My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Γιατί ζήτησε εκλογές η Φώφη

Του Γιώργου Λακόπουλου.


Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το να ζητάει πρόωρες εκλογές η Φώφη Γεννηματά είναι σαν να παρακαλάνε τα αμνοερίφια να έλθει το Πάσχα νωρίτερα. Το ανοσιούργημα της αυθαίρετης κατάργησης του ΠΑΣΟΚ την έφερε σε δύσκολη θέση -και οι δημοσκοπικές ταρζανιές δεν καλύπτουν το πρόβλημα.

Το κατασκεύασμα που προσπαθεί να βάλει στη θέση του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου δεν τραβάει. Αντίθετα τραβάει ο καθένας το δρόμο του και ας παριστάνουν προσωρινά ότι ανήκουν στον ίδιο χώρο. Δεν υπάρχει χώρος. Ο καθένας ανήκει στον εαυτό του και στις επιδιώξεις του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης που απέκτησε πλέον εμπειρία την πολιτική, αντιλαμβάνεται πού πάει να μπλέξει. Γι’ αυτό προτιμάει να είναι περισσότερο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού και να αποφασίσει μόνος για τις επόμενες επιλογές του- αποκρούοντας την θεωρία «όχι σε όλα στον Τσίπρα».

Ο δήμαρχος Καμίνης απλώς να βγει βουλευτής θέλει -τα υπόλοιπα δεν τον αφορούν και δεν τα ξέρει. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος -που αρνείται να παραβιάσει τις αρχές του- πλησιάζει τα όριά του όταν ακόμη και ο Γρηγοράκος πιστεύει ότι μπορεί να του κάνει μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς. Οι παπανδρεϊκοί πιστεύουν ότι θα βγάλουν κάμποσους βουλευτές και θα την κάνουν…

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν όσοι βλέπουν ότι η ιστορική ανάγκη οδηγεί σε συνεργασία με τον Τσίπρα και ήδη κάποιοι έχουν περάσει τη γραμμή. Αυτό το κόμμα θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή. Όταν έλθει η ώρα να φτιάξουν ψηφοδέλτια θα κατακερματιστούν περισσότερο. Ούτε εκλογική περιφέρεια στον Γ. Παπανδρέου δεν θα μπορούν να βρουν. Κανείς δεν είναι τόσο κορόιδο να τρέχει για ψήφους και να του πάρει την έδρα ο πρώην Πρωθυπουργός, τον οποίο άλλωστε βαρύνει και το ότι διέσπασε το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί, λοιπόν, η Γεννηματά θέλει τώρα κάλπες και τις ζητάει από τον… πρόεδρο της Βουλής, με επιχειρηματολογία που δεν είναι και από τα σοβαρότερα κείμενα που έχει καταθέσει ως τώρα; Γιατί ζητάει κάτι που είναι εμφανώς κόντρα στα συμφέροντα της χώρας και την εκθέτει απέναντι στους Ευρωσοσιαλιστές με τους οποίους θέλει να έχει καλές σχέσεις -έστω και στη σκιά του Τσίπρα;

Οι λόγοι για τους πολιτικούς παρατηρητές είναι πολλοί. Για παράδειγμα κινείται στη γραμμή Μητσοτάκη, ο οποίος ζητάει εκλογές για να μην… γίνουν. Έτσι και στηθούν τώρα κάλπες το Κινάλ θα γίνει κομμάτια και θρύψαλα.

Χωρίς στελέχη, χωρίς οργανώσεις, χωρίς ιδεολογία και πολιτικό προσανατολισμό θα είναι σαν να μην υπάρχει προεκλογικά. Όση υποστήριξη και αν προσφέρουν στη Γεννηματά όσοι την προορίζουν για συμπλήρωμα του Κυριάκου. Άρα πρέπει να τις αποφύγει και ένας τρόπος είναι να παριστάνει ότι τις … επιβάλλει!

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κουράστηκε να είναι επικεφαλής ενός κόμματος που δεν είναι κόμμα, ούτε κόμμα της και μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν ελέγχει, αφού οι καθένας κάνει ό,τι νομίζει. Π.χ. ο Λοβέρδος την έσυρε στην υποστήριξή του στην υπόθεση Novartis, παρότι δεν συμμερίζεται τον τρόπο υπεράσπισης του εαυτού του που προκύπτει από τον Σαμαρά και όχι από την ίδια. Επιπλέον είναι ενοχλητικό να της βάζει όρους για τις συνεργασίες που θα επιλέξει.

Ο Βενιζέλος θέλει να έχει λόγο στις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη οποία όμως δεν πατάει το πόδι του, γιατί «δεν αντέχει» τη Φώφη- αλλά θέλει να τον ρωτάει κιόλας. Ένας βουλευτής -τον οποίο ο μακαρίτης Τάσος Στεργιώτης αποκαλούσε «ζουλάπι»- συμπεριφέρεται σαν συναρχηγός. Ο Σκανδαλίδης αδιαφορεί και απλώς στήνει ταμπούρια στην Α΄Αθήνας -μην διανοηθούν και του πάνε μουστερή τον Παπανδρέου.

Συνεπώς η Φώφη με τις εκλογές τους απειλεί κατά κάποιο τρόπο ότι θα φροντίσει να μείνουν εκτός Βουλής. Για μερικούς δεν χρειάζεται: θα μείνουν μόνοι τους. Επιπλέον, εφόσον περάσει το όριο, θα έχει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα την ορίζει.

Ο τρίτος λόγος είναι λίγο ποιο σύνθετος. Με τα μηνύματα που παίρνει η Γεννηματά από τους Ευρωσοσιαλιστές, από τον Θεοδωράκη, από τον…. Παπανδρέου, αλλά και από τη βάση του ΠΑΣΟΚ- που δεν αισθάνεται καθόλου Κινάλ- η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος και η κίνηση προς Μητσοτάκη αδιανόητη.

Έτσι ζητάει από τον Πρωθυπουργό να επισπεύσει τις διαδικασίες με τις οποίες θα βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων. Κάτι που είναι να γίνει το 2019, ή να γίνει από άλλους, γιατί να μην γίνει τώρα και με πρωτοβουλία της;

Άρθρο στο anoixtoparathyro.gr

Σχολιάστε