My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Για αναγνώριση ταυτότητας φύλλου

*Δήλωση Ειρ. Αγαθοπούλου για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας – Κ.Ε.Θ.Ι. χαιρετίζει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου στη Βουλή.

Στη σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, στο οποίο ως γνωστόν είναι πρόεδρος η πρώην βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, έχει ως εξής:

“Εκτιμώντας τις διατάξεις που εισάγονται ως ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις κατοχύρωση του δικαιώματος για την ελεύθερη επιλογή ταυτότητας φύλου, το Κ.Ε.Θ.Ι. στηρίζει την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των συναρμόδιων Υπουργείων που συνυπογράφουν το σχέδιο νόμου.

Θεωρούμε ότι οι διατάξεις αυτές, παρόλο που υπολείπονται από το σύνολο των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, άπτονται του σεβασμού της προσωπικότητας του καθενός και της κάθε μιας με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του/της, ενώ για πρώτη φορά γίνεται επίσημα αποδεκτό ότι ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά του και περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου με βάση την βούληση του προσώπου.

Θέση μας ήταν και παραμένει ότι τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ως σημαντικό μέρος των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, οφείλουν να γίνονται σεβαστά εν έτει 2017, ανεξάρτητα από πολιτικές επιλογές ή ιδεοληψίες του κάθε πολιτικού χώρου ή του καθενός/μιάς από εμάς.

Έχοντας υπόψη τη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, θέλουμε να τονίσουμε ότι αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις που κατατίθενται τις μέρες αυτές στον δημόσιο διάλογο αποδίδοντας βιολογικά και μόνο χαρακτηριστικά στους ανθρώπους και απαξιώνοντας τη σημαντικότητα εννοιών όπως το «κοινωνικό φύλο», είναι παρωχημένες και οδηγούν σε εξωπραγματικά και συχνά επικίνδυνα συμπεράσματα.

Με βάση τα παραπάνω ελπίζουμε και προσδοκούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα της Βουλής, να μην επιφυλαχτούν να πάρουν σαφή θέση για το θέμα και να στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία στην τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.”

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Σε δήλωσή της σχετικά με την ευρωπαϊκή καμπάνια για το δικαίωμα στις αμβλώσεις, η πρόεδρος του Κ.Ε.Θ.Ι. Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου τονίζει τα εξής:

“Ξεκινά σήμερα, 28 Σεπτέμβρη, η ευρωπαϊκή καμπάνια για το δικαίωμα όλων των γυναικών -σε κάθε γωνιά του κόσμου- στην άμβλωση. Μια σημαντική πρωτοβουλία, που μας υπενθυμίζει βασικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που σχετίζονται με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την αυτοδιάθεση, σε μια Ευρώπη που συντηρητικοποιείται μέρα με τη μέρα και επαναδιαπραγματεύεται κεκτημένες αξίες και ελευθερίες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα της κρίσης, παρότι το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατακτηθεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η διεκδίκηση της ασφαλούς και δωρεάν τεχνητής διακοπής της κύησης, για όλες τις γυναίκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παροχή ενημέρωσης αφενός για τους κινδύνους που κρύβουν οι παράνομες μέθοδοι έκτρωσης για την υγεία των γυναικών, και αφετέρου για την εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων, που πολλές φορές εμποδίζουν τις γυναίκες να λάβουν τις αποφάσεις που οι ίδιες επιθυμούν. Λαμβάνοντας υπόψη το έλλειμμα ενημέρωσης σε θέματα σεξουαλικότητας και αναπαραγωγικής υγείας, είναι σημαντικό να ληφθούν σχετικές οργανωμένες πρωτοβουλίες, με έμφαση σε έφηβες και νεαρές γυναίκες, εντός του εκπαιδευτικού πλαισίου.

Αυτό που πρέπει πρωταρχικά να μας ενδιαφέρει, ως Πολιτεία, είναι να προσφέρουμε στις γυναίκες τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα και με σεβασμό στην προσωπικότητά τους και στο σώμα τους, εάν θέλουν να κάνουν παιδιά, πότε, πόσα και με τον πιο ασφαλή τρόπο.”

Σχολιάστε