My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Για τις ευθύνες ούτε άχνα;

Του Τάσου Παππά.


Το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης εξακολουθεί να δεσπόζει στη δημόσια συζήτηση. Φροντίζουν να το συντηρούν οι κατασκευαστές του, δηλαδή ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Φροντίζουν να το νομιμοποιούν με το επιστημονικό εκτόπισμά τους ορισμένοι επιδημιολόγοι. Φροντίζουν να το διακινούν και να το εκλαϊκεύουν τα μπουκωμένα μέσα ενημέρωσης. Αποθεώνουν τους πολίτες για την πειθαρχία τους και τους εαυτούς τους για την ετοιμότητά τους όταν τα κρούσματα μειώνονται, εγκαλούν τους πολίτες για ανευθυνότητα όταν η κατάσταση ξεφεύγει, ενοχοποιώντας τους προκαταβολικά για τις συνέπειες που θα προκληθούν από τα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει.

Κουβέντα όμως για την κρατική ευθύνη. Ούτε λέξη για την άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει το προσωπικό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να πυκνώσει τα δρομολόγια ώστε να μην παρατηρείται σαρδελοποίηση των επιβατών. Ποιες αποστάσεις να κρατήσεις σ’ έναν μικρό χώρο όπου στοιβάζονται άνθρωποι και ο ένας ακουμπάει τον άλλο; Ούτε λέξη για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και δημιουργία νέων αιθουσών ώστε να μη συνωστίζονται δάσκαλοι και μαθητές. Ούτε λέξη για την άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει επιτέλους γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να καλυφθούν τα πολλά κενά και μην επιβαρυνθεί κι άλλο το ήδη ταλαιπωρημένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ούτε λέξη για το άτσαλο άνοιγμα των συνόρων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να υποδεχτούμε όπως όπως τους τουρίστες, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος για τη βαριά βιομηχανία μας. Ούτε λέξη για την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλει υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Ούτε λέξη για την αλλοπρόσαλλη τακτική των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι την Πέμπτη ανακοίνωναν 65% πληρότητα στα πλοία και την Παρασκευή την ανέβαζαν στο 85% χωρίς να λένε τι μεσολάβησε και τους υποχρέωσε να αλλάξουν γραμμή.

Ούτε λέξη για την αδράνεια της κυβέρνησης όταν έχει απέναντί της συμπεριφορές εκλεκτών της που παραβιάζουν τις οδηγίες που η ίδια έχει εκδώσει. Διαπραγματεύεται με την ηγεσία της Εκκλησίας, κάτι που δεν πράττει με καμία άλλη συλλογικότητα, τι θα ισχύει στους ναούς και πώς πρέπει να κινούνται στους χώρους λατρείας οι πιστοί και οι παπάδες. Και όλα αυτά δημοσίως, αδιαφορώντας για τα μηνύματα που παίρνουν οι κοινοί θνητοί. Στην ορκωμοσία της ανασχηματισμένης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί φόραγαν, ως όφειλαν, μάσκες, αλλά οι ιερείς που τους όρκισαν δεν φόραγαν.

Και η επιτομή της υποκρισίας; Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός έκανε παρατήρηση σε δημοσιογράφο επειδή δεν φορούσε σε ανοιχτό χώρο μάσκα, παρατήρηση που δεν έκανε στους ρασοφόρους με τους οποίους πριν από λίγα λεπτά συνυπήρχε σε κλειστό χώρο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από πάνω της το βάρος των ευθυνών. Αυτή τη δουλειά ξέρει, αυτή κάνει. Τα φιλικά μέσα ενημέρωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προσφέρουν απλόχερα και χωρίς αστερίσκους την υποστήριξή τους γιατί δεν είναι αχάριστα. Δίνουν αφού προηγουμένως πήραν.

Ετσι γίνεται στη διαπλοκή. Αλλωστε το ταγκό, όπως λέει η φράση-κλισέ, θέλει δύο. Για την ώρα υπάρχουν οι δύο. Ως πότε; Θα το δούμε. Οι επιστήμονες όμως δεν επιτρέπεται να υποδύονται τους ανήξερους, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, δεν επιτρέπεται να κρατούν τις διαφωνίες τους στις κλειστές συσκέψεις, δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται με παρεξηγήσιμη μονομέρεια.

Ανάγωγα

Τόσους δικηγορικούς συλλόγους έχουμε στην Ελλάδα, υπάρχουν επίσης ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν μια δήλωση που θα αποδοκιμάζει εκείνους τους υπουργούς που παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας πολιτών; Ηδη έχουν καταδικάσει, έχουν κλείσει στις φυλακές και έχουν απελάσει από τη χώρα τους κατηγορούμενους για τον εμπρησμό της Μόριας. Μήπως για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν ισχύει το τεκμήριο αθωότητας; Τι σόι φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι αυτή; Τι σόι νομικό πολιτισμό υπηρετούν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε