My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων

Ο διαμορφωμένος χώρος της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς αποτέλεσε ένα υπέροχο υπαίθριο σκηνικό για την εξύμνηση της τοπικής παράδοσης και λαογραφίας στην εκδήλωση εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με τη συνεργασία του Δήμου Κιλκίς, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξής τους.

Δίπλα στο μουσείο, όπου έχει αναπτυχθεί εργοτάξιο για την ανακατασκευή του, μισό αιώνα μετά την ίδρυσή του, οι διοργανωτές μαζί με πλήθος πολιτών, παραδόθηκαν σε ένα μουσικό ταξίδι μνήμης, με τη δημώδη ποίηση του ακριτικού Πόντου και τα παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης, λεπτοϋφασμένα με τους ήχους της λύρας, του λαούτου και της φλογέρας, να συναντώνται σε μια αρμονική συμφωνία με τους σύγχρονους ρυθμούς του έντεχνου τραγουδιού.

Οι χορωδίες του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων ‘’Οι Ακρίτες’’, της Θρακικής Εστίας Κιλκίς, του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου ‘’η πόλις’’ και του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεδινού, με την ζωτικότητα της μουσικής τους το περασμένο Σαββατόβραδο διασκέδασαν το κοινό και…καθυστέρησαν την ανοιξιάτικη βροχή που έκανε την υγρή της επίσκεψη μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση – αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, μέσω της οποίας δόθηκε και ένας συμβολικός αποχαιρετισμός στην παλιά μορφή του αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς, απηύθυνε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη.

Αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Μουσείου, στην μουσειολογική και μουσειογραφική αναδιάταξή του, όταν μετά από δυόμισι χρόνια ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες της κτηριακής του αναβάθμισης και επέκτασης, καθώς και στα προγράμματα που υλοποιεί η Εφορία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη και εξωστρέφεια των αρχαιολογικών χώρων, όπως το Κέντρο Ενημέρωσης και η ψηφιακή αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου Παλατιανού, ο φωτισμός του βυζαντινού φρουρίου Παλαιού Γυναικοκάστρου.

Η κ. Στρατούλη εκθείασε τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τον Δήμο Κιλκίς και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κιλκίς για τη δυναμική συμβολή του μέσα από τα εμβληματικά και άλλα έργα που εκτελεί στην αύξηση του απασχολούμενου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που εργάζεται στον κλάδο της αρχαιολογίας. Σύμφωνα με όσα είπε στις δέκα μόνιμες θέσεις της Εφορείας προστίθενται μέσω των έργων αυτών άλλοι σαράντα έξι υπάλληλοι.

Ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι τα μουσεία είναι κόμβοι πολιτισμού και τόποι ανασύστασης της ιστορίας μας και έκρινε ως πολύ θετική την εμβάθυνση της σχέσης και του αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς με την κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι με την κουλτούρα της εξωστρέφειας, την αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας και τη συμπόρευση με τους κοινωνικούς φορείς, το ανοιχτό, το ψηφιακό και διαδραστικό Μουσείο έχει να επιτελέσει μια νέα και πολύ ουσιαστική αποστολή στον Πολιτισμό, στην Παιδεία και στις τέχνες γενικότερα.

Στην εκδήλωση παρόντες μεταξύ άλλων ήταν και οι πρόεδροι της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης και Πεδινού Πολυχρόνης Στεργίου.

Σχολιάστε