιµο επικίνδυνων κλαδιών και δέντρων, η αποµάκρυνση κοµµένων κορµών δέντρων που βρίσκονται στην αυλή κ.ά.

– Να προχωρήσει άµεσα η κατασκευή νέας πτέρυγας στο ∆ηµοτικό Σχολείο µε 2 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα ολοήµερου, 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (για εκδηλώσεις, γυµναστική, διαλείµµατα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας), 1 αίθουσα βιβλιοθήκης, νέα αίθουσα διδασκόντων.

– Να κατασκευαστεί 1 επιπλέον αίθουσα στο Νηπιαγωγείο για την ανάπαυση και ξεκούραση των παιδιών που µένουν στο ολοήµερο, γιατί σήµερα τέτοιος χώρος δεν υπάρχει και χρησιµοποιείται το γραφείο της Προϊσταµένης, που εκτός των άλλων είναι και πολύ µικρός χώρος.

– Να χρηµατοδοτείται σταθερά το ∆ηµοτικό και το Νηπιαγωγείο µε όσα χρήµατα απαιτούνται από τη Σχολική Επιτροπή, ώστε οι γονείς να µην ξαναπληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τα αναλώσιµα και τον εξοπλισµό του σχολείου που είναι αναγκαία.

– Να προσληφθεί µία ακόµα καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης, γιατί δεν µπορεί να τηρούνται τα µέτρα υγιεινής και ασφάλειας – και ειδικά σε συνθήκες πανδηµίας

– µε µόνο µία καθαρίστρια για ένα 6/Θ ∆ηµοτικό και ένα Νηπιαγωγείο, που φοιτούν 70 µαθητές και εργάζονται 16 εκπαιδευτικοί.

– Να καλυφθεί άµεσα το κενό σε Μουσικό που υπάρχει στο ∆ηµοτικό Σχολείο.”

Σχολιάστε