My Twitter Feed

13 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρωτοποριακά σνακ Πολυκάστρου! -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Κι άλλες αποχωρήσεις από ΚΙΝΑΛ -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Προοδευτική Συμμαχία σε Παιονία -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Στήνουν μπλόκο στους Ευζώνους -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για Νοσοκομείο -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Προστατευόμενο κρασί με «βούλα» ΕΕ -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

ΓΝΚ με τη ματιά του «Συμμετέχω» -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

123 προσλήψεις στο Δήμο Κιλκίς -

Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος, 2019

Για το πρόβλημα με τα αδέσποτα

Τις απόψεις της για το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κιλκίς καταθέτει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Παρέμβασης Κιλκίς (ΟΠΚ). 

Η Ομάδα εντοπίζει τις ελλείψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος «στην παράλειψη ή την αδυναμία του Δήμου να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις», καθώς και «στην αδυναμία της περιφερειακής και της κεντρικής διοίκησης να ασκήσουν αποτελεσματικά την εποπτεία τους».

Όπως γνωστοποιεί η ΟΠΚ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος την ενημέρωσε ότι έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για δημιουργία και λειτουργία καταφύγιου αδέσποτων ζώων.

Η ανακοίνωση της Ομάδας:

«Ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες του Δήμου Κιλκίς τα τελευταία χρόνια είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων) σε κατοικημένες περιοχές και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημόσια υγεία, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων. Υπάρχουν πολυάριθμες καταγγελίες για επιθέσεις από αδέσποτα ζώα και για αίσθημα φόβου μετακίνησης σε ορισμένες περιοχές, ενώ και η ΟΠΑΚ από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της έγινε αποδέκτης μηνυμάτων από συμπολίτες μας για την ανάγκη «να γίνει κάτι» ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό.

Από μία πρώτη διερεύνηση του προβλήματος, διαπιστώσαμε ότι, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι σχετικά επαρκές, οι ελλείψεις εντοπίζονται αφενός στην παράλειψη ή την αδυναμία του Δήμου να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις, και αφετέρου στην αδυναμία της περιφερειακής και της κεντρικής διοίκησης να ασκήσουν αποτελεσματικά την εποπτεία τους για την εφαρμογή τους.

Συνεργαστήκαμε με το Φιλοζωικό Σύλλογο Κιλκίς , παραβρεθήκαμε σε συνεδρίαση της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου, και συζητήσαμε το πρόβλημα με την αρμόδια Υπηρεσία της περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Από τις παραπάνω συνεργασίες προέκυψαν τα ακόλουθα:

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι σύνθετο και η αντιμετώπισή του απαιτεί την υλοποίηση μιας σειράς αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, ενταγμένων σε ένα ενιαίο σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα:

Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση:

Ø Στη διαμόρφωση και στον εξοπλισμό δημοτικού κτηνιατρείου,

Ø Στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου (σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές) για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Ø Στην εκπόνηση τεχνικής μελέτης για τη δημιουργία του καταφυγίου και την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο αρμόδιο Υπουργείο

Ø Στην προώθηση των διαδικασιών για την εξασφάλιση προσωπικού (ενός κτηνιάτρου και 2 υπαλλήλων) για τη λειτουργία του καταφυγίου και του κτηνιατρείου

Ø Στην προμήθεια ενός κατάλληλου μεταφορικού μέσου (μικρού van) για τη μεταφορά των αδέσποτων ζώων

Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες θα πρέπει:

Ø Με ευθύνη του Δήμου και τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας, να συσταθούν κλιμάκια με τη συμμετοχή κτηνιάτρου, υπαλλήλου του Δασαρχείου και της Αστυνομίας, τα οποία θα επισκεφθούν τα χωριά του Δήμου, για ενημέρωση και προώθηση των διαδικασιών στείρωσης, εμβολιασμού και καταγραφής των ζώων συντροφιάς (συμπεριλαμβάνονται οι κυνηγετικοί σκύλοι, οι σκύλοι φύλαξης ποιμνίων)

Ø Να σχεδιασθούν και να υλοποιηθούν ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών

Η ΟΠΑΚ έθεσε το θέμα της δημιουργίας καταφυγίου στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κατά τη συνεδρίαση (18/12/2018)της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου, και συμφωνήθηκε να προχωρήσει ο Αντιδήμαρχος σε πρώτη φάση, τις διαδικασίες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου. Επανήλθαμε μετά από τρεις εβδομάδες και σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι βρέθηκε κατάλληλος χώρος και σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ενοικίασης. Περιμένουμε και θα παρακολουθούμε το θέμα.

Σημειώνουμε ότι σημαντικό μέτρο είναι επίσης η προώθηση των εθελοντικών στειρώσεων με την ευαισθητοποίηση των ιδιωτών κτηνιάτρων του Δήμου αφού έχει εξασφαλισθεί από τον Δήμο ο κατάλληλος χώρος (κτηνιατρείο).

Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό μας αφορά όλους, γι’ αυτό και από την προσπάθεια αντιμετώπισής του, δεν περισσεύει κανείς.

Είναι υποχρέωση να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά και οι συμπολίτες μας, δείχνοντας την απαραίτητη ευαισθησία για τους τετράποδους φίλους μας.

Η ΟΠΑΚ θα εξακολουθήσει να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση.»

Σχολιάστε