My Twitter Feed

23 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Για τη συντήρηση του ΣΣ Ευζώνων

Με θέμα τα έργα υποδομής και συντήρησης του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων, ο περιφερειακός σύμβουλος Σταμάτης Παπουλίδης κατέθεσε προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρη Μπίλλια την ακόλουθη ερώτηση:

“Ο Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων όπως γνωρίζετε βρίσκεται στα όρια του Ν.Κιλκίς με την Βόρεια Μακεδονία και αποτελεί κύρια πύλη εισόδου όλων των Βαλκανικών Χωρών προς την Χώρα.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει επιπλέον πύλη εισόδου στη Χώρα μας πάλι εντός των ορίων του Ν.Κιλκίς, από την πλευρά της λίμνης Δοϊράνης.

Με ανεπίσημα στοιχεία εισέρχονται και διασχίζουν το Ν.Κιλκίς πάνω από 10.000.000 οχήματα, τα συντριπτικά περισσότερα την περίοδο από αρχές Μαρτίου έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η πρώτη εικόνα που παρουσιάζει η Χώρα μας στη είσοδο του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων, είναι και η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει ο κάθε επισκέπτης για μας και βέβαια δεν μας τιμά αυτό που αντικρίζει.

Είναι μια κάκιστη εικόνα.

Επίσης τίθενται θέματα ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών που λειτουργούν προς όφελος της Χώρας και των πολιτών. Προφανώς έχετε λάβει υπόψιν σας τα έγγραφα που έχουν περιέλθει στις υπηρεσίες της ΠΚΜ από τις μέχρι σήμερα ενέργειες που πραγματοποίησε η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε ΚΙΛΚΙΣ.

Από το 2016 έως και σήμερα με έγγραφά της η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κιλκίς έχει ενημερώσει για την απουσία αρμόδιας υπηρεσίας συντήρησης του οδοστρώματος και του ηλεκτροφωτισμού στο συγκεκριμένο σημείο Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων, τόσο την Δ/νση Τεχνικών Εργων ΠΚΜ όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων καθώς επίσης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. 

Επιπρόσθετα (σας) γνωρίζουμε ότι στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Ν.5056/23 

(ΦΕΚ 163Α/06-10-2023) και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 – «Αρμοδιότητα συντήρησης και 

κατασκευής οδικού δικτύου σε χώρους χερσαίων συνοριακών σταθμών» μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…αρμόδια για την κατασκευή, τη συντήρηση και τον εκχιονισμό του οδικού δικτύου, καθώς και των παράπλευρων δρόμων αυτού, που εξυπηρετούν χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από τον κάθε συνοριακό σταθμό και μέχρι το φυσικό όριο της Επικράτειας ορίζεται η οικεία περιφέρεια…». Ως έναρξη ισχύος ορίζεται η 01-01-2024.Το όριο της αρμοδιότητας συντήρησης της ΠΑΘΕ, εκ μέρους της Εγνατίας Οδού, είναι η διασταύρωση της Ειδομένης. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η διασταύρωση της Ειδομένης απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 200μ. από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, γίνεται ξεκάθαρο ότι από 01-01-2024 θα εξακολουθήσει να υφίσταται οδικό τμήμα χωρίς αρμόδια υπηρεσία συντήρησης.

Προφανώς, επίσης, θα έχετε λάβει γνώση από τον 11ο μήνα του 2023, μέσω των υπηρεσιών σας, την απάντηση της  Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Κιλκίς προς το Πταισματοδικείο Θεσ/νικης, όπως και την πραγματογνωμοσύνη από πλευράς της Δ/νσης Τεχνικών Εργων με τους αρμόδιους υπαλλήλους της, που διέταξε το Πταισματοδικείο Πολυκάστρου με απόφασή του εντός του έτους 2023 που αφορά εργασίες στον Συνοριακό Σταθμό Ευζώνων για φθορές και βλάβες του οδοστρώματος, των στηθαίων ασφαλείας και οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, στα σημεία από την διασταύρωση της Ειδομένης έως και την οριογραμμή με την Βόρεια Μακεδονία, στα σημεία εισόδου και εξόδου ΙΧΕ οχημάτων και φορτηγών οχημάτων. 

Από την πραγματογνωμοσύνη προέκυψαν πολύ σημαντικά στοιχεία που έπρεπε να αξιολογηθούν πολύ νωρίτερα, διότι ο όγκος των οχημάτων θα πολλαπλασιαστεί στην είσοδο-έξοδο του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων το επόμενο 8μηνο. 

Όπως αναφέρει η πραγματογνωμοσύνη απαιτούνται περίπου 2.710.000,00 ευρώ για αποκατάσταση εργασιών οδοποιίας, ενώ  για την αποκατάσταση εργασιών οδοφωτισμού, ασφάλειας και σήμανσης απαιτούνται περίπου 520.000,00 ευρώ. 

Με δεδομένο ότι από 01-01-2024 η αρμοδιότητα συντήρησης του συνοριακού σταθμού θα μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διάθεση προς το σκοπό αυτό και κατ’ ελάχιστο, ποσού 3.230.000,00 ευρώ.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την πραγματογνωμοσύνη των αρμοδίων υπαλλήλων της Δ/νσης Τεχνικών Εργων.

Ερωτάστε: 

α) Πότε θα πραγματοποιήσετε εγγράφως τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων για την συντήρηση του οδοστρώματος και του ηλεκτροφωτισμού και γενικότερα έργων υποδομής και σήμανσης που αφορούν στον Συνοριακό Σταθμό Ευζώνων, όπως απαιτείται με την νέα νομοθεσία;

β) Έχετε προγραμματίσει ενέργειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εργασίες που απαιτούνται για την δημιουργία μιας σύγχρονης εικόνας στον Συνοριακό Σταθμό Ευζώνων;”

Σχολιάστε