My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Βρέθηκε το “σωματίδιο του Θεού”

Η ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς, ή αλλιώς του σωματιδίου του Θεού, επιβεβαιώνεται επισήμως από την επιστημονική κοινότητα. Με την ανακάλυψη του συγκεκριμένου σωματιδίου, αυξάνονται οι πιθανότητες να κατανοήσουμε δυνάμεις που καθορίζουν την εξέλιξη του Σύμπαντος από τη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι σήμερα.

 Η διεθνής επιστημονική κοινότητα των φυσικών υποδέχτηκε με αισιοδοξία τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών για την ανεύρεση του μποζονίου του Χιγκς, που πραγματοποίησαν δύο πολυπληθείς ομάδες ειδικών, αξιοποιώντας τα δεδομένα από τους ανιχνευτές ATLAS και CMS του “Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων” στο CERN. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα για το μποζόνιο Χιγκς, που αποτελεί άλλωστε αντικείμενο παγκόσμιας έρευνας και αντιπαράθεσης για την παγκόσμια κοινότητα της Φυσικής.

Κοντά στην ανακάλυψη της δημιουργίας του Σύμπαντος

Οι επιστήμονες του “Large Hadron Collider” ανέφεραν ότι είναι πλέον 99,99% σίγουροι ότι έφτασαν στην ανακάλυψη του σωματιδίου. Το σωματίδιο εντοπίστηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Ο επιταχυντής είναι ένα τούνελ μήκους 18 χιλιομέτρων, το οποίο είναι θαμμένο στο υπέδαφος (100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης) κοντά στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, μέσα στο οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που οδήγησαν στο Μπιγκ Μπανγκ, έτσι ώστε να ερμηνεύσουν τη γέννηση του Σύμπαντος. Ή αλλιώς, να “φωτογραφίσουν” τον Θεό. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από δύο πολυπληθείς ομάδες ειδικών που συντονίστηκαν από τον καθηγητή Peter Higgs, το όνομα του οποίου δόθηκε στο σωματίδιο.

Η ανεύρεση του μποζονίου του Χιγκς, το οποίο προτάθηκε από τον Βρετανό φυσικό τη δεκαετία του 1960 ως το σωματίδιο εκείνο που προσδίδει μάζα σε άλλα σωματίδια, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιβεβαίωση της λεγόμενης θεωρίας της υπερσυμμετρίας.

Η θεωρία αυτή, αποτελεί ένα πολύτιμο ερμηνευτικό εργαλείο για την κατανόηση βαθύτερων καταστάσεων και δυνάμεων που ρυθμίζουν τη λειτουργία του Σύμπαντος. Αυτές οι δυνάμεις είναι αόρατες από τον άνθρωπο και αντιπροσωπεύουν το 90% του Σύμπαντος. Τι υποστηρίζει η θεωρία της υπερσυμμετρίας;

Το μποζόνιο μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση του Σύμπαντος

Με τη μελέτη του μποζονίου, μπορούμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία της πολύ φιλόδοξης θεωρίας της υπερσυμμετρίας, που κάνει λόγο για καινούργιες μορφές ύλης, δηλαδή τα υπερσυμμετρικά σωματίδια. Με άλλα λόγια, όπως για κάθε σωματίδιο υπάρχει ένα αντισωματίδιο, έτσι μπορεί να υπάρχει και το υπερσυμμετρικό του σωματίδιο. Απέναντι σε ένα ηλεκτρόνιο ίσως να βρίσκεται ένα υπερσυμμετρικό ηλεκτρόνιο που ναι μεν διαθέτει το ίδιο φορτίο και αλληλεπιδρά με τον ίδιο τρόπο, διαθέτει ωστόσο άλλη μάζα και άλλη τρόπο περιφοράς.

Για την αναζήτηση του δυσδιάκριτου σωματιδίου που προσδίδει μάζα στο σύμπαν, έχουν δαπανηθεί ήδη δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι έρευνες αναμένεται να εντατικοποιηθούν.

Από News247.gr 

Σχόλια
2 Σχόλια to “Βρέθηκε το “σωματίδιο του Θεού””
 1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  “Σωματίδιο του Θεού”, “…να φωτογραφήσουν τον Θεό” ;;; Μου κάνει εντύπωση οτι ενώ η επιστήμονες έχουν ανατρέψει πλέον την θεολογική αντίληψη περι της γεννήσεως του Κόσμου και ειδικά σήμερα μέσω του μεγάλου επιταχυντή Αδρονίων του CERN, χρησιμοποιώντας μάλιστα το όνομα του Θεού και ολίγον περιπαιχτικά, απέναντι σ’ έναν κόσμο που πιστεύει στην δημιουργία του κόσμου μέσα απο την γνωστή θρησκευτική αντίληψη πάνω στην οποία βασίστηκαν και εν πολλοίς βασίζονται οι κοινωνίες, οι επίσημες λοιπόν Χριστιανικές Eκκλησίες του Θεού και όσες άλλες πιστεύουν στην παντοδυναμία ενός και μοναδικού Θεού ανα τον κόσμο, δεν αντιδρούν όπως θα περίμενε κανείς. Αρχίζω να πιστεύω πως η ηγεσίες των εκκλησιών ακολουθούν την τακτική της νήσσας επειδή αντιλαμβάνονται πως είναι προτιμώτερη η μή αναφορά στο θέμα, εκτιμώντας οτι έτσι συμφέρει να πράξουν στην σημερινή εποχή, παρά να επιλέξουν την όποια αντιπαράθεση με την επιστήμη. Βλέπουμε επομένως οτι ενώ υπάρχουν δύο κόσμοι (θρησκευτικός και επιστημονικός) διαμετρικά αντίθετοι ως προς αυτό το βασικό ζήτημα και που λογικά θά ‘πρεπε να βρίσκονται σε “πόλεμο” όπως συνέβαινε παλαιότερα, να επικρατεί απόλυτη ειρήνη και σαν να αγνοούν ο ένας τον άλλον. Ιδιαίτερα όμως απο την πλευρά των εκκλησιών που άλλοτε είχαν το πάνω χέρι και δια της βίας επέβαλαν την θεολογική άποψή τους για τα πράγματα ακόμη και σε ελάσσονα επιστημονικά ζητήματα, που όμως ανέτρεπαν κάποιες κατεστημένες αντιλήψεις περι των κανόνων της φύσης οι οποίοι διέπουν την ζωή στον πλανήτη. Πιστεύω τέλος, οτι επειδή ο περισσότερος πολιτισμένος κόσμος μέσω της ολοένα και καλύτερης μόρφωσής του μπορεί να αποδεχτεί ευκολώτερα μια επιστημονική ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους και να αλλάξει έστω εν μέρει την αντίληψή του για τα θεολογικά-εκκλησιαστικά ζητήματα, γι’ αυτό και δεν συμφέρει σε καμμία εκκλησία να ανακινεί τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις γιατί γνωρίζει οτι μόνον αυτήν θα βλάψει.

  • Ο/Η Βασίλης λέει:

   Λάθος νομίζεις ότι η επιστημονική και η θεολογική άποψη έρχονται σε αντίθεση… ποιός σου το είπε αυτό;
   Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν σχόλια από την Εκκλησία.. η επιστήμη επιβεβαιώνει τη θεολογική άποψη… και η θεολογική θεώρηση των πραγμάτων καλύπτει τα κενά που πάντα θα αφήνει η επιστήμη..

Σχολιάστε