My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Για τη κατάσταση στα σχολεία

Σε δήλωσή του για την κατάσταση στα σχολεία του δήμου, ο υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Κώστας Τσαουσίδης, αναφέρει τα εξής:

“Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τους γονείς τους!

Στα παιδιά μας αξίζει το καλύτερο. Το μέλλον της νέας γενιάς πρέπει και μπορεί να χτίζεται στον 21ο αιώνα σε σχολικές υποδομές που θα αντανακλούν τις σύγχρονες δυνατότητες. Σε σχολεία που θα εξασφαλίζουν το απαραίτητο περιβάλλον για ολοκληρωμένη μόρφωση και εκπαίδευση.

Ωστόσο, η καθημερινότητα που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές στα σχολεία του Δήμου μας με ευθύνη κράτους, κυβερνήσεων και Δημοτικών αρχών εδώ και χρόνια είναι πολύ διαφορετική. Η σημερινή Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έκανε τίποτα στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της κατάστασης, αλλά αντίθετα την χειροτέρεψε. Οι προτεραιότητες της και στην παιδεία είναι η ικανοποίηση των αναγκών των λίγων. Γι αυτό δεν έχουν προτεραιότητα αναγκαία έργα, δεν ολοκληρώνονται έγκαιρα όσα είναι σε εξέλιξη, γονείς και μαθητές ζουν ένα πραγματικό αλαλούμ, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια την ασφάλεια των μαθητών.

Η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όπως και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνεται στους εξής τέσσερις άξονες:

1. Υποχρηματοδότηση

— 70% μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης των σχολείων από το 2011.

— Πάνω από 1 εκ. ευρώ πληρώνουν οι γονείς του Δήμου Κιλκίς από την τσέπη τους για να καλύψουν τα κενά και τις ανεπάρκειες του σχολείου (από χαρτί φωτοτυπικού μέχρι και προτζέκτορες και αναλώσιμα).

— Πενιχρά είναι τα κονδύλια που δίνονται για τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις των Σχολείων. Συχνά οι Σύλλογοι Γονέων ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα ο ίδιος ο Δήμος.

2. Υποστελέχωση

— Εκατοντάδες είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Δήμου, τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή. Στο Γυμνάσιο Ευκαρπίας η σχολική χρονιά ξεκίνησε με μόλις δύο καθηγητές!!!

— Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Με βάση τις προσλήψεις αντιστοιχεί λιγότερη από 1(!) καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης ανά σχολείο για το Δήμο Κιλκίς.

— Σε όλο το Δήμο δεν είναι εξασφαλισμένο το προσωπικό συντήρησης.

3. Υποδομές χωρίς συντήρηση

— Περίπου το 55% των σχολικών κτιρίων του Δήμου Κιλκίς είναι κτισμένα πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

— Περίπου το 25% των σχολικών κτιρίων είναι υψηλής προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου, δηλαδή διαθέτουν παρωχημένο σχεδιασμό και στοιχεία που τα καθιστούν ευάλωτα έναντι του σεισμικού φαινομένου.

4. Τεράστιες ελλείψεις στη σχολική στέγη

— Στο δήμο Κιλκίς υπάρχει η παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε ορφανό από κτίριο το 10ο δημοτικό σχολείο. Το 14ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ισόγειο πολυκατοικίας. Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στο 1ο και στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς αγγίζει τα 30 παιδιά. Αίθουσες υπολογιστών και φυσικής σε δημοτικά της πόλης χρησιμοποιούνται ως κανονικές τάξεις. Το στεγαστικό πρόβλημα του 5ου δημοτικού έχει καταντήσει γεφύρι της Άρτας! Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Ως εδώ ! Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς μπαίνουμε μπροστά μαζί με τους γονείς και τους μαθητές στον αγώνα για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αναβαθμίσμενες υποδομές, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Συνολικά για ένα σχολείο που θα μορφώνει και όχι που θα εξοντώνει.

Στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη θα χρειαστούν πιο πολλοί εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, ώστε να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή που θα διεκδικεί:

— Αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται από το κράτος οι ανάγκες των σχολείων, για να μην βάζουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για τη λειτουργία του σχολείου.

— Διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων, για να μην χάνεται ούτε μία ώρα μαθήματος.

— Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο για την κάλυψη των αναγκών σε επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων, στην καθαριότητα και τη φύλαξη, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

— Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια:

— Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτήρια, προαύλια κτλ.

— Να γίνει έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης, στέγαστρα, και αθλητικές εγκαταστάσεις).

— Κατάρτιση προγράμματος ανέγερσης νέων σχολείων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

— Αντικατάσταση των παλιών κτιρίων, επισκευή – συντήρηση των νεότερων.

— Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.

— Εξασφάλιση ενός δωρεάν γεύματος και δεκατιανού σε όλα τα παιδιά όλων των βαθμίδων.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας γονιών και μαθητών. Γι αυτό στις 8 Οκτώβρη o λαός της πόλης και των χωριών μας χρειάζεται ένα πραγματικό αντίπαλο δέος στην πολιτική που υποβαθμίζει και τα σχολεία των παιδιών μας.

Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Τσαουσίδη.”

Σχολιάστε