My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

“Γκρίνια” για το προσφυγικό

Ανησυχία της τοπικής κοινωνίας λόγω αύξησης του αριθμού των προσφύγων που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας της Ν. Καβάλας, διαπιστώνει ο δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, ο δήμαρχος αναφέρει ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων ατόμων έχει ανέλθει στους 425 περίπου πρόσφυγες, ενώ σε αυτούς προσθέτει και άλλους 215 που κατοικούν εντός του αστικού ιστού του δήμου.

Ο κ. Γκουντενούδης ισχυρίζεται ότι “η διάρθρωση του δήμου σε μικρούς οικισμούς συνέτεινε στη διαμόρφωση προβλημάτων διάρρηξης του κοινωνικού ιστού της περιοχής, ενώ δημιούργησε ποικίλα αρνητικά φαινόμενα στην τοπική οικονομία και κοινωνία”.

Τονίζοντας ότι υπήρξε ρητή διαβεβαίωση από τον προηγούμενο υπουργό Γ. Μουζάλα ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Ν. Καβάλας θα εκκενωθεί μέχρι το τέλος του 2017, ο δήμαρχος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “το πόσιμο νερό με δεδομένες τις πεπερασμένες δυνατότητες του δικτύου δεν επαρκεί και κυρίως ενόψει τον θερινών μηνών θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση”.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας ευχόμαστε για άλλη μια φορά καλή επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό θεσμικό ρόλο που σας ανετέθη κι ευελπιστούμε σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας που μέχρι τώρα είχαμε.

Παράλληλα όμως οφείλουμε να σας καταθέσουμε την έντονη ανησυχία μας για το Κέντρο Φιλοξενίας (camp) προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας.

Υπήρξε ρητή διαβεβαίωση από τον προκάτοχο σας Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, ότι το εν λόγω κέντρο φιλοξενίας θα εκκενωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Εντούτοις, αντί ο αριθμός των φιλοξενουμένων αντί να βαίνει μειούμενος, παρατηρούμε πως αυξάνεται καθώς επίσης ο χώρος συμπληρώνεται με επιπλέον containers (box) για την στέγαση των.

Ήδη με χθεσινή (11/4/2018) ενημέρωση μας, ο αριθμός των φιλοξενουμένων ατόμων έχει ανέλθει στα 425 περίπου και σε αυτούς προστίθενται και οι 215 οι οποίοι κατοικούν εντός του αστικού ιστού του Δήμου Παιονίας.

Καθώς αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μια σχετική ανησυχία στην τοπική κοινωνία και το κυριότερο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του Δήμου από τις επίσημες αρχές.

Από το 2014 έως σήμερα ο Δήμος μας αντιμετώπισε τη μεγάλη εισροή προσφυγικών ρευμάτων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Στον προσωρινό και άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης βρέθηκαν το 2016 περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παράλληλα σε άλλους άτυπους χώρους φιλοξενίας της περιοχής (σταθμός καυσίμων ΕΚΟ και Εύζωνοι) βρέθηκαν περί τους 5.000 πρόσφυγες (οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν σε ισοδύναμο ετήσιο πληθυσμό και όχι σε συγκυριακές μετρήσεις άμεσων ροών προσφύγων).

Σε άμεσες ροές προσφύγων, ο Δήμος Παιονίας αντιμετώπισε συνθήκες έκτακτης ανάγκης με τον πραγματικό πληθυσμό στα όρια του Δήμου να διπλασιάζεται. Το βάρος της διαχείρισης και πολλαπλής εξυπηρέτησης αυτών των ροών αντιμετώπισε σε κρίσιμο βαθμό ο Δήμος, ενώ εθελοντικά συνέβαλαν πολίτες και τοπικοί φορείς.

Η διάρθρωση του Δήμου σε μικρούς οικισμούς συνέτεινε στη διαμόρφωση προβλημάτων διάρρηξης του κοινωνικού ιστού της περιοχής, ενώ δημιούργησε ποικίλα αρνητικά φαινόμενα στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Στην περιοχή της Νέας Καβάλας λοιπόν, μόλις 4 χλμ. από την έδρα του Δήμου, το Πολύκαστρο, ο χώρος φιλοξενίας φιλοξενεί περί τους 425 πρόσφυγες και μετανάστες, με συνέπεια να αυξηθούν στην πράξη οι «ευπαθείς ομάδες» που καταγράφονται στον Πληθυσμό του Δήμου και οι απαιτήσεις ειδικής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης.

Σήμερα, η συνεισφορά των Δημοτικών Υπηρεσιών αφορά κυρίως στην καθαριότητα, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την παροχή των βασικών αστικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και στη διαχείριση και διάθεση τροφίμων από δωρεές.

Ο χώρος φιλοξενίας της Νέας Καβάλας βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Ε.Σ. ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι δαπάνες υδροδότησης και ηλεκτροδότησης βαραίνουν τον Δήμο.

Το πόσιμο νερό με δεδομένες τις πεπερασμένες δυνατότητες του δικτύου μας δεν επαρκεί και κυρίως ενόψει τον θερινών μηνών θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση, καθώς στην εν λόγω περιοχή εγκατάστασης του camp υπάρχει ο οικισμός της Νέας Καβάλας με 100 περίπου κατοίκους και το βιοτεχνικό πάρκο του δήμου αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες.

Η διαχείριση των σημερινών ροών των φιλοξενούμενων προσφύγων που εντάσσονται στην καθημερινότητα του Δήμου απαιτεί επιπρόσθετα τόσο τη διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησής τους, κυρίως στον άξονα Πολυκάστρου – Νέας Καβάλας, όσο και την παροχή διευκολύνσεων άθλησης και αναψυχής, δραστηριότητες που συντελούν στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Με βάση τα παραπάνω, ο Δήμος Παιονίας έχει εκπονήσει ένα συνολικό και άμεσης εφαρμογής σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι βασικές δημοτικές υποδομές και ο δημοτικός εξοπλισμός, καθώς και η υποστήριξη του υφιστάμενου πληθυσμού των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας, δημόσιας υγείας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με παράλληλες δράσεις κοινωνικής υποστήριξης, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης, που θα υλοποιηθούν παράλληλα με τις δράσεις αποκατάστασης και διαχείρισης των σημερινών ροών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας, έκαναν καταγραφή την κατάστασης και των ζημιών που προκλήθησαν λόγω της επιβάρυνσης από την πολύμηνη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στο τόπο μας.

Με πλήρη επίγνωση της καταστάσεως αποτυπώσαμε σε μελέτες και τεχνικές εκθέσεις όλα τα παραπάνω ώστε να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς πολιτείας στις πληγείσες περιοχές που έφεραν και το μεγαλύτερο βάρος και κόστος, ώστε να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη με κανόνες διαφάνειας και εγγύησης των δημοσίων πόρων.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της καταστάσεως και τα πολύπλοκα θέματα που αναφύονται και επιβάρυναν το Δήμο, εκφράζοντας πολλάκις την κατανόηση της. Έχει επίσης δοθεί ξεκάθαρη δέσμευση της πολιτικής εξουσίας για αποκατάσταση στην λειτουργία των κοινωνικών και δημοτικών δομών και επαναφορά τους στην κανονικότητα.

Έχουμε δείξει άλλωστε από το 2015 τη διάθεση μας για συνεργασία γιατί το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και το αντιμετωπίζουμε με τις δυνάμεις μας αλλά παρακαλούμε ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συνεργασία από μέρους σας ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβληματικές καταστάσεις.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.»

Σχολιάστε