My Twitter Feed

26 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

«Βρείτε τα»

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Το «δόγμα Μονρόε», γνωστό από το 1823, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και λέει περιληπτικά ότι κάθε ανάμειξη των ευρωπαϊκών εθνών στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, θα θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια. Εν ολίγοις δεν ήθελε η Αμερική τότε τους Άγγλους και τους Γάλλους ιμπεριαλιστές πάνω από το κεφάλι της.

Τώρα όμως που είναι παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη κάνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι πρεσβεύει το Δόγμα Μονρόε! Επεμβαίνει, κυριεύει, κατακτά και εκμεταλλεύεται, απανταχού της γης χώρες για να ωφελείται η ίδια, από τον φυσικό και τον ορυκτό τους πλούτο, όπως και από τη γεωπολιτική θέση τους!

Και ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαιτίας της Δύσης και της δράσης των ναζιστών αζοφιτών στη χώρα αυτή από το 1914 και μετά προκλήθηκε. Το ομολόγησε εξάλλου και ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε λέγοντας: «Δεν πολεμάμε χάριν της Ουκρανίας αλλά για να μην χάσει η Αμερική την παγκόσμια κυριαρχία της». Πιο καθαρά δεν θα μπορούσε να το πει!

Στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συμμετέχει άμεσα και η Ελλάδα στέλνοντας όπλα, αντί να επέλεγε να είχε ένα ρόλο ειρηνευτικό – διαπραγματευτικό όπως η Τουρκία.

Μπορεί να πέθανε ο Στάλιν και μαζί του και ο σοβιετικός κομμουνισμός, αλλά ο φασισμός, μετασχηματισμένος σε μακαρθισμό, σε αποικιοκρατία και σε ιμπεριαλισμό γκρέμισε στις μέρες μας ό,τι το δημοκρατικό υπήρχε στην Ευρώπη, από την εποχή του Βίλλυ Μπραντ, του Ζισκαρ ντ’ Εστέν του Μιτεράν και του Σμιθ.

Η Ευρώπη των μεγάλων ηγετών έχει μετατραπεί σε Ευρώπη χαρτογιακάδων, τύπου Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και διαφόρων λομπιστών, που δουλεύουν για την πάρτη τους!

Αν πάμε πενήντα χρόνια πίσω θα δούμε ότι ως και το 1974 η Ελλάδα είχε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ μέχρι και το 1981 υπήρχε το γνωστό σε όλους «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων», γεγονός που δείχνει πως άργησε να έρθει η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Και δεν πέρασαν πάνω από 30 χρόνια και πτώχευσε η Ελλάδα ξανά το 2010, υποθηκεύοντας μέχρι και την Ακρόπολη, ενώ παραμένει ακόμα ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, σε χώρα της Ε.Ε!

Τα μεγαλύτερα δεινά στην Ελλάδα μάς τα δημιούργησαν οι «σύμμαχοί» μας. Η Γαλλία μας έσυρε σε πόλεμο το 1919 στην Ουκρανία εναντίον των Μπολσεβίκων με αποτέλεσμα, όχι μόνο να χαθεί μια ολόκληρη ελληνική ταξιαρχία, αλλά να γίνουμε και εχθρός της τότε Σοβιετικής Ένωσης!

Και ο πλέον ανιστόρητος γνωρίζει ότι τον μετακατοχικό Εμφύλιο τον προκάλεσε η «σύμμαχός» μας Αγγλία. Το ίδιο συνέβη και με την Μικρασιατική Καταστροφή, όπου εργαλειοποιήθηκε η Ελλάδα από τους δυτικούς συμμάχους της και υπέστη την πιο μεγάλη τραγωδία, στην μακραίωνη ιστορία της.

Αλλά και στον Β΄.Π.Π τις μεγαλύτερες καταστροφές στη χώρα μας τις προκάλεσε η Γερμανία! Με τέτοιους συμμάχους δεν μας χρειάζονται εχθροί. Ή μήπως έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι αλλοτινοί στρατιωτικοί σύμμαχοι του Χίτλερ, δηλαδή οι Λιθουανοί, οι Λετονοί, οι Εσθονοί, οι Φινλανδοί των οποίων οι πατεράδες υπηρέτησαν στα Ες Ες, θα έρθουν να πολεμήσουν μαζί μας σ’ έναν κατά πάσα πιθανότητα πόλεμο με την Τουρκία; Ή μήπως δεν είναι στα σχέδιά της η κατάκτηση του μισού Αιγαίου; Αυτό μόνο οι τυφλοί στο μυαλό δεν το βλέπουνε!

Μήπως δεν είναι εξάλλου η σημερινή Τουρκία που μας θυμίζει ότι «θα έρθουν νύχτα» και ότι «τα κόκαλά των προγόνων μας είναι βαθιά στη θάλασσα του Αιγαίου ;» Δεν είναι η Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως δεν είναι η σημερινή Τουρκία που αμφισβητεί τη συνθήκη της Λοζάνης και διεκδικεί το μισό Αιγαίο; Για ποια φιλία και για ποια συμμαχία μιλάμε;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα κύρια θέματα της εξωτερικής πολιτικής είτε με την Τουρκία, είτε με την Αλβανία είτε πρόσφατα με τη Βόρεια Μακεδονία, η μόνιμη επωδός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ «βρείτε τα» μεταξύ σας!

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε