My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Για την…περήφανη αγροτιά

Του Μιχάλη Γ.Τριανταφυλλίδη (*)

—————————————————————————————————————————————————————————————–Καταντάει κουραστική όλη αυτή η φιλολογία και επί της ουσίας δυστυχώς αερολογία, περί την ανάπτυξη. Και αυτό φαίνεται από το ότι κανείς μα κανείς δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει έστω με την πρόταση και το συγκεκριμένο λόγο του, την αιτία που γέννησε το κακό.

Γιατί όλοι ξέρουμε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάς για Περιφερειακή Ανάπτυξη στα Γρεβενά  με σύνολο κατοίκων σε όλο τον νομό 40.000 ψυχές, από τους οποίους η πλειοψηφία είναι μεγάλης ηλικίας.

Και από την άλλη όλοι γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν χωρίς σχέδιο σαφές και απολύτως ελεγχόμενο και μετρημένο στις λεπτομέρειές του να υπάρξει ανάπτυξη σε οποιαδήποτε σημείο της χώρας.

Πανηγύριζε πριν από λίγες μέρες ο, και ποιητής δηλών, Υπουργός για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης πως σε μία έρευνα που έκανε το Υπουργείο φαίνεται πως  1,5 εκατομμύριο νέοι θέλουν να επιτρέψουν στην πατρογονική γη τους, για να γίνουν αγρότες.

Έλα όμως που δεν γίνεσαι έτσι αγρότης.

Το 90% όλων αυτών ποτισμένοι με την ιδεολογία της ευκολίας και της ήσονος προσπάθειας θέλουν να γυρίσουν νομίζοντας πως θα καλλιεργήσουν ότι έγινε διάσημο από την τηλεόραση και τα media και θα πλουτίσουν χωρίς κόπο, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γιατί κανένας ποτέ δεν τους ενημέρωσε για παράδειγμα πως στην κινέζικη ύπαιθρο ήδη έχουν σπαρθεί 1 εκατομμύριο εκτάρια με ιπποφαές που αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής που θα πάει η τιμή του προϊόντος σε λίγο καιρό.

Ενώ προσπαθούν να αποκρύψουν από τους καλλιεργητές της ροδιάς το πάθημα των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων της δεκαετίας του ’70.

Και τότε επειδή το ροδάκινο είχε καλή τιμή τους έπιασε ένα αμόκ και φυτεύτηκαν μέχρι και οι αυλές με ροδακινιές και σε λίγα χρόνια άρχισε το θάψιμο των προϊόντων.

Είναι φυσικό ότι ιδίως στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει γενόσημο δια πάσαν νόσον.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως πρέπει να αλλάξουν οι σχέσεις και ο τρόπος ανάπτυξης της υπαίθρου, τα μοντέλα συνεργασιών.

Για παράδειγμα, στον Νομό Κιλκίς κάποιος έχει στρέμματα ξηρικά. Θα συνεργαστεί, υποχρεωτικά πια, με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Θα φτιάξουν ένα κοινοπρακτικό σχήμα και θα παράξει ζωοτροφές. Όχι απλώς προϊόντα τα οποία θα θερίζει από το χωράφι του και θα τους τα πηγαίνει αλλά, ενσιρώματα, επεξεργασμένες ζωοτροφές υψηλής ποιότητας.

Αντίστοιχο σχεδιασμό με στόχο τους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας κλπ. θα πρέπει να κάνει και κάποιος που έχει ποτιστικά στρέμματα και μπορεί να παράξει τρόφιμα.

Έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο καθένας και η καθεμία που θέλουν να ασχοληθούν με τη γη πως  είναι υπόθεση δύσκολη, που έχει και κόπο και πόνο.

* Ο Μιχάλης Γ.Τριανταφυλλίδης είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης με την Δημοκρατική Αριστερά

 

πηγή: NewsKosmos.Com/tvxs.gr

Σχολιάστε