My Twitter Feed

28 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κι οι περιπατητές ενάντια στη μονάδα -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Διακοπές ρεύματος σε 22 οικισμούς -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Τα βρόντηξε ο Γ. Μιχαηλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δήμος Παιονίας: Μην ρυπαίνετε -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Aντικατάσταση δικτύων ύδρευσης -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτα αστυνομία, μετά σχολεία -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Διόδια: Κατατέθηκαν ασφαλιστικά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αύξηση κρουσμάτων – 5 σε Κιλκίς -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Για την έλλειψη εργατών γης

«Να δοθεί λύση στην έλλειψη εργατών γης, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών», ζητούν 8 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων κι ο Γιώργος Φραγγίδης.

Στην σχετική ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

“Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόβλημα με τους εργάτες γης είναι διαχρονικό και πολύπλευρο και αποτελεί αγκάθι για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Εστιάζεται σε δύο βασικούς παράγοντες, την νόμιμη παροχή εργασίας και την νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας των ατόμων αυτών που κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαπής καταγωγής.

Αυτή τη στιγμή, εν μέσω της κορύφωσης του περιορισμού των μετακινήσεων, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και όσο πλησιάζει η περίοδος της ετήσιας συγκομιδής πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων (κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας), η ανησυχία των αγροτών της χώρας για την έλλειψη εργατικών χεριών απαραίτητων για να φέρουν σε πέρας τη συγκομιδή, τη διαλογή και τη συσκευασία, αυξάνεται διαρκώς.

Αφενός, για τους αλλοδαπούς εργάτες, κατά κύριο λόγο βουλγαρικής, και αλβανικής καταγωγής, πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησής τους, ώστε να μεταβούν στους τόπους της παροχής της εργασίας, πάντα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.

Ιδίως, για τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας και να γίνεται με απλούστερο τρόπο η προμήθεια του εργόσημου για τους εποχικούς.

Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση με το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες.

Αφετέρου, ανοιχτό ζήτημα παραμένει η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας εξάμηνης, κατά κύριο λόγο, διάρκειας, για τους εργάτες γης που είναι ήδη στη χώρα. Οι υπηρεσίες αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων, δε λειτουργούν για το κοινό και οι αγρότες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις παραπάνω συμβάσεις δε μπορούν να προβούν στην ανανέωση αυτή.

Το θέμα αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο εξ’ αποστάσεως.

Δεδομένου ότι, ακόμα και εν μέσω της υγειονομικής αυτής κρίσης, η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων οφείλει να συνεχιστεί, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με σκοπό την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την επάρκεια σε τρόφιμα για τον πληθυσμό.

Δεδομένου ότι, τα έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού περιορίζουν ως και απαγορεύουν τη μετακίνηση των εργατών γης, διογκώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα έλλειψής τους.

Δεδομένου ότι, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη διμερής συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους διεθνείς, για την μετακίνηση των εργατών γης από χώρες εντός Σένγκεν (π.χ. Βουλγαρία) και εκτός Σένγκεν (π.χ. Αλβανία).

Δεδομένου ότι, λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων Υπηρεσιών, δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανανέωση των συμβάσεων των εργατών γης που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις εργασίας θα λήξουν πριν λήξουν καν τα περιοριστικά μέτρα και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αντίστοιχη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης των εργατών γης ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους (εντός ή εκτός Σένγκεν), ώστε να εξασφαλιστούν εγκαίρως τα απαραίτητα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων στη χώρα και ταυτόχρονα για τη διατροφική επάρκεια της χώρας;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε στη διευκόλυνση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας των εργατών γης που είναι ήδη στη χώρα, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία εξ’ αποστάσεως;”

Σχολιάστε