My Twitter Feed

19 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σε απόγνωση 47 εργαζόμενοι -

Κυριακή, 17 Ιουλίου, 2022

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις -

Σάββατο, 16 Ιουλίου, 2022

2ο ΠειΓυ: Πρώτο και στην Ευρώπη! -

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

Συνέχεια δράσης για τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ -

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

Το Δημοτικό Θερινό Σινεμά πάει σε 30 χωριά -

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

Για την επίλυση ενός προβλήματος -

Πέμπτη, 14 Ιουλίου, 2022

Η “καραμπόλα” έφερε τραγωδία! -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

Τσιτουρίδης: Αναγκαίες οι εκλογές -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

Για την ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Ομιλίας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», εκφώνησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Η βουλεύτρια Κιλκίς αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο τονίζοντας ότι«τα θέματα ισότητας των φύλων, όπως και αυτό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που αφορά χιλιάδες γυναίκες και ζευγάρια, είναι ιδιαίτερα σύνθετα, πολύπλοκα και σοβαρά» και αφορούν «εκτός από επιστήμονες, νομικούς, ιατρούς, κλπ, και το γυναικείο κίνημα που προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση, όταν μάλιστα αυτά μπορούν να συνδεθούν με την εκμετάλλευση των γυναικών, το trafficking, την πορνεία, το εμπόριο βρεφών, κοκ». Για αυτό το λόγο «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν νομοθετούμε για τέτοια ζητήματα και να προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους την ασφάλεια των γυναικών και το συμφέρον των παιδιών που γεννιούνται με τέτοιες μεθόδους».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση της αναφέρθηκε σε κάποιες θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού για κοινωνικούς λόγους και η άρση της συναίνεσης του νυν/πρώην συντρόφου/συζύγου για την κρυοσυντήρηση μη γονιμοποιημένου υλικού. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον τρόπο νομοθέτησης αλλά και σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου – κυρίως στην αύξηση του ανώτατου ηλικιακού ορίου – αποδείχτηκαν βάσιμες από τις εκθέσεις όλων των σχετικών επιστημονικών επιτροπών: Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της για το νομοσχέδιο, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, καθώς επηρεάζονται σημαντικά άρθρα που έχουν σχέση με το οικογενειακό δίκαιο και εκφράζει επιφυλάξεις για τη συγγενική δωρεά γεννητικού υλικού και άλλα ζητήματα.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αύξηση του ηλικιακού ορίου επισήμανε ότι εσκεμμένα παραβλέπονται όλα τα επιστημονικά δεδομένα, αποσκοπώντας αποκλειστικά στην κερδοφορία των ιδιωτικών Μονάδων ΙΥΑ. Στην πραγματικότητα επίσης δεν υποστηρίζεται το δικαίωμα των γυναικών στη μητρότητα εφόσον το σημαντικότερο εμπόδιο, το οικονομικό, δεν αίρεται. «Όταν οι δημόσιες μονάδες είναι υποστελεχωμένες και οι ουρές αναμονής που δημιουργούνται είναι τεράστιες, και όταν στις ιδιωτικές, τα 3.000 είναι το μίνιμουμ ποσό μόνο για την εξωσωματική διαδικασία, καταλαβαίνετε ότι το οικονομικό εμπόδιο είναι ανυπέρβλητο για την πλειοψηφία των γυναικών» τόνισε.

Κλείνοντας την εισήγηση της επί του νομοσχεδίου η βουλεύτρια κατέληγε ότι το τελευταίο στοιχείο αποτελεί την ουσία του θέματος αλλά και τη διαφορά παραδείγματος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς πρώτα θα προσπαθούσαμε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες αίροντας τα οικονομικά εμπόδια, αλλά και τη γραφειοκρατία του ΕΟΠΥΥ και μετά θα κάναμε οτιδήποτε άλλο» επισήμανε. «Διότι θέλουμε από την πρόοδο της επιστήμης να επωφελούνται όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν και όχι μόνο αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν υπηρεσίες. Έτσι εξασφαλίζει η Πολιτεία την συνταγματική της πρόβλεψη για το αναφαίρετο δικαίωμα στην γονεϊκότητα.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».

Ολόκληρη την τοποθέτηση της Ειρήνης Αγαθοπούλου μπορείτε να την δείτε στο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=gMjcW88nP5g

Σχολιάστε