My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Γιάντση: Απαντήστε για τα καύσιμα

Με δήλωσή της, η πολιτευτής Κιλκίς και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Άννα-Μαρία  Γιάντση, επισημαίνει ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν απάντησε ακόμα στην ερώτηση για την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων στους Ευζώνους και στους άλλους μεθοριακούς σταθμούς.

Η δήλωση:

«Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Υπουργείου στην ερώτηση που κατέθεσε στις αρχές Οκτώβρη, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή, με στοιχεία που συλλέξαμε για την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε» -η οποία επαναλειτούργησε με απόφαση του πρώην Υπουργού Οικονομικών- και εδρεύει στον μεθοριακό  σταθμό των Ευζώνων, όπως και των μεθοριακών σταθμών Κήπων και Κακαβιάς.

«Κρυφτούλι» παίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την απάντηση της ερώτησης και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Την ώρα που η χώρα πλήττεται συνεχώς από την ανεργία, τη δυσμενή και αβάσταχτη φορολογία, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά τη άλλη, τα μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο, και στα σχολεία γίνονται άτυπα συσσίτια, είναι τουλάχιστον πληγή στην τοπική και εθνική οικονομία η λειτουργία των πρατηρίων αυτών.

Τι θα γίνει με τους Έλληνες αυτοκινητιστές που προμηθεύονται φορολογημένο πετρέλαιο ενώ των τρίτων χωρών όχι; Και ακόμα πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα ελληνικά πρατήρια όταν από την άλλη μεριά των συνόρων λειτουργεί πρατήριο αφορολόγητων καυσίμων;»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Οικονομικών

κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι συνεργάτες σας της διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού ελέγχου προφανώς μετά από δικές σας εντολές δεν απάντησαν στην με Α.Π 202/2374 ερώτηση-αίτησης κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την διάθεση αφορολογήτων καυσίμων από τα πρατήρια της εταιρείας καταστήματα αφορολογήτων ειδών Α.Ε. Προφανώς μην θέλοντας να καταθέστε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με παράνομη απόφαση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του ενορχηστρωτή της εισόδου στην χώρα μας στο ΔΝΤ, δωρίζετε εκατομμύρια ευρώ σε αφορολόγητα καύσιμα σε οδηγούς κα διερχόμενους από τρίτες χώρες, την στιγμή που εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης που εσείς επιβάλλατε και χιλιάδες σχολεία σε ακριτικές περιοχές και όχι μόνο κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν λόγω της αδυναμίας πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης. Με τερτίπια αρνείστε να απαντήσετε σε ερώτηση Βουλευτή παραπέμποντας την σε επίκαιρη στην οποία γνωρίζετε μπορείτε να αποφύγετε με δικαιολογίες και να αναβάλετε και ότι δεν μπορεί να ζητηθούν στοιχεία όπως τα τελωνειακά έγγραφα που σας ζήτησα. Κατόπιν αυτού επανέρχομαι με την ίδια  ερώτηση ζητώντας μια προς μια ξεκάθαρες απαντήσεις και κατάθεση όλων των στοιχείων.

 

Με την υπ. αριθμ. Δ19Γ 5042565 ΕΞ 2010/5.10.2010 (ΦΕΚ 1671 Β/21-10-2010) απόφαση του Υπουργού οικονομικών αποφασίστηκε με την επισήμανση πως δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, η επαναλειτουργία πρατηρίων πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» στους Μεθορι­ακούς Σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακαβιάς και Ευζώνων. Με την εν λόγω απόφαση δίνεται το δικαίωμα στην εταιρεία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» να διαθέτει αφορολόγητα καύσιμα σε οχήματα τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τα εξής πρόβλημα:

 

  • Την κατακόρυφη πτώση του τζίρου στα πρατήρια καυσίμων των όμορων περιοχών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών.

 

  • Την αδυναμία των Ελλήνων αυτοκινητιστών (μεταφορείς, ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ) να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους των τρίτων χωρών.

 

  • Την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό δημόσιο τόσο λόγω της μη είσπραξης φόρων από την μείωση τζίρου και το κλείσιμο πρατηρίων, όσο και από απώλεια εσόδων των αυτοκινητιστών.

 

  • Την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της απαλλαγής της «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» από την μη είσπραξη του φόρου κατανάλωσης πετρ/δών που αντιστοιχεί στις πωλήσεις των καυσίμων από την εν λόγω εταιρεία.

 

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός του ότι οι νόμοι Ν.3054/2002, και ο Ν.3335/2005, που διέπουν την πετρελαϊκή αγορά, δεν προβλέπουν την λειτουργία τέτοιων πρατηρίων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται οι κ Υπουργός:

 

  1. Σε τι εξυπηρετεί αυτή η ειδική μεταχείριση των οχημάτων τρίτων χωρών η οποία δεν προκαλεί όπως αναφέρει η σχετική απόφαση δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, προκαλεί όμως τεράστια απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο;

 

  1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τόσο στην λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων των όμορων περιοχών όσο και στην αδυναμία των Ελλήνων αυτοκινητιστών (μεταφορείς, ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ) να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους των τρίτων χωρών;

 

  1. Κυρώθηκε η Υπουργική απόφαση με νόμο και αν ναι με ποιόν;

 

  1. Τα πρατήρια πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» προμηθεύονται τα πετρελαιοειδή προϊόντα ατελώς από διυλιστήρια της χώρας ή μέσω εμπορικών εταιρειών τους;

 

Επίσης ζητείται η κατάθεση:

 

  1. Όλων των εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν οι ποσότητες των αφορολόγητων καυσίμων που έχουν διατεθεί σε κυβικά μέτρα από τα «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.».

 

  1. Όλα τα σχετικά παραστατικά από τα αρμόδια τελωνεία σχετικά με τις ποσότητες υγρών καυσίμων που διακινήθηκαν μέσω των πρατηρίων πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.», τόσο από πλευράς πώλησης όσο και από πλευράς προμήθειας. 
Σχολιάστε