My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Γιατροί: Μη κλείσει το Νοσοκομείο

SONY DSCΚαι νέο SOS για το Νοσοκομείο Κιλκίς εξέπεμψαν χθες (Πέμπτη) οι γιατροί του Ιδρύματος, μέσω συνέντευξη τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Ένωσής τους (ΕΝΙΚ) κ. Αποστολίδης, Χρονόπουλος και Τρύφος.

Οι γιατροί έκαναν λόγο για συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, για τεράστια στη Χειρουργική, για απώλεια κρίσιμων ειδικοτήτων, γι` ανασφαλείς εφημερίες, οι οποίες μάλιστα δεν πληρώνονται νόμιμα κα.

¨Χρειαζόμαστε άμεσα εννιά γιατρούς, το λιγότερο, για να μην οδηγηθούμε σε αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου”, υπογράμμισαν με έμφαση οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΚ,  ζητώντας τη στήριξη των πολιτών στον αγώνα γι` αξιοπρεπή δευτεροβάθμια περίθαλψη στο Ίδρυμα.

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ της ΕΝΙΚ αναφέρονται τα εξής:

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης της Ε.Ν.Ι.Κ. απευθυνόμαστε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού μας, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια για την εξεύρεση λύσεων στα παγιωμένα προβλήματα που ταλανίζουν το Γενικό Νοσοκομείο  Κιλκίς και που το έχουν οδηγήσει στην τραγική υποβάθμιση του. Σε καθημερινή βάση βιώνουμε εδώ και 5 χρόνια την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παρεχομένων από το νοσοκομείο  μας υπηρεσιών, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την απαξίωση του λειτουργήματός μας, την αμφισβήτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό και κτηριακό εξοπλισμό, μα κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση με ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού), αλλά και ελλείψεις υλικών που συνεχώς πολλαπλασιάζονται λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης (ελλείψεις υλικών περιοδικά εμφανίζονταν το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, ενώ τώρα άρχισαν να εμφανίζονται από την αρχή του έτους).  Οι εφημερίες λειτουργούν σε καθεστώς επισφάλειας  με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους (απλήρωτες υπερβάσεις εφημεριών από διετίας). Οι κλινικές η μια μετά την άλλη αδυνατούν να εφημερεύσουν με αποτέλεσμα το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας  να χειροτερεύει συνεχώς.

Προβαίνουμε σε αυτή την κίνηση, αφού έχουν γίνει ήδη πολλές αναφορές στη διοίκηση του νοσοκομείου, στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, στην 4η Υ.ΠΕ και στους θεσμικούς φορείς του τόπου μας (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχη, αναπληρωτή δήμαρχο) ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ήταν ενήμερος και δε γνώριζε.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς τη δεδομένη στιγμή (καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προστεθούν και άλλα προβλήματα ή να εκλείψουν εντελώς προσωρινά μερικά από αυτά τα προβλήματα για να επανεμφανιστούν σε άλλοτε άλλη στιγμή στο μέλλον) αναλυτικότερα η κατάσταση έχει ως εξής:

1.         Στην παρούσα φάση και εν αναμονή εξεύρεσης λύσεως από την Υ.ΠΕ. από τον Οκτώβριο του  2013 στη χειρουργική κλινική έχει απομείνει δυστυχώς μόνον ΕΝΑΣ επιμελητής χειρουργός, οι εφημερίες καλύπτονται με δανεικούς ιατρούς από άλλα νοσοκομεία για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, αλλά και πάλι δεν αρκούν για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας κλινικής πρώτης γραμμής, σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει σε καθημερινή βάση, για όλο το μήνα. Για αυτούς τους λόγους, μέσα σε όλα έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο η εφημερία της χειρουργικής κλινικής να είναι  επισφαλής  καθώς καθημερινά εφημερεύει ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ ειδικός χειρουργός και ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ ειδικευόμενος, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση ακόμα και της πιο απλής επέμβασης, αδύνατη την αντιμετώπιση πολλών τραυματιών ταυτόχρονα ( που υπάρχουν αρκετά συχνά σαν περιστατικά στην εφημερία), αλλά και αδύνατη τη διακομιδή βαρέως πασχόντων σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα. Χρειάζεται επείγουσα άμεση κάλυψη με  3 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ (3 γενικούς χειρουργούς) και κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης με τουλάχιστον έναν ειδικό χειρουργό σε ενεργό εφημερία, έναν ειδικό χειρουργό σε εφημερία ετοιμότητας και δυο ειδικευόμενους ιατρούς (χειρουργικής ή και γενικής ιατρικής) σε καθημερινή βάση, ειδάλλως οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε αναστολή της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής, αλλά και του νοσοκομείου μας.

2.         Στην ίδια κλινική ενώ υπήρχαν 5 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ έχουν απομείνει μόνο 2 (λόγω της ολοκλήρωσης της θητείας ενός ειδικευόμενου ιατρού στις 12/02/2014, την παραίτηση ενός ειδικευόμενου ιατρού στις 13/02/2014 γιατί δεν άντεχε να συνεχίσει να εργάζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά και την ολοκλήρωση της εκπαίδευση του τρίτου ειδικευόμενου ιατρού της κλινικής, αφού βρίσκεται στη φάση των εξαμήνων και τυπικά ανήκει σε άλλη κλινική, όμως εκούσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες  προσφέρει τη βοήθειά του εφημερεύοντας στη χειρουργική κλινική)   με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στην κάλυψη των εφημεριών  ολόκληρου του  μήνα, δεδομένου ότι αντιστοιχούν  περισσότερες από 10 εφημερίες κατ΄ άτομο. Είναι πλέον ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν στα βαριά καθήκοντα που έχουν επωμισθεί κατά τις εφημερίες , αλλά  και κατά  το τακτικό ωράριο εργασίας τους. Καθήκοντα που καμία εκπαιδευτική ανταπόδοση δεν έχουν, δεδομένης της υπολειτουργίας της κλινικής (αδυναμία διενέργειας προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων το τελευταίο δίμηνο), αλλά και καμία υπέρβαση εφημεριών δεν πρόκειται να αποζημιωθεί, αφού ως γνωστόν καμία υπέρβαση εφημερίων δεν έχει αποζημιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Χρειάζεται επομένως η αντικατάσταση των 2 ειδικευομένων ιατρών γενικής χειρουργικής με εξαιρετικά κατεπείγουσα διαδικασία. 

3.         Πρόσφατα προ μηνός υπήρξε μετακίνηση συναδέλφου αναισθησιολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ενώ ήδη το πρόγραμμα εφημεριών του αναισθησιολογικού τμήματος δεν καλύπτεται ασφαλώς όλο το μήνα, με αποτέλεσμα να διενεργούνται με επισφάλεια διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών από μη εκπαιδευμένο κατάλληλα ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε αδυναμία για αναισθησιολογική υποστήριξη σε περισσότερους από έναν ασθενείς. Ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς λόγω της τραγικής υποστελέχωσής του ζητά διαρκώς κάλυψη με ιατρικό προσωπικό, παράδοξα μετακινείται προς άλλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ένας ιατρός πρώτης γραμμής. Ζητάμε το λάθος (μόνο τέτοιο μπορεί να χαρακτηρισθεί επιεικέστατα) να διορθωθεί άμεσα.

4.         Τα προγράμματα εφημεριών καθημερινά είναι απολύτως ανασφαλή, ενώ το μισό και πλέον μήνα είναι ακάλυπτα τμήματα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών, αλλά και την αδυναμία διακομιδών βαρέως πασχόντων ή εκτέλεσης επεμβάσεων με ασφαλή τρόπο. Ακόμα και η κατάρτιση προγραμμάτων αρκετές φορές  είναι μη σύννομη (βάσει της νομοθεσίας του Ε.Σ.Υ.), καθώς σε βασικές ειδικότητες πρώτης γραμμής υπάρχει στο πρόγραμμα ένας μόνον ιατρός σε εφημερία ετοιμότητος.   Μετά τη συνταξιοδότηση 19 ιατρών  ,την απόσπαση  2 ιατρών , την αργία 1 ιατρού , τους θανάτους 3 ιατρών  και τη λήξη της θητείας 5 επικουρικών ιατρών συνολικά λοιπόν έχουν απέλθει 30 ιατροί από το νοσοκομείο μας χωρίς να έχει αντικατασταθεί κανείς, μα κανείς εξ αυτών. Και έχουν χαθεί μάλλον ανεπιστρεπτί και για πάντα ειδικότητες όπως πνευμονολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου που έδιναν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα της κλινικής ιατρικής πράξης. Παρά μόνο λειτουργούμε εδώ και αρκετό διάστημα με δανεικούς ιατρούς από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται επείγουσα άμεση κάλυψη με ακόμη 3 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ  ( 1 παιδίατρο, 1 μικροβιολόγο, 1 ακτινολόγο) συνολικά 6 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ (μαζί με τους 3 γενικούς χειρουργούς που προαναφέραμε) όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδάλλως οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου  με πιθανή επιβάρυνση  των νοσοκομείων του  Ν. Θεσσαλονίκης και σε επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς του νομού μας.

5.         Υπάρχουν από το έτος 2012 παρακρατημένες στη 4η Υ.ΠΕ., βεβαιωμένες οφειλές, από υπερωριακή απασχόληση (εφημερίες) πόσου που ανέρχεται στις 75000 ευρώ και δεν αποδίδονται παρά τις συχνές οχλήσεις μας. Επιπλέον για το έτος 2013 δεν έχει αποζημιωθεί καμία υπέρβαση εφημεριών, όπως ο νόμος ορίζει. Σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά, με ελάχιστο προσωπικό, δεν πληρώνεται κανείς, παρά τα όσα δίνει ο βασικός προϋπολογισμός και αντιστοιχούν σε λειτουργία 10 – 12 ημερών. Έχουμε ήδη καταστήσει σαφές χρονοδιάγραμμα πέραν του οποίου θα σταματήσουμε να παρέχουμε απλήρωτες υπηρεσίες.

6.         Ελλιπές βοηθητικό προσωπικό (τραυματιοφορείς),με αποτέλεσμα να εργάζεται ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑΣ σε ολόκληρο το Νοσοκομείο, πράγμα αδιανόητο για ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει σε καθημερινή βάση και έχει συνεχή ροή επειγόντων περιστατικών. Με αποτέλεσμα να εκτελούν χρέη τραυματιοφορέα οι νοσηλευτές, οι ιατροί, αλλά το χειρότερο οι ίδιοι οι συνοδοί των ασθενών μας.   

Τελειώνοντας την ενημέρωση σας θέλουμε να σας τονίσουμε ότι μέσα   από την συνεχή περικοπή της χρηματοδότησης, τις συγχωνεύσεις, τις εφεδρείες, την κινητικότητα, τις απολύσεις, αλλά και τις καταργήσεις θέσεων και γενικότερα την κατάργηση υπηρεσιών, κλινών και κλινικών το δημόσιο κοινωνικό αγαθό της υγείας καταρρέει στο νομό μας, όπως καταρρέει και σε ολόκληρη τη χώρα μας. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , αλλά και σε κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά να ενσκήψουν πάνω στα υπάρχοντα μείζονα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς. Έχουμε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου για την μέχρι τώρα κατάσταση, στηρίξαμε αλλά και βάλαμε πλάτη για να παραμείνει όρθιο το Νοσοκομείο μας, υποθηκεύοντας πολλές φορές τις ζωές μας και τη σταδιοδρομία μας. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο τις αντοχές μας και ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Από τώρα και στο εξής κανείς δε δικαιούται να μη γνωρίζει. Ο καθένας ας πράξει με γνώμονα την κατάσταση και την ευθύνη που του αρμόζει.”

Φωτό: ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΡΩΙΝΗ

Σχολιάστε