My Twitter Feed

11 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ανάγκη προοδευτικής πρότασης -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ν. Κιλκίς: Κεντρο-ακρο-δεξιά 57%! -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ζάλτος: Με τη πρώτη σε τελικό -

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Για να νικήσει το φως…

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Με το άρθρο μου αυτό δεν επιθυμώ να θίξω καμία και κανέναν αλλά να αναδείξω αδυναμίες και δυνατότητες, παραταξιακές κι ατομικές, καθοριστικές για έναν εκλογικό αγώνα που οσονούπω έρχεται. Οι άνθρωποι δεν κρίνονται μόνο από τη συμμετοχή τους στα πολιτικά, αλλά και από τη σιωπή τους. Από την αποχή τους στα κοινωνικά και πνευματικά ζητήματα του τόπου τους.

«Πορευόμαστε στη μάχη που έχουμε να δώσουμε στις επόμενες εκλογές με σημαία μας την αλήθεια», είπε πρόσφατα στην ομιλία του, στο Περιστέρι, ο πρόεδρος του Σύριζα-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας. Πράγματι, η ανάδειξη της αλήθειας και η υπεράσπισή της είναι υπόθεση ιερή. Είναι ένας κανόνας από τον οποίο ουδείς και ουδεμία εξαιρείται. Όλα σε τούτη τη Γη κρίνονται με μέτρο την αλήθεια, την οποία ο Σωκράτης ερμήνευε λεκτικά ως “θεία άλη” (θεία παραπλάνηση).

Αν ένας πολιτικός φορέας αγνοεί τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του, δεν μπορεί να εξελιχθεί. Η κριτική αλλά και η αυτοκριτική αποτελούσε ανέκαθεν για την Αριστερά πρώτο της μότο. Όπως δεν υπάρχει δημοκρατική χώρα, που να ανήκει στον πρωθυπουργό της και μόνο, δεν υπάρχει και δημοκρατική παράταξη, που να ανήκει σε έναν πολιτικό της και μόνο. Στη δημοκρατία η έννοια του πολίτη κομπάρσου δεν είναι θεμιτή.

Κάθε άλλη ιδιοτελειακή και ιδιοκτησιακή αντίληψη, κάθε αίσθηση κατοχής και νομής της κομματικής εξουσίας, που περιορίζει το κόμμα σ’ ένα στενό περίγυρο μελών, το εμποδίζει να απλωθεί στην κοινωνία και να γίνει ακόμα πιο ισχυρό. Η κτητικότητα δεν λειτούργησε ποτέ θετικά και ενωτικά για έναν πολιτικό χώρο. Κανένα μέλος, κανένας οπαδός και κανένας υπουργός δεν δικαιούται να ταυτιστεί ή να εκπροσωπεί απόλυτα και δια παντός, μόνον αυτός το κόμμα του. Κανένας βουλευτής, σε κανένα νομό δεν μπορεί να αντικαθιστά τα αιρετά κομματικά όργανα.

Απέχουμε δύο περίπου μήνες από τις εθνικές εκλογές. Μέσα στα πλαίσια αυτά επισκέφθηκε προφανώς την πόλη μας σύντροφος ευρωβουλευτής. Δεν θα πω αν το πρόγραμμα των επισκέψεών του ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει, θα πω μόνο ότι οι τέσσερις από τις έξι συναντήσεις-επισκέψεις του, αφορούσαν αρχαιολογικούς χώρους του νομού, σε προεκλογική περίοδο. Καλή η αρχαιολογία, αλλά υπάρχει και η κοινωνία! Υπάρχουν τα βασικά προβλήματά της, αναφορικά με την ακρίβεια, την ενέργεια, τη δουλειά, την Υγεία την ανεργία κλπ.

Αν και απέχουμε ελάχιστες εβδομάδες από τις εκλογές, υπεύθυνος Τύπου στο Γραφείο της νομαρχιακής του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς, δεν υπάρχει. Ίσως εξαιτίας του γεγονότος αυτού, έγινε η αστοχία σχετικά με τη σύνταξη της πρόσκλησης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας…

Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι σοβαρή και δύσκολη. θέλει δράση, γνώση, μελέτη κι εξειδίκευση σε θέματα μείζονος σημασίας για τον τόπο. Θέλει ερευνητική δουλειά, και πραγματική καταγραφή στοιχείων. Απαιτεί τεκμηρίωση και ολοκληρωμένη παρουσίαση των σημαντικών θεμάτων που ενδιαφέρουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Αντιπολιτευτική πολιτική δεν σημαίνει, στηρίζω γενικά κάποιες απόψεις. Ούτε σημαίνει, ότι κάνω μερικές εθιμοτυπικές επισκέψεις, σε υπηρεσίες και φορείς. Αντιπολιτευτική πολιτική θα πει κάνω σαφείς κι ενδελεχείς αναφορές, που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία, και τις παρουσιάζω σε ειδικές συγκεντρώσεις και στον τοπικό Τύπο. Φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζεται καλή στελέχωση της νομαρχιακής.

Οι εκλογές γίνονται πρωτίστως για το λαό και δευτερευόντως για τον πολιτικό. Όπως σε μια πραγματική δημοκρατία δεν ισχύει η λουδοβίκεια άποψη «το κράτος είμαι εγώ», έτσι και σε μια προοδευτική παράταξη δεν ισχύει η αντίληψη «το κόμμα είμαι εγώ». Όλοι σ’ ένα προοδευτικό κόμμα είναι ταγμένοι στον ίδιο σκοπό. Η ώρα της εκλογικής μάχης πλησιάζει. Πορευόμαστε μαζικά και δυναμικά με τα λάβαρα του δικαίου και της αλήθειας ψηλά. Μόνο το φως της αλήθειας μπορεί να νικήσει τα σκοτάδια, για να λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης ξανά, πάνω από την Ελλάδα.

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε