My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Για μεταχείριση των προσφύγων

Με θέμα τις “βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την απάνθρωπη μεταχείριση των Σύρων προσφύγων”, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων κι η Ειρήνη Αγαθοπούλου κατέθεσαν προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης την ακόλουθη ερώτηση:

prosfyges-001“Εδώ και εικοσιπέντε μέρες, οι Σύροι πρόσφυγες έδωσαν στην πλατεία Συντάγματος έναν αγώνα αξιοπρέπειας ζητώντας την αυτονόητη και την προβλεπόμενη από το νόμο προστασία: στέγη, περίθαλψη, άσυλο, δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη. Συνάντησαν άρνηση από μια κυβέρνηση που μέχρι πρότινος τους αντιμετώπιζε ως “λαθρομετανάστες” προς επαναπροώθηση και μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τους θέλει όσο γίνεται πιο μακριά από τα σύνορά της. Τις τελευταίες μέρες, εντούτοις, οι πρόσφυγες ζήτησαν και κατάφεραν να ενταχτούν στο σύστημα ασύλου, αναμένοντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τη στέγαση και την περίθαλψή τους. Αντ” αυτών, στις τρεις τα ξημερώματα της 15ης Δεκεμβρίου, και στο πρότυπο ανάλογων αστυνομικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έστειλε στους πρόσφυγες τις αστυνομικές κλούβες.

Η επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος από πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τραυματίες και ανήλικα παιδιά, είναι μια πράξη κυβερνητικού αγριανθρωπισμού. Εν τω μεταξύ, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την υποδοχή των προσφύγων -ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί δεδομένων των δραματικών εξελίξεων στη Συρία-, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπισμού.

Η ανάγκη προστασίας των Σύρων προσφύγων καλεί επιτακτικά την ελληνική αλλά και όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για άμεση ανταπόκριση. Είναι απάνθρωπο πρόσφυγες που διέφυγαν τον όλεθρο να αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα ως παράνομοι, να αφήνονται αβοήθητοι και να ωθούνται σε επικίνδυνες λύσεις απελπισίας: να χάνουν τη ζωή τους, εντός Ευρώπης, προκειμένου να μεταβούν για προστασία σε μια άλλη χώρα όπου, έχουν οικογένειες και κοινωνική υποστήριξη. Η Ελλάδα, ως χώρα εισόδου Σύρων προσφύγων, και ενόψει της βέβαιης αύξησης του προσφυγικού ρεύματος, θα έπρεπε, ήδη να έχει ζητήσει την ενεργοποίηση της 0δηγίας 2001/55/ΕΚ (ΠΔ 80/2006-ΦΕΚ 82 Α΄), που είναι το βασικό εργαλείο για την παροχή προσωρινής προστασίας σε περίπτωση εισροής εκτοπισθέντων και την εξασφάλιση της μετάβασής τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο, με αποτέλεσμα οι Σύροι πρόσφυγες να παραμένουν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, το ζήτημα, δε, της υποδοχής τους λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση αντί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές υποδοχής προσφύγων εφαρμόζει πρακτικές καταστολής εναντίον τους.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  1. Δεδομένης της μαζικής και ολοένα αυξανόμενης εισόδου Σύρων προσφύγων στη χώρα μας, προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενεργοποίηση της Οδηγίας 2001/55/ΕΚ, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η διαδικασία για την άμεση και προσωρινή προστασία εκτοπισθέντων και την μετάβασή τους υπό αυτό το καθεστώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ήδη υποβάλει το ως άνω αίτημα;
  2. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ποια μέτρα θα λάβει ο Υπουργός προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα, τουλάχιστον η προβλεπόμενη από το νόμο, προσωρινή στέγαση, διαβίωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Σύρων που τελούν υπό αναβολή απομάκρυνσης (άρθρα 29 και 37 παρ.5 Ν 3907/2011 όπως ισχύει); Τι μέτρα θα λάβει για την εξασφάλιση συνθηκών υποδοχής και ένταξης στους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα;”
Σχολιάστε