My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Γιατί αρνήθηκα…

parastatidhs4…να συμμετάσχω στη ψηφοφορία.

Του Θόδωρου Παραστατίδη (Ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς)

Θα προσπαθήσω να πω την άποψή μου και τις θέσεις μου σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ και την διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή για την παραπομπή όσων πολιτικών προσώπων έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση αυτή.

Δυστυχώς δε μου δόθηκε η δυνατότητα να το κάνω αυτό στην ολομέλεια της Βουλής λόγω περιορισμού του χρόνου παρότι ήμουν εγγεγραμμένος στην κατάσταση ομιλητών.

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν δεν έχω γνώσεις νομικές όμως αυτό δε με εμποδίζει να στηρίξω την άποψή μου στη δική μου κρίση και λογική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένα που υπάρχουν.

Θέλω να τονίσω δίχως κανένα δισταγμό πως δεν είμαι καθόλου υπερήφανος που βρέθηκα συγκυριακά και κάτω από τέτοιες συνθήκες να είμαι βουλευτής αυτή την περίοδο και δεν ξέρω πραγματικά αν πρέπει να κλάψει κανείς ή να γελάσει με όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν.

Δεν έχω κανένα ενδοιασμό να πω ότι, για όλα αυτά που συνέβησαν και αυτά που συμβαίνουν  αυτή την περίοδο, τα αισθήματα που με διακατέχουν είναι θλίψη και όνειδος.

Όταν εδώ και 2 ½ περίπου χρόνια, δεν έγινε καμία προσπάθεια, παρά μόνο εξαγγελίες για τον έλεγχο των μεγαλοκαταθετών στο εσωτερικό και εξωτερικό για τυχόν φοροδιαφεύγοντες.

Δεν αναφέρομαι μόνο στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που τόσο μας απασχολεί από το 2010. Αναφέρομαι και στον  έλεγχο όλων αυτών που περιλαμβάνονται σε πάρα πολλές άλλες λίστες. Τότε, ίσως πολλά από τα μέτρα περικοπών και επιβολής φόρων να είχαν αποφευχθεί ή περιοριστεί στο ελάχιστο.

Είναι εγκληματικό, ηθικά και ποινικά κολάσιμο, να αφαιρούνται ονόματα από λίστες.

Όμως είναι πολύ χειρότερο ή εξ ίσου εγκληματική η παράληψη αξιοποίησης των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις λίστες αυτές.

Έτσι, όχι μόνο δεν εντοπίστηκαν τα κεφάλαια που ενδεχομένως δεν φορολογήθηκαν, αλλά ούτε και το μαύρο χρήμα.

Εδώ αποδεικνύεται, από τον τρόπο διαχείρισης της λίστας, πως δεν υπήρχε  καν η διάθεση και πρόθεση να ελεγχθεί, αφού η τότε ηγεσία του Υπ. Οικ. έκανε δεκτή την νομική άποψη του κ. Διώτη, ότι η λίστα αυτή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, χαρακτηρίζοντάς την προϊόν παράνομο. Και εδώ υπάρχουν ποινικές, πολιτικές αλλά και αστικές ευθύνες για διαφυγόντα έσοδα προς τα δημόσια ταμεία στις οποίες ευθύνες κανείς δεν αναφέρθηκε.

Αλήθεια, ποιες ήταν οι ενέργειες και τι εισπράχθηκαν έως τώρα για παράδειγμα από διάφορες Offshore εταιρίες, που την ύπαρξή τους δημοσιοποίησαν μάλιστα με έναν τρόπο τόσο πομπώδη;   Εισπράχθηκε έστω και 1 Euro;

Μπορούν να μας πουν σχετικά με τις πτωχευμένες εταιρίες τι ενέργειες έγιναν προκειμένου να ερευνηθούν και να ελεγχθούν οι συνθήκες με τις οποίες έχουν ενταχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο ;

Αφού, οι μεν επιχειρήσεις δήλωσαν πτώχευση, οι δε επιχειρηματίες φιγουράρουν στην λίστα Λαγκάρντ αλλά και ενδεχομένως σε άλλες λίστες, ως μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό.

Πως μπορεί αυτός ο λαός να ελπίζει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν εδώ και τόσο καιρό ασχολούνται όλοι με την ονοματολογία και την δημοσίευση της λίστας και όχι με την ουσία του πράγματος, ώστε να ελεγχθούν και να εισπραχθούν έσοδα για τα δημόσια ταμεία, όπως ανάλογα πράξανε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης.

Φροντίσανε μάλιστα με την συμπεριφορά τους και σκόπιμη θα έλεγα αδιαφορία τους, να προσφέρουν φοροασυλία στις ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες, όπως συνέβαινε εξάλλου εδώ και αρκετά χρόνια.

Ήμουν  από τους πρώτους βουλευτές που είχαν αντιδράσει έντονα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όταν αναδείχθηκε η υπόθεση της λίστας μη ψηφίζοντας τα μέτρα περικοπών του πολυνομοσχεδίου.

Αυτή μου η συμπεριφορά οδήγησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να με θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Δυστυχώς αυτός είναι ο τρόπος αντίδρασης των ηγεσιών των « δημοκρατικών » κομμάτων στην Ελλάδα απέναντι των βουλευτών τους όταν αυτοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, θέσεις ή ασκούν κριτικές.

Η φίμωση, η αφωνία και η υποταγή  είναι πιο βολικές βλέπετε για τις εκάστοτε ηγεσίες. Για να επιτυγχάνεται ο όποιος στόχος των ηγεσιών, πρέπει να υποτάσσονται οι σκέψεις και οι συμπεριφορές στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Κατά τα άλλα ο βουλευτής αποφασίζει κατά συνείδηση όπως αναφέρει και το Σύνταγμα.

Να είστε σίγουροι πως τα φαινόμενα αυτά που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχει η απόλυτη  κομματοκρατία στην δημόσια διοίκηση με τους ανάλογους κομματικούς μηχανισμούς κάθε φορά που κυβερνάει ένα κόμμα.

Αυτοί οι κομματικοί μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία μιας δομής στην δημόσια διοίκηση που οδηγεί σ΄ ένα πραγματικό λαβύρινθο που βολεύει τους εκάστοτε κρατούντες ώστε να μην μπορούν εντοπίζονται φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή και η διακίνηση μαύρου χρήματος και έτσι να είναι ήσυχοι και να δρουν ανενόχλητα όλοι αυτοί που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα σ΄ αυτό. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύεται όλος ο πλούτος σε λίγα χέρια εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας που φορτώθηκε όλα τα βάρη και σήμερα μαστίζεται από την φτώχεια και την ανεργία γιατί δεν υπάρχει δίκαια κατανομή των βαρών και του παραγόμενου πλούτου της χώρας μας.

« Με την πολιτική αυτή που ασκείται οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως όσο θα υπάρχουν ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης για βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τόσο θα αυξάνεται η δυστυχία στην κοινωνία. Ο νοών νοείτω.»

Στήθηκαν κάλπες άρον-άρον προκειμένου να αποφανθεί η Βουλή για τη διερεύνηση ενοχής ή μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία και δεδομένα. Να είστε σίγουροι πως οι ενέργειες αυτές δίνουν την αίσθηση στους πολίτες ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και όχι αποκάλυψης των γεγονότων και της αλήθειας.

Ήταν τραγική η όλη εικόνα στη Βουλή κατά την ψηφοφορία.

Όσοι την παρακολούθησαν διαπίστωσαν μια κοκορομαχία δύο προσώπων χωρίς να σταθούν στην ουσία της υπόθεσης και τους βουλευτές για μια ακόμη φορά να ψηφίζουν συστοιχισμένοι και κατ’ εντολήν των κομμάτων τους.

Οι Έλληνες πολίτες βγάλανε τα συμπεράσματά τους πως από όλη αυτή τη διαδικασία το πρώτο και μοναδικό θύμα υπήρξε η αξιοπιστία των βουλευτών, όταν αρκετοί από αυτούς υποχρεώθηκαν έμμεσα ή άμεσα να πάνε μόνο σε μια κάλπη για να ψηφίσουν την πρόταση του κόμματός τους ώστε να μην δημιουργηθούν υπόνοιες για κάποια ενδεχόμενη άλλη επιλογή από αυτήν που δόθηκε από το κόμμα.

Όλα αυτά τα κωμικοτραγικά θα είχαν αποφευχθεί και η προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστη και πιο αποδεκτή αν είχε συσταθεί όπως προβλέπεται και από το νόμο μια ανεξάρτητη επιτροπή από ανώτατους δικαστές η οποία θα είχε χαρακτήρα καθαρά γνωμοδοτικό και η οποία θα ερευνούσε όλες τις πτυχές του προβλήματος για τυχόν ευθύνες, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία στη διάθεση των βουλευτών και επ’ αυτών των στοιχείων να αποφασίζανε για τις παραπομπές ή μη. Αυτός θα ήταν ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος που θα μπορούσε με αντικειμενικότητα να οδηγήσει στην αλήθεια μακριά από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες.

Θεώρησα πως ο τρόπος της διαδικασίας έτσι όπως εξελίχθηκε εντός της Βουλής ήταν ενταγμένος σε πολιτικά σχέδια σκοπιμότητας ώστε να μη λάμψει η αλήθεια.

Εκτιμώντας εκ των προτέρων όλα αυτά που θα συνέβαιναν εντός της Βουλής, επέλεξα συνειδητά να μη συμμετέχω στην διαδικασία της ψηφοφορίας-παρωδία και την πρόθεσή μου αυτή την εξέφρασα με δήλωσή μου νωρίτερα προς τα ΜΜΕ.

 

 

Σχολιάστε