My Twitter Feed

6 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική εκδήλωση με αισιοδοξία -

Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Για το βιβλίο “Ιχνηλατώντας τις Ρίζες μας…”

Εξαιρετικό χαρακτηρίζει το βιβλίο του Νίκου και της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδη «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου», ο Γιώργος Γεωργιάδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 και πρόεδρος του Σωματείου Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”.

Η κριτική αποτίμηση του βιβλίου που κάνει ο κ. Γεωργιάδης έχει ως εξής:

“Σας προτείνω ζωηρά την αγορά του εξαιρετικού βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη και της θυγατρός του Αρχοντούλας για τα Ελληνικά χωριά του Καρς Καυκάσου. Τίτλος: “Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου”

Όμως περισσότερο θέλω να σημειώσω και να καταθέσω την γνώμη μου για αυτόν τον άκοπο αδάμαντα της φιλολογίας και ετυμολογίας της Ελληνικής γλώσσας τον αγαπητό φίλο εδώ και χρόνια Νίκο Κωνσταντινίδη.

Σπάνια συναντά κανείς έναν δια βίου μάθησης δάσκαλο της Ελληνικής ταυτότητας με ασύγκριτη ποιότητα εκλαϊκευμένης παράδοσης της Γνώσης με τόσο φιλικό και ευχάριστο τρόπο για κάθε ηλικία και επίπεδο εκπαίδευσης.

Ο Νίκος μαγεύει με τον λόγο του τόσο προφορικά όσο και γραπτά. Ενώνει με την πένα του τους πιστούς του Δικαίου όπου και αν ανήκουν. Είναι σαφής, τίμιος και κεραυνοβόλος στην κριτική του που δεν υποκύπτει ποτέ στην χυδαιότητα αλλά επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων. Είναι ο πολίτης της Αγοράς. Της αρχαίας Αθήνας.

“Τις αγορεύειν βούλεται” είναι η πρωινή του υπόσχεση πριν βγει στον κόσμο των αληθινών ανθρώπων αναζητώντας την συνεργασία και συμμετοχή σε μια μέθεξη λόγου, διαλόγου και φιλοσοφικής ευτυχίας.

Πάντα η συζήτηση με τον Νίκο συνιστά μια απόλαυση. Και στην Ποντιακή διάλεκτο. Και στα αρχαιοβριθή Ελληνικά του που εξάλλου είναι η μήτρα των Ποντιακών.

Αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο θα χαθείτε στην ακόρεστη δίψα του συγγραφέα να ζωντανέψει το παρελθόν φέρνοντας το με ιστορική φυσικότητα στο παρόν.

Οι συγγραφείς με ακρίβεια χειρουργών τέμνουν τον ιστορικό χρόνο, αναπαριστούν με σαφήνεια το πλαίσιο της εποχής, προσφέρουν με ζωοφόρο γνώση την αντικειμενική θεώρηση των γεγονότων, ερευνούν με πάθος αλλά και με ψυχρή επαγγελματική ενόραση για να είναι δίκαιοι και τίμιοι στον απολογισμό τους.

Η έρευνα τους για κάθε χωριό του Καρς θα έπρεπε κανονικά να υποστηρίζεται από ολόκληρη ομάδα ειδικών και βοηθητικών στελεχών με την δυνατότητα σοβαρής οικονομικής υποστήριξης.

Και όμως όλο αυτό το τιτάνιο έργο στηρίχθηκε στις πλάτες του Νίκου Κωνσταντινίδη ο οποίος όργωσε στην κυριολεξία την χώρα για να αντλήσει τις πληροφορίες του διάσπαρτου υλικού του με δικά του έξοδα.

Με δικά του έξοδα κατέστη εφικτή και η ίδια η έκδοση καθιστώντας τον ίδιο, άνθρωπο ορχήστρα: Ερευνητής. Συγγραφέας. Εκδότης. Ένα σπάνιο φαινόμενο της εποχής μας!

Στην πολυκύμαντη ζωή του ο Νίκος Κωνσταντινίδης ανέλαβε μια ακόμα ιερή αποστολή. Να αναθρέψει κυριολεκτικά και πνευματικά την μονάκριβη του κόρη Αρχοντούλα μόνος του με θαυμαστό τρόπο που προσιδιάζει στην αγωγή της Αρχαίας Αθήνας.

Σήμερα η Αρχοντούλα επάξια με τις φροντίδες του πατέρα της είναι μια εξαιρετική επιστήμονων στον τομέα της εκμάθησης και διατήρησης της Ποντιακής διαλέκτου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ομογένεια.

Η δράση της απλώνεται στον ιστό των σωματείων, των Πανεπιστημίων, των Ιδρυμάτων της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απαράμιλλο ζήλο και αυταπάρνηση ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της χαράζοντας την δική της πορεία που έχει ευεργετικές συνέπειες για την Νεολαία των Ελλήνων του Πόντου ειδικά στην Ομογένεια που διψά για την ημετέρα γνώση. Η συμμετοχή της σε αυτό το βιβλίο είναι καθοριστική δίπλα στον Νίκο Κωνσταντινίδη.

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης ξεπέρασε κατά το πολύ το ανεπαρκές πλαίσιο που παγιώθηκε εντός του Ποντιακού χώρου το οποίο αναλώθηκε σε αλληλοκατανάλωση. Έχοντας πείρα των κοινών, απέδρασε στον κατάλληλο χρόνο και αφοσιώθηκε στην μόνη αποστολή που θα μπορούσε να του χαρίσει μια δημοφιλία και μετά θάνατον κατά το αρχαίο τυπικό της υστεροφημίας. Συνομίλησε με την Ιστορία. Την αναζήτησε,την άγγιξε, την αγάπησε και την έβγαλε στο Φως με το μαγικό και αναζωογονητικό του κοντύλι.

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης είναι ο Δάσκαλος της Ρωμιοσύνης. Θαρραλέος, ορμητικός, προσηνής, ακριβής,μεστωμένος και περιχαρής ως μικρό παιδί ως και το ανεπιτήδευτο γέλιο του. Ο Ποντιακός Ελληνισμός χρειάζεται τέτοιες προσωπικότητες. Που ενσωματώνουν την πηγαία λαϊκότητα με την ιστορική γνώση την προσωδία και το μέταλλο του δασκάλου. Οι απόγονοι των Ελλήνων του Κάρς Καυκάσου πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι.

Καλοτάξιδο το εξαιρετικό αυτό βιβλίο.”

Σχολιάστε