My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Για τον Μίκη Θεοδωράκη

mikis-theodorakis3Της Άννας Ριζάκη*


Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη. Στα χρόνια της Δικτατορίας οι γονείς μου τα σιγοτραγουδούσαν και στα χρόνια της μεταπολίτευσης τα ακούγαμε στις συναυλίες  και νιώθαμε ψυχική ανάταση. Εκτιμώ και σέβομαι την πορεία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη και δημιουργού αλλά και τον αγώνα του κατά τη σκοτεινή μετεμφυλιακή περίοδο καθώς και την περίοδο της Δικτατορίας. Όμως διαβάζω τώρα τελευταία ορισμένα κείμενά του, που μου φαίνονται ανατριχιαστικά και   δεν μπορώ να πιστέψω ότι γράφονται από το χέρι του μεγάλου καλλιτέχνη.

Αφορμή πήρα από το τελευταίο κείμενο – επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, για να καταθέσω τον προβληματισμό μου.

Διάβασα λοιπόν ότι ο Τσίπρας είναι μεγάλος μάγκας γιατί με 16% κυβερνά χωρίς να ρωτά κανέναν. Αλήθεια; Μήπως ξέχασε ο κ. Θεοδωράκης ότι αυτός ο μάγκας ψηφίσθηκε από τον ελληνικό λαό τρεις φορές μέσα σε μια χρονιά; Και πόσο αριστερή προσέγγιση είναι να θεωρούνται σημαντικότερες οι δημοσκοπήσεις, όταν μάλιστα αυτές δεν μπορούν να αποτυπώσουν κατ’ επανάληψη τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, από τις εκλογικές αναμετρήσεις;

 Διάβασα επίσης ότι έκανε το ταξίδι στην Κούβα για να δείξει το ανάστημά του και ξόδεψε 300.000 ευρώ. Πραγματικά, θα γινόταν ανάλογα πικρόχολα σχόλια, αν ο Τσίπρας έκανε ένα ταξίδι για να συναντήσει τον Τραμπ ή τη Μέρκελ; Όσο για τα τεράστια έξοδα, λυπάμαι γιατί άνθρωποι σαν τον Μίκη Θεοδωράκη αντλούν την πληροφόρησή τους από κίτρινες φυλλάδες.

Λυπάμαι γιατί ο ίδιος άνθρωπος το 1974 έθετε το δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς», το 1990, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν υπουργός, στα χρόνια του Χρηματιστηρίου και των σκανδάλων δεν άκουσα να διαμαρτύρεται, ενώ τώρα επαναστατεί απέναντι στην «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»! Ντροπή!

Τελικά τι μένει από όλο αυτό το δηλητήριο που χύνεται από όλες τις πλευρές; Μήπως όλοι αυτοί που διατυπώνουν τις απόψεις τους με τέτοια επιθετικότητα, έχουν κάποια άλλη πρόταση διεξόδου αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό λαό; Και αν αυτοί έχουν εξασφαλίσει όρους επιβίωσης και είναι αδιάφοροι για το ποιος ασκεί την εξουσία, ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που ανησυχούν για την επόμενη μέρα;  Μήπως τελικά πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα τεράστιο «εγώ», αυτάρεσκες προσωπικότητες  που ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή, χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης και συλλογικότητας;

*Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς

Σχολιάστε