My Twitter Feed

31 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ για τη συγκρότηση των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ στη Κ. Μακεδονία δημοσιεύτηκε στο χθεσινό κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με τον συντάκτη Νίκο Ηλιάδη ν` αναφέρει για το νομό Κιλκίς τα εξής:

syriza(1)-001Στο Κιλκίς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία έδρα, την οποία καταλαμβάνει η φαρμακοποιός Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, που θα είναι φυσικά ξανά υποψήφια, ενώ το κόμμα φιλοδοξεί να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή. Το 2012 υστερούσε κατά 17 μονάδες της ΝΔ αλλά στις ευρωεκλογές η απόσταση μειώθηκε στις 7,5.

Εκτός της κυρίας Αγαθοπούλου στο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν το 2012 και οι Τάσος Κουλίνας, Λάζαρος Λαζαρίδης, Χρήστος Μπίμπασης και Παναγιώτης Χρονόπουλος. Εξ αυτών οι κ. Κουλίνας και Λαζαρίδης, ο οποίος είναι γραμματέας της ΝΕ, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν νέα υποψηφιότητα.

Στο Κιλκίς θεωρούν σχεδόν βέβαιη την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην νομάρχη Θόδωρου Παραστατίδη, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά στη συνέχεια διεγράφη.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί ότι το ενδιαφέρον του να συμπεριληφθεί στον συνδυασμό του κόμματος στο Κιλκίς, έχει εκφράσει και ο δημοσιογράφος Γιώργος Περπερίδης.

Για το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων η εφημερίδα αναφέρει:

Το πρόβλημα της λεγόμενης διεύρυνσης, δηλαδή της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια νυν και πρώην βουλευτών ή ευρωβουλευτών οι οποίοι είχαν πολιτευτεί έως και στο πρόσφατο παρελθόν με άλλα κόμματα, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα θέμα που αναμένεται να προκαλέσει εσωκομματικές τριβές.

Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικράτησε κατά την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρέπεμψε το ζήτημα για το προσεχές μέλλον, «στην ώρα του», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνη τη συνάντηση συμφωνήθηκε -πέρα από πέντε περιπτώσεις πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους η Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται πως δεν θα ασκήσει βέτο- όλες οι άλλες να εξεταστούν κατά περίπτωση.

Η τελική μάχη για τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί ασφαλώς στην τελευταία ΚΕ, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει τα ψηφοδέλτια, όπως συνέβη και με το ευρωψηφοδέλτιο.
Η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων θα ανοίξει εκτός απροόπτου στις αρχές του νέου έτους, μόλις ανάψει το πράσινο φως η ΚΕ. Θα ακολουθήσουν οι προτάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών, οι οποίες θα σταλούν εν συνεχεία για επικύρωση στην ΚΕ.

Στους άλλους νομούς

Για τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένη την πρωτιά στην Α’ Θεσσαλονίκης. Άλλωστε είναι κάτι που το πέτυχαν τόσο στις εκλογές του Μαΐου του 2012, με περίπου 2,5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, όσο και στις ευρωεκλογές, όταν η ψαλίδα άνοιξε στις 6 μονάδες.

Ενδιαμέσως, τον Ιούνιο του 2012 η ΝΔ είχε κατορθώσει να πετύχει οριακή νίκη με προβάδισμα περίπου 0,8%. Τα τοπικά στελέχη εκτιμούν ότι, δεδομένης και της πανελλαδικής πρωτιάς, οι έδρες που με ασφάλεια θα έχει το κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι τουλάχιστον επτά, ίσως και οκτώ, έναντι των τεσσάρων που έχει σήμερα.

Ωστόσο, το θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει την οργάνωση είναι εκείνο της διεύρυνσης, καθώς στον κομματικό προθάλαμο συνωστίζονται ήδη αρκετά στελέχη, τα οποία στο παρελθόν είχαν πολιτευτεί με άλλα κόμματα αλλά πλέον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ανώτερη κομματική πηγή, «η συμμετοχή μη κομματικών στελεχών στην Α’ Θεσσαλονίκης θα κριθεί πιθανότατα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, εκτός αν υπάρξει ομοφωνία στη Νομαρχιακή, πράγμα που το θεωρώ μάλλον απίθανο». Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν ήδη απευθείας είτε με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα είτε με το περιβάλλον του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος αποχώρησε πριν από τις ευρωεκλογές από το ΠΑΣΟΚ και έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αρσένης συνομιλεί απευθείας με την ηγεσία του κόμματος και θεωρείται βέβαιο πως θα ενταχθεί σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια. Η Α’ Θεσσαλονίκης είναι μία από τις πιθανές περιπτώσεις, ενώ εξετάζεται παράλληλα και αυτή της Πιερίας, όπου εκλεγόταν η μητέρα του, Μαρία Αρσένη. Συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ φημολογείται και για τον πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος επίσης είναι σε επικοινωνία με την Κουμουνδούρου. Η περίπτωση Τρεμόπουλου ίσως απασχολήσει και τη Β’ Θεσσαλονίκης. Στον συνδυασμό θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συμμετάσχει η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βούλα Τεκτονίδου ως εκπρόσωπος της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Μεγάλο ερωτηματικό είναι η περίπτωση του τέως πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου. Ο ίδιος επιθυμεί διακαώς να είναι υποψήφιος, αλλά η περίπτωσή του συναντά σοβαρές αντιδράσεις, τόσο μεταξύ των τοπικών στελεχών όσο και σε επίπεδο ΚΕ, όπως απεδείχθη άλλωστε και κατά τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, όταν τελικώς κόπηκε κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας. Πολλή συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την περίπτωση της Μίνας Ξηροτύρη, η οποία μπορεί ακόμη να είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, αλλά πληροφορίες τη θέλουν να συνομιλεί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως και αυτή η περίπτωση συναντά ισχυρές αντιδράσεις από τα στελέχη της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από την πλευρά του Χάρρυ Κλυνν.

Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι η λεγόμενη ομάδα της ΕΡΤ3, την οποία αποτελούν οι Αλέκος Τριανταφυλλίδης, Κυριακή Μάλαμα (η οποία παίζει και για Χαλκιδική) και Ελευθερία Φαραντάκη.

Στην ονοματολογία περιλαμβάνεται και το όνομα του εργατολόγου Άρι Καζάκου.

Όσον αφορά τα κομματικά στελέχη, πέρα από τους νυν βουλευτές Τάσο Κουράκη, Γιάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννα Γαϊτάνη, ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνεται και από τους Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης, Χρήστο Λάσκο, μέλος της ΚΕ, και Χριστίνα Σουλτανίδου. Εννοείται ότι συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο θα διεκδικήσουν και όσοι συμμετείχαν σε αυτό το 2012, που με σειρά εκλογής (μετά τους τέσσερις βουλευτές) είναι: Εύα Καραγκιοζίδου, Ρία Καλφακάκου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Πέτη Πέρκα, Λευτέρης Αρβανίτης, Γεωργία Ιεραπετριτάκη, Αλέξης Μπένος, Μανόλης Λαμτζίδης, Γιώργος Αρχοντόπουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Χρήστος Ξεφτέρης, Γιώργος Τεκιρδάλης, Ηλίας Ουρεϊλίδης, Γιάννης Καραμπετιάν, Μάνος Κατριβάνος και Παντελής Θεοχαρίδης. Στα υπόψη και οι Νίκος Σαμανίδης, γραμματέας της οργάνωσης, Μηνάς Μοναστηρίδης, συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και Στράτος Κερσανίδης, οι οποίοι συμμετείχαν στον συνδυασμό του Μαΐου 2012.

Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, μια παραδοσιακά γαλάζια περιφέρεια όπου η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε κατά το παρελθόν νίκες με ευρύτατες διαφορές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές πήρε για πρώτη φορά κεφάλι έστω και με το ισχνό 0,2%, όταν στις εκλογές του 2012 η ΝΔ είχε προβάδισμα 8,5 μονάδων. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι σ’ αυτές τις εκλογές θα είναι με βεβαιότητα πρώτο κόμμα, γεγονός που διαφοροποιεί σημαντικά τους εκλογικούς στόχους του κόμματος ως προς τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει. Η ενδεχόμενη πρωτιά, σε συνδυασμό με την αύξηση των εδρών κατά δύο (από επτά σε εννέα), ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στις τουλάχιστον τέσσερις έδρες, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΝΕ Χρήστο Ρώσιο, έναντι μίας σήμερα, την οποία καταλαμβάνει η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Στο ψηφοδέλτιο του 2012 συμμετείχαν επίσης κατά σειρά εκλογικής επίδοσης οι: Στράτος Πλωμαρίτης, Ειρήνη Τσέλου, Λίτσα Ζέρβα, Κώστας Αμπατζάς, Μπάμπης Ασβεστόπουλος, Χρήστος Μαϊκίδης, Απόστολος Μητιντζής και Χρήστος Ρώσσιος.

«Οι διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου θα ανοίξουν έπειτα από σχετική απόφαση της ΚΕ, συνεπώς ό,τι ακούγεται δεξιά και αριστερά δεν ισχύει», διευκρινίζει ο γραμματέας της ΝΕ αναφορικά με την ονοματολογία και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον διαφόρων υποψηφίων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο, η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Πλέον οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο αυξάνονται από εννέα που ήταν το 2012 σε έντεκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από όσους βρίσκονταν στην πρώτη πεντάδα στις εκλογές του 2012 επιθυμούν να συμμετέχουν εκ νέου στον συνδυασμό. Πέραν αυτών, ακούγεται επίσης το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θέρμης και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρη Καμπούρη.

ΗΜΑΘΙΑ

Στην Κουμουνδούρου φιλοδοξούν να εκλέξουν ως και τρεις βουλευτές, έναντι κανενός σήμερα. Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ υπολειπόταν κατά 6,5 μονάδες της ΝΔ, ωστόσο στις ευρωεκλογές πέρασε μπροστά με 2,5%. Υποψήφιοι το 2012 ήταν οι Ξανθίππη Καρανίκα, Κυριακή Σιδηροπούλου, Γιώργος Μόρας, Κώστας Ορφανίδης, Δημήτρης Χαμπίδης και Κώστας Πύρκας. Εξ αυτών οι Καρανίκα, Σιδηροπούλου και Χαμπίδης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι. Το πρόσωπο-έκπληξη στην Ημαθία ίσως είναι ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο γνωστός οικονομολόγος που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο αλλά έλκει την καταγωγή του από την περιοχή. Ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Χειμώνας καθώς και ο αγρότης Θωμάς Μάρας από τη Νάουσα.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Έχει μία βουλευτή, την Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία θα είναι βεβαίως ξανά υποψήφια. Ωστόσο φιλοδοξεί να εκλέξει και δεύτερο. Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 υπολειπόταν κατά 12,5% της Νέας Δημοκρατίας, όμως στις ευρωεκλογές η ψαλίδα έκλεισε στο 3,5%. Υποψήφιοι το 2012 ήταν επίσης οι Γιώργος Γεράκης, Χρήστος Σακκάς, Νικήτας Χουχούτας και Αριστομένης Δήμου. Οι κ. Δήμου και Γεράκης φέρεται να μην ενδιαφέρονται να είναι ξανά υποψήφιοι. Αντιθέτως εκδηλώνουν ενδιαφέρον ο Τάσος Κανταράς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τα αγροτικά ζητήματα, καθώς και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πολυγύρου, ο γραμματέας της ΝΕ Κώστας Γκοντίνος και ο επίσης γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Προποντίδας, Γιάννης Λαράκης.

ΠΙΕΡΙΑ

Φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκλέξει ως και τρεις βουλευτές, έναντι κανενός σήμερα. Το 2012 ήταν πίσω 17 ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ, όμως στις ευρωεκλογές η ψαλίδα έκλεισε στις 4,5 μονάδες. Υποψήφιοι το 2012 ήταν οι Γρηγόρης Ζάννας, Βικτωρία Γραβάνη, Ελισάβετ Σκουφά, Μαρία Τοπαλίδου, Παναγιώτα Γκόρτσου-Ραπτοπούλου και Αντώνης Μάντζιος. Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών δεν πρόκειται να συμμετάσχουν εκ νέου στο ψηφοδέλτιο. Απεναντίας, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Κατερίνης Χρήστου Γιαννούλη.

Πιθανοί υποψήφιοι φέρονται επίσης ο Χάρης Τζαμακλής, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, δημοτική σύμβουλος Κατερίνης και αναπληρώτρια γραμματέας ΝΕ, και ο Στέλιος Καστώρης, μέλος της ΝΕ.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι η περίπτωση του Γιάννη Αμοιρίδη. Ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και σήμερα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, έχει επαφές με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική εκλογική συμπεριφορά της ΔΗΜΑΡ και τη μορφή των σχέσεών της με την Κουμουνδούρου. Πάντως, ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αμοιρίδη συναντά ισχυρές αντιρρήσεις στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά από τα οποία απειλούν με παραιτήσεις από τα κομματικά όργανα.

ΠΕΛΛΑ

Το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο στην Πέλλα είναι ασφαλώς η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έχει διατελέσει και μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητά της με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγεσίας, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις των τοπικών στελεχών. Στην Πέλλα ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να εκλέξει ως και τρεις βουλευτές έναντι κανενός τώρα. Το 2012 βρισκόταν 17 μονάδες πίσω από τη ΝΔ αλλά στις ευρωεκλογές η απόσταση μειώθηκε στις 5,5. Υποψήφιοι το 2012 ήταν οι Νότης Πασχαλίδης, Τούλα Μαντζαρά-Ψαρίκογλου, Τάσος Χατζηδημητρίου, Χρήστος Πετρίδης, Κατερίνα Γκουίτου-Παπαδοπούλου και Παναγιώτης Τζούμας. Εξ αυτών οι πρώτοι σε σταυρούς φέρονται να ενδιαφέρονται για νέα υποψηφιότητα. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται επίσης από τον γραμματέα της ΝΕ Γιάννη Σηφάκη και τον γεωπόνο Γιάννη Σταυρίδη από την περιοχή των Γιαννιτσών.

ΣΕΡΡΕΣ

Δύο με τρεις βουλευτές υπολογίζει να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, όπου σήμερα διαθέτει μία έδρα με την Αφροδίτη Σταμπουλή. Στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια η Κουμουνδούρου σημείωσε τη χειρότερη εκλογική επίδοση σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς στις εκλογές του 2012 βρέθηκε 24 μονάδες μακριά από τη ΝΔ ενώ και στις ευρωεκλογές η απόσταση ήταν 11 μονάδες. Από τους υποψήφιους του 2012 ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνουν οι Καφένια Ανθουλάκη (δεύτερη σε σταυρούς), Λευτέρης Κατιρτζόγλου, Σίμος Ιωαννίδης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Παπαϊωάννου. Δεν έχουν εκφραστεί οι Ευανθία Γαλιανού, Στέργιος Σιδεράς και Χρίστος Δραγκούλης. Επίσης άγνωστο είναι αν θέλει να είναι ξανά υποψήφιος ο παλιός βουλευτής της αριστεράς Φιντίας Βελλίκης, ο οποίος είχε έρθει τρίτος σε σταυρούς το 2012. Υποψήφιος στις Σέρρες θα είναι όπως όλα δείχνουν και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έχει κλείσει σε επίπεδο ηγεσίας. Υπάρχει πάντως ενδεχόμενο, στην περίπτωση που εκδηλωθούν ισχυρές αντιρρήσεις από τα τοπικά στελέχη, ο κ. Μπόλαρης να είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Στις Σέρρες ακούγονται επίσης τα ονόματα του υποψήφιου δημάρχου Σερρών Παναγιώτη Κοτρώνη, του πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λευτέρη Αβραμάκη και του αγρότη Γιώργου Καπανταΐδη.

Σχολιάστε