My Twitter Feed

4 Ιούνιος, 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ερώτηση κι από ΔΗΣΥ για ιλαρά -

Δευτέρα, 4 Ιούνιος, 2018

Μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης -

Σάββατο, 2 Ιούνιος, 2018

ΓΝΚ: Παραδίδεται η Ορθοπεδική -

Σάββατο, 2 Ιούνιος, 2018

Πρόσληψη 19 «οκταμηνιτών» -

Παρασκευή, 1 Ιούνιος, 2018

Βουλή: Ερώτηση για την ιλαρά -

Πέμπτη, 31 Μάιος, 2018

«Σύντομα η εκκένωση του ΚΦΠ» -

Πέμπτη, 31 Μάιος, 2018

Κι άλλα λεφτά για το Φυσ. Αέριο -

Πέμπτη, 31 Μάιος, 2018

Κρίμσον: Η ισχύς εν τη ενώσει… -

Πέμπτη, 31 Μάιος, 2018

Για τους επιβιώσαντες του καρκίνου

*3 Ιούνη 2018: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. 

Είναι αλήθεια ότι όχι μόνον όποιος επιβίωσε του καρκίνου αλλά και το πέριξ αυτού περιβάλλον, συγγενείς και φίλοι, αντιλαμβάνονται ότι η ημέρα ετούτη, όπως και κάθε άλλη ημέρα μετά τον καρκίνο είναι μοναδική. Κάθε ώρα και κάθε στιγμή μετά τον καρκίνο γίνονται πιο έντονες και η ζωή είναι πράγματι συναρπαστική με άλλες προτεραιότητες και διαφορετικές επιλογές.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα φέρνω στη θύμησή μου τον παιδίατρο Νίκο Ξανθόπουλου, γιο του Δούκα, με ρίζες κιλκισιώτικες και καλυμνιώτικες λόγω της μητέρας του Γεωργίας Τηλιακού, συνταξιούχος τώρα που ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης – Καλύμνου – Μάλαγας – Βοστώνης, ο οποίος προτού μία δεκαετία, όταν είχα ολοκληρώσει τον κύκλο των «πρώτων» μου χημειοθεραπειών, στα έντονα και ανησυχητικά ερωτήματα που τού έθετα τότε ως «αρχάριος» καρκινοπαθής, μου απαντούσε «Γιωργία μην ανησυχείς, ο καρκίνος στην εποχή μας εξελίσσεται καλά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα χρόνια που περνάνε μετά την διάγνωσή του». Ναι, πράγματι, εγώ και πολλοί ομοιοπαθείς μου που συναντήσαμε τον «κύριο καρκίνο», τον χαιρετίσαμε, τον αντιμετωπίσαμε και τον αποχαιρετίσαμε. Και κάθε χρόνο τέτοια μέρα τον υπενθυμίζουμε ότι εμείς γιορτάζουμε, γιατί πρώτα και κύρια ακολουθούμε κατά γράμμα τις θεραπευτικές αγωγές των ογκολόγων μας και δεύτερον δεν αποχωριζόμαστε τα «ακαταμάχητα όπλα» της πίστης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

Είναι γεγονός ότι τέτοιες Παγκόσμιες Ημέρες γιορτάζουμε ολοένα και περισσότεροι επιβιώσαντες του καρκίνου, λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια με τις νέες μεθόδους θεραπειών ο καρκίνος δεν είναι πια η ανίατος ασθένεια, όπως εξακολουθούν να την θεωρούν κάποιοι, αποκαλώντας την μάλιστα επάρατη νόσο και χτυπώντας οποιοδήποτε ξύλινο αντικείμενο βρεθεί μπροστά τους, αλλά μετατράπηκε σε χρόνια πάθηση που αντιμετωπίζεται και πολλές φορές στα αρχικά στάδια επιτυγχάνεται μέχρι και ίαση.

Βέβαια προσωπική μου άποψη είναι ότι επιβιώσας και μάλιστα ΝΙΚΗΤΗΣ του καρκίνου δεν είναι μόνον εκείνος που ζει για πολλά, πολλά, πολλά χρόνια μετά από την διάγνωση της ασθένειας, αλλά είναι όλοι εκείνοι που επιβιώνουν έστω και μία μέρα, ή μία βδομάδα, ή ένα μήνα, γιατί τόλμησαν και τον είδαν κατάματα, μεταμορφώνοντας έστω και για λίγα λεπτά τον εσωτερικό τους κόσμο και αποκομίζοντας έναν δυναμισμό που μόνον εμείς οι καρκινοπαθείς «έχουμε το προνόμιο» να τον αντιλαμβανόμαστε.

Ο σύλλογος καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» ξεκίνησε από το 2015 να τιμά αυτή την παγκόσμια ημέρα διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους Δήμους Κιλκίς και Παιονίας, με το ΤΕΙ Σχεδιασμού και Ένδυσης, με συλλόγους και με επιχειρήσεις στέλνοντας μηνύματα πρόληψης και νίκης. Φέτος λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν εντός των προσεχών ημερών, δεν διοργανώνεται εκδήλωση για την συγκεκριμένη ημέρα. Όμως είμαι σίγουρη ότι το διοικητικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες όλοι θα ανακαλύπτουμε ότι οι επιβιώσαντες του καρκίνου ζούμε εντονότατα κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό γιατί μέσα από την περιπέτειά μας βαδίζουμε τα μονοπάτια της ζωής απολαμβάνοντας τις γλυκόπικρες στιγμές της.

Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους ΝΙΚΗΣΑΝ και ΝΙΚΟΥΝ τον καρκίνο με πίστη, χαμόγελο και αισιοδοξία χωρίς να αμελούν τις ιατρικές συμβουλές.

Γεωργία Κολεσιώτου, πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς

Σχολιάστε