My Twitter Feed

15 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΚΚΕ: Εκλογή νέας ΤΕ και γραμματέα -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Αγωγές από συνταξιούχους -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

30 «διμηνίτες» στο Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκρήξεις σε άσκηση χωρίς προβλήματα -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Παραιτήθηκε κι ο Λ. Δημητριάδης -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

«Η ΠΟΕΔΗΝ στο κυνήγι σοβάδων» -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Στη διαβούλευση το νέο ΑΕΙ -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Και σε Κιλκίς τα πλαστά δολάρια -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Για ελλείψεις σε Νοσοκομείο Κιλκίς

Για «σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Κιλκίς» κάνει λόγο με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας.

nosokomeio-kilkisΣυγκεκριμένα, στην ερώτησή του τονίζει ότι «παρά τις παχιές εξαγγελίες και υποσχέσεις, το Νοσοκομείο Κιλκίς, όπως και η πλειονότητα των περιφερειακών νοσοκομείων, λειτουργούν μόνο χάρη στον επαγγελματισμό ιατρών και νοσηλευτών, αφού οι σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται, αλλά δεν καλύπτονται ποτέ».

Ο κ. Μπαργιώτας επικαλείται στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τα οποία οι μισές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου είναι κενές, οι ειδικότητες πνευμονολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ παραμένει κλειστός ο αξονικός τομογράφος.

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε υλικά, ο βουλευτής τονίζει ότι αυτές πολλαπλασιάζονται διαρκώς, εμφανίζονται δε από την αρχή του έτους και όχι μόνο το τελευταίο τρίμηνο, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Στην ερώτηση επισημαίνονται και τα εξής:

  • Το 2011, ο προϋπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς ήταν 9,9 εκατ. ευρώ και, με σταδιακές μειώσεις έφθασε το 2015 στα 4,9 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αυξάνεται διαρκώς λόγω της κρίσης. Επιπλέον, η έλλειψη φαρμάκων ανάγκασε το φαρμακείο του Νοσοκομείου, κατόπιν απόφασης του ΔΣ του Νοσοκομείου, να χρησιμοποιήσει 5.153 φαρμακευτικά σκευάσματα από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κιλκίς κατά την τριετία 2012-2014.
  • Έντονη είναι και η ανησυχία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο όσον αφορά τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ηπατίτιδας Α που καταφθάνουν στο νοσοκομείο από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας. Πρόσφατα, σημειώθηκαν 8 νέα κρούσματα σε ασθενείς ηλικίας από 3 ως 28 ετών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τον Ιούνιο στα 62 κρούσματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.
  • Το Ποτάμι ρωτά πότε θα καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και φάρμακα, αν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. ο έγκαιρος εμβολιασμός των υγιών παιδιών άνω του ενός έτους και των ενηλίκων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αν έχει ενημερωθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αύξηση των κρουσμάτων και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη διαχείριση του φαινομένου.

mpargiotas-001Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, βασικά υλικά αλλά και φάρμακα παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι μισές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείο είναι κενές, οι ειδικότητες πνευμονολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ παραμένει κλειστός ο αξονικός τομογράφος. Όσον αφορά τις ελλείψεις σε υλικά, αυτές πολλαπλασιάζονται διαρκώς, εμφανίζονται δε από την αρχή του έτους και όχι μόνο το τελευταίο τρίμηνο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Το 2011, ο προϋπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς ήταν 9,9 εκατ. ευρώ και, με σταδιακές μειώσεις έφθασε το 2015 στα 4,9 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αυξάνεται διαρκώς λόγω της κρίσης.

Ειδικότερα, παρατηρείται σοβαρή περιοδική έλλειψη αντιδραστηρίων και αναλωσίμων υλικών στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία, ελλείψεις συστημάτων επισκληριδίου αναισθησίας, αντλιών συνεχούς επισκληριδίου αναλγησίας και κεντρικών φλεβικών καθετήρων στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, καθώς και απολυμαντικών, ραμμάτων και συρραπτικών στο χειρουργείο. Επιπλέον, η έλλειψη φαρμάκων ανάγκασε το φαρμακείο του Νοσοκομείου, κατόπιν απόφασης του ΔΣ του Νοσοκομείου, να χρησιμοποιήσει 5.153 φαρμακευτικά σκευάσματα από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κιλκίς κατά την τριετία 2012-2014.

Έντονη είναι και η ανησυχία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο όσον αφορά τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ηπατίτιδας Α που καταφθάνουν στο νοσοκομείο από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας. Πρόσφατα, σημειώθηκαν 8 νέα κρούσματα σε ασθενείς ηλικίας από 3 ως 28 ετών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τον Ιούνιο στα 62 κρούσματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Επειδή, παρά τις παχιές εξαγγελίες και υποσχέσεις, το νοσοκομείο Κιλκίς, όπως και η πλειονότητα των περιφερειακών νοσοκομείων, λειτουργούν μόνο χάρη στον επαγγελματισμό ιατρών και νοσηλευτών, αφού οι σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται, αλλά δεν καλύπτονται ποτέ,

Επειδή τα αυξανόμενα κρούσματα Ηπατίτιδας Α και η αδυναμία αντιμετώπισής τους θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των προσφύγων και μεταναστών, αφήνοντας αμφιβολίες ως προς την επάρκεια της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που τους παρέχεται, αλλά και τη δημόσια υγεία στην περιοχή του Κιλκίς,

κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)            Πότε προτίθεστε να καλύψετε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και φάρμακα που καταγράφονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς;

2)            Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. ο έγκαιρος εμβολιασμός των υγιών παιδιών άνω του ενός έτους και των ενηλίκων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου;

3)            Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερωθεί για την αύξηση των κρουσμάτων και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη διαχείριση του φαινομένου;

Σχολιάστε